Zit er kwik in kattenvoer? Moet ik me zorgen maken?


Als kattenliefhebber begrijp je hoe onweerstaanbaar een visgerecht kan zijn voor onze katachtige vrienden. Omdat we hen natuurlijk het beste willen voeren en hen willen belonen met hun favoriete lekkernijen, is het normaal om naar de brokjes met vissmaak of het blikje tonijn voor katten te grijpen, omdat je weet dat je huisdier erdoor zal winnen.

Hoewel kattenvoer kwik bevat, liggen de concentraties onder de voorgestelde niveaus. Dit wil niet zeggen dat u vis helemaal uit het dieet van uw kat moet schrappen, en u hoeft zich geen zorgen te maken, maar het is nuttig om te begrijpen hoe kwik uw kat kan beïnvloeden en hoe u het risico van een hoge blootstelling aan kwik kunt verminderen.

3 kat gezicht verdeler

Is kwik een probleem in kattenvoer?

kat thuis eten
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Inname van vis is de primaire oorzaak van blootstelling aan kwik voor katten, en een hoge blootstelling aan kwik in kattenvoer kan leiden tot aanzienlijke problemen voor je kat. Als het dieet van uw kat voornamelijk uit vis bestaat, dan kan er reden tot bezorgdheid zijn, maar dat betekent niet dat u het volledig uit het dieet van uw kat moet verwijderen.

De hoeveelheid kwik in vis varieert afhankelijk van het type en de grootte van de vis en de wateren waarin hij leeft. Tonijn, de gemeenschappelijke favoriet van de kat, bevat hogere gehaltes kwik dan verschillende andere vissen.

Helaas zijn de regels voor het gebruik van vis in voer voor huisdieren niet erg streng, en sommige commerciële voeders bevatten kleine hoeveelheden vis die geëtiketteerd zijn als gevogelte, rundvlees of andere eiwitten. Omdat het kwikgehalte in huisdiervoer in de Verenigde Staten niet geregeld is, is er geen directe manier om de veiligheid van commerciële voeders te verbeteren.

Waarom bevat vis kwik?

Door menselijke vervuiling komt kwik in de atmosfeer terecht en slaat uiteindelijk neer in het water. Bepaalde micro-organismen zetten dit zware metaal vervolgens om in methylkwik, een zeer giftige vorm die zich ophoopt in vissen en de dieren die ze consumeren. Bijna alle vissen bevatten sporen van kwik en methylkwik, maar enkele veel voorkomende zijn tegelvis, tonijn, koningsmakreel, zwaardvis en haaien.

Waarom is kwik een probleem?

tabby kat liggend op de vloer
Image Credit: Piqsels

Wanneer te veel kwik wordt ingenomen, kan het de longen, hersenen en nieren aantasten. Je kat kan ook een kwikvergiftiging oplopen. Omdat methylkwik de neiging heeft zich op te hopen in het lichaam, worden de symptomen van kwikvergiftiging bij katten voornamelijk veroorzaakt door schade aan het zenuwstelsel. Ook de nieren worden vaak aangetast. Kwikvergiftiging bij katten kan lijken op andere reacties op inname van gif, vitamine B1-tekort, hersentumoren en andere aandoeningen die neurologische stoornissen veroorzaken. Tekenen van kwikvergiftiging kunnen zijn:


  • Concentratieverlies

  • Duizeligheid

  • Abnormaal gedrag

  • Bevingen en aanvallen

  • Verlamming

  • Blindheid

  • Depressie van het centrale zenuwstelsel

  • Onwillekeurige oog- en lichaamsbewegingen

  • Ataxie

  • Dood

Helaas bestaat er geen specifiek tegengif voor chronische methylkwikvergiftiging, maar ondersteunende zorg en het voorkomen van blootstelling in de toekomst kunnen uw katachtige vriend helpen.

Als er schade is toegebracht aan de organen, is deze helaas onomkeerbaar. Als uw kat het overleeft, kan zijn nierfunctie verminderd zijn en kan hij blijvende neurologische beperkingen hebben.

Hoe houdt u uw kat veilig tegen kwik?

vrouw met duwkar in kruidenierswinkel koopt kattenvoer
Image Credit: LADO, Shutterstock

Hoewel de meeste katten een lage kans hebben om vergiftigd te worden door kwik, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om uw kat zo veilig mogelijk te houden.

Als uw kat een dieet op basis van vis nodig heeft, moet u de voedseletiketten zorgvuldig bestuderen. De Natural Resources Defense Council houdt een Consumer Guide to Mercury in Fish bij, die vis rangschikt naar kwikgehalte van laag naar hoog, dus bij het lezen van de etiketten van kattenvoer kunt u de lijst als leidraad gebruiken.

Als uw kat al een fervent viseter is, moet u misschien een tijdje vis- en niet-visvoer afwisselen en het aantal blikjes tonijnvoer geleidelijk verminderen.

Er wordt geadviseerd om het aantal vismaaltijden in het dieet van uw kat te minimaliseren om het risico van kwikvergiftiging te helpen minimaliseren. Kleine visjes zoals sardientjes in bronwater of gevriesdroogde minnetjes zijn goede keuzes voor een occasionele traktatie of een deel van een volledige en evenwichtige maaltijd.

Als u uw kat tonijn uit blik geeft als traktatie, kies dan voor de lichte brokvariant in plaats van albacore.

kat poot verdeler

Conclusie

Visconsumptie is de belangrijkste route voor kwik om in het systeem van uw kat terecht te komen, en als het dieet van uw kat veel vis bevat, wilt u dat misschien een beetje inperken. Helemaal geen vis meer eten is niet nodig, maar u kunt de blootstelling van uw kat aan kwik verminderen door te leren welke vis u moet vermijden, welke het veiligst zijn om uw kat te voeren en hoe vaak een traktatie kan worden gegeven.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Caftor, Shutterstock