Passen katten zich aan je slaapschema aan?

Katteneigenaren kunnen ’s nachts problemen hebben met slapen omdat hun katachtige vrienden de neiging hebben hen wakker te houden. Katten kunnen naar tenen grijpen of het haar van hun baasje “kammen” gedurende de nacht, naast andere dingen die hen wakker houden.

Passen katten zich aan uw slaapschema aan? Ze kunnen zich aanpassen en de nacht doorslapen, maar je moet met ze samenwerken om ze aan jouw routine te houden. Dat betekent meer spelen, sommige voedertijden veranderen, en een meer stimulerende omgeving creƫren voor als je weg bent.

Het onderstaande artikel legt uit waarom je kat een nachtelijke persoonlijkheid krijgt en hoe je dat in goede banen kunt leiden.

Het ritme van een kat

Elk levend wezen heeft een ritme van slapen en wakker zijn, het zogenaamde circadiane ritme. Mensen worden wakker met de ochtendzon, worden wakker als de zon ondergaat, en slapen de hele nacht door.

Katten zijn crepusculair, wat betekent dat ze zeer actief zijn tijdens de vroege ochtend- en late nachturen. Dit is een overgeleverde trein van hun wilde voorouders die wisten dat hun optimale prooi zich in de late avond en vroege ochtenduren bewoog.

Misschien merkt u dat uw kat hard wil spelen als u zich klaarmaakt om naar bed te gaan. Hij grijpt naar de lakens die u naar beneden trekt om in bed te kruipen, speelt met pantoffels en stuitert op kussens.

De slaapgewoonten van katten omvatten het slapen van ongeveer 18 uur per dag, waarbij die tijd wordt opgesplitst in kleinere dutjes van elk ongeveer 78 minuten. Ze slapen ook in het midden van de nacht, maar zullen eerder opstaan dan hun menselijke soortgenoten, waarbij ze soms een poot geven om hen wakker te maken.

Lees: Bengaalse Kat Persoonlijkheid: Alles wat je moet weten

Verveling overdag

Een uitdaging bij het veranderen van het slaappatroon van een kat is verveling overdag. Veel katteneigenaren werken of gaan overdag naar school en laten de kat alleen. De kat verveelt zich, dus slaapt hij. Dat betekent dat hij zich uitleeft terwijl u zich ’s avonds terugtrekt.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Hoe de slaaptijd van een kat te veranderen?

U kunt veel verschillende dingen doen om uw kat aan uw schema aan te passen, hoewel het weken of maanden kan duren voordat de overgang volledig is.

Hard spelen

Het gemakkelijkste wat u kunt doen is uw kat overdag en vroeg in de avond meer en langer wakker houden. Dat zal hem vermoeien voor het slapen gaan. U kunt dit doen door spelletjes met uw katachtige te spelen en met hem te gaan wandelen.

Lees: Vragen katten om te spelen?

Stimuleer de omgeving

Een paar dingen in uw huis veranderen kan helpen om uw kat gestimuleerd te houden terwijl u overdag weg bent. Puzzelspeeltjes die voedsel gebruiken, slimme bakjes die op aangewezen tijden opengaan voor traktaties, en de televisie op natuurprogramma’s laten staan, kunnen helpen uw kat mentaal gestimuleerd te houden.

Andere dingen zoals een krabpaal, veilige schuilplaatsen zoals kartonnen dozen, een kattenwaterfontein, en een buitenverblijf zodat uw kat buiten kan zitten zijn allemaal goede opties.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

Verander voedingen

Uw kat een kleine maaltijd geven voor het slapen gaan, helpt uw kat sneller in slaap te vallen. Iedereen valt in slaap na een maaltijd. De automatische slimme voerbakjes kunnen een levensredder zijn als uw kat u te vroeg wakker maakt om te eten.

Lezen: Is mijn Bengaalse kat depressief?

Geef niet toe aan eisen

Katten leren van jou! Katteneigenaren die uit bed opstaan wanneer hun kat iets nodig heeft, leren hun huisdieren slecht gedrag. Stel een routineschema op en houd je daaraan. Uw kat zal het schema leren.

Lees: Het bezitten van een zilveren Bengaalse Kat: Alles wat je moet weten

FAQs

Hoe krijg ik mijn kitten ’s nachts rustig?

Kittens zullen actiever zijn dan volwassen katten. Ze hebben gewoon meer energie. Speel ’s avonds hard met ze en voer ze dan voor het slapen gaan. Pak ze op, aai ze en laat ze naast je krullen als je je klaarmaakt om te gaan slapen. Ze zullen gaan slapen.

Mijn oudere kat wil ’s nachts plotseling niet meer slapen, wat moet ik doen?

Oudere katten die plotseling weigeren ’s nachts te slapen kunnen gezondheidsproblemen hebben. Breng uw kat onmiddellijk naar uw dierenarts.

Waarom moet mijn kat naast me slapen?

Dieren, katten in het bijzonder, houden van menselijk contact als ze slapen. Katten houden van de warmte van je lichaamswarmte en je dekens. Ze vertrouwen je en willen je ook beschermen.

Dromen katten?

Katten gaan door de REM slaap zoals mensen. Dat is de droomtoestand van de slaap. Wie zijn kat ziet slapen, zal merken dat de poten en de bek trillen. Uw kat kan zelfs geluiden maken zoals grommen en sissen. Dit is een bewijs van dromen, volgens onderzoekers.

Is het normaal dat een kat de hele nacht slaapt?

Sommige katten zijn door hun baasjes getraind om de hele nacht door te slapen. Katten met gezondheidsproblemen kunnen echter plotseling veel meer of minder slapen dan voor hen normaal is. Breng ze naar de dierenarts als dit gebeurt.

Mag mijn kat in mijn bed slapen?

Ja, het is prima om met uw kat te slapen. Het enige probleem is de allergie. Er zijn risico’s op sommige ziekten zoals ringwerk of kattenkrabziekte, maar dat zijn geen grote risico’s voor mensen met gezonde katten.

De enige andere problemen zijn misschien het aanpassen aan de bewegingen en geluiden van uw kat.

Lees: Hebben katten een bed nodig?

Wat doen katten ’s nachts?

Katten houden ervan om ’s nachts te spelen en te vocaliseren. Sommige beginnen ’s nachts plotseling op meubels te springen en op voeten te springen onder de dekens. Ze doen alles om hun jachtinstincten te vervullen.

Lees: Waarom niest mijn kat zoveel ’s nachts?

Waarom wordt mijn kat gek om 3 uur ’s nachts?

De slaap-waakcyclus van een kat is anders dan die van mensen, dus een kat die om 3 uur ’s nachts wakker is, is niet ongewoon. Het wordt waarschijnlijk verergerd doordat uw kat overdag veel slaapt, of hij heeft gewoon veel energie die een uitlaatklep nodig heeft.

Probeer hem overdag meer wakker te houden en speel de hele avond hard met hem, Hij kan ’s nachts tot rust komen als hij overdag veel gestimuleerd wordt.

Weten katten wanneer je slaapt?

Ja, katten kunnen zien wanneer je slaapt. Maar dat maakt niet uit, want katten maken je wakker om iets te halen wat ze willen. Dat is wat ze doen.