Zijn zoutlampen slecht voor katten?

Himalaya zoutlamp

Himalaya zoutlampen zijn populair in huizen over de hele wereld vanwege hun aantrekkelijke roze gloed en gerapporteerde gezondheidsvoordelen. Katteneigenaren moeten echter oppassen: deze toevoegingen aan uw interieur kunnen uw huisdier in gevaar brengen.

Snel overzicht

01

Katten kunnen worden aangetrokken door zoutlampen en kunnen genieten van de smaak van het likken van het zout, wat leidt tot zoutvergiftiging.

02

Zouttoxiciteit kan gevaarlijk zijn bij katten en braken, diarree, uitdroging en neurologische problemen veroorzaken.

03

Houd zoutlampen buiten het bereik van huisdieren wanneer ze in gebruik zijn en houd ze veilig opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt.

Katten kunnen zich aangetrokken voelen tot de gloeiende roze rots en deze onderzoeken. Het likken van zoutlampen kan natriumvergiftiging bij katten veroorzaken, wat kan leiden tot ernstige ziekte en zelfs dodelijk kan zijn. Zorg voor de veiligheid van uw kat door uw zoutlamp goed uit de buurt van nieuwsgierige katten te houden.

Lees ook: 10 kruiden die giftig zijn voor katten (en 7 die veilig zijn)

Wat zijn zoutlampen?

Himalaya zoutlamp

Zoutlampen zijn er in veel verschillende soorten en maten.

Zoutlampen zijn grote kristallen gesneden uit steenzout, uitgehold zodat er een gloeilamp in past. Het roze Himalayazout komt uit regio’s in de Himalaya, de uitgestrekte bergketen die zich uitstrekt door Pakistan, India, Bhutan en Nepal. Echte Himalaya zoutlampen komen uit een bepaalde mijn in Pakistan die een roodachtig roze zout produceert, de Khewra-mijn.

Wanneer ze worden aangestoken, stralen Himalaya-zoutlampen een roze gloed uit waarvan wordt gedacht dat ze zeer rustgevend en esthetisch aantrekkelijk zijn. Trending in woondecoratiekringen, deze robijnkleurige lampen worden verondersteld meerdere gezondheidsvoordelen te hebben en ook als lichtbron te fungeren. Verkopers beweren dat ze het energieniveau kunnen verhogen, de stemming kunnen verbeteren, allergieën kunnen verlichten en kunnen helpen met de luchtkwaliteit.

Deze voordelen treden mogelijk op als de lampen deeltjes zoals allergenen en stof naar het oppervlak trekken, fungeren als luchtreinigers en negatieve ionen vrijgeven. Er is momenteel echter geen wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Lees ook: Voedselallergieën bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Zijn zoutlampen slecht voor katten?

Kat met Himalaya zoutlamp

Katten kunnen worden aangetrokken om een gloeiende zoutlamp te onderzoeken door eraan te likken, waardoor ze te veel natriumchloride (zout) kunnen binnenkrijgen.

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten zoutlampen voorzichtig gebruiken, omdat ze erg gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Omdat ze van zout zijn gemaakt, bevatten deze lampen hoge niveaus van natriumchloride. Katten zijn vaak nieuwsgierige (en ondeugende!) wezens en houden ervan om nieuwe items te onderzoeken. Een gloeiende roze lichtbron kan onweerstaanbaar zijn voor een nieuwsgierig huisdier.

Het onderzoeken van een zoutlamp kan ertoe leiden dat katten eraan likken of kauwen, waardoor ze zout binnenkrijgen. Katten hebben zout nodig in hun dieet, maar alleen in kleine hoeveelheden – ongeveer 0,8 gram natrium per kilogram voedsel, wat een zeer kleine hoeveelheid is. Hoewel katten minder smaakpapillen hebben dan mensen, kunnen ze zoute smaken onderscheiden, en vaak vinden ze ze leuk!

Helaas zijn katten gevoelig voor zout, waardoor ze in grotere hoeveelheden onwel kunnen worden. Een kat die een zoutlamp likt, kan gemakkelijk de normale hoeveelheid zout in zijn dieet overschrijden en genoeg eten om zouttoxiciteit te veroorzaken.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig en giftig zijn voor katten

Zoutvergiftiging bij katten

Zieke kat IV vloeistoftherapie

Katten die lijden aan zoutvergiftiging hebben onmiddellijke veterinaire aandacht nodig.

Overmatige zoutinname kan uitdroging en een elektrolytenonbalans veroorzaken en kan in ernstige gevallen ernstige ziekte veroorzaken. Als er te veel zout (natriumchloride) wordt ingenomen, proberen de nieren van de kat het teveel in de urine uit te scheiden. Als er te veel is voor de nieren om te verwerken, stijgt het natriumgehalte in het bloed.

Vloeistof wordt uit cellen, weefsels en organen getrokken om te helpen, wat leidt tot de disfunctie van verschillende lichamelijke processen. De hersenen zijn erg gevoelig voor veranderingen in elektrolyten zoals natrium, dus neurologische problemen zijn vaak de eerste symptomen die worden gezien.

Zouttoxiciteit kan worden veroorzaakt door het likken van lampen gemaakt van steenzout, maar ook door inname van andere items met een hoog zoutgehalte, zoals keukenzout, Play-Doh en aardappelchips.

Symptomen van zouttoxiciteit zijn onder meer:

Zouttoxiciteit kan fataal zijn. De behandeling omvat hoge niveaus van intraveneuze vloeistoffen en medicatie om de elektrolytniveaus te helpen stabiliseren. Als u denkt dat uw kat tekenen van zoutvergiftiging vertoont, neem dan contact op met uw dierenarts of de Pet Poison Helpline.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Veilig blijven met zoutlampen

Kat liggend op bed met zoutlamp

Houd altijd toezicht op uw huisdieren wanneer zoutlampen uit zijn om ervoor te zorgen dat uw kat ze niet likt.

Als u een zoutlamp bezit en deze wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat uw kat veilig wordt gehouden. Het is onwaarschijnlijk dat het af en toe likken van een lamp veel kwaad zal doen, maar er is niet veel voor nodig om katten overbelast te raken met natriumniveaus, dus het is het beste om voorzichtig te zijn. Katten kunnen de smaak van de zoute smaak te pakken krijgen en keer op keer terugkomen voor meer, wat leidt tot overmatige zoutinname.

Een van de problemen met deze lichtbronnen is dat ze vaak worden bewaard op plaatsen die zeer toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor katten, zoals tafels of planken. Houd zoutlampen altijd uit de buurt van katten en honden. Katten klimmen graag, dus het plaatsen op een verhoogde plank is niet genoeg om ze te beschermen! Wanneer ze niet in gebruik zijn, moeten zoutlampen worden opgeborgen in een lade of kast. Probeer bij gebruik huisdieren uit de kamer te houden of houd toezicht op het gebruik ervan.

Katten moeten altijd worden voorzien van voldoende schoon, vers water. Als ze een beetje overtollig zout opnemen, kunnen de effecten worden verdund door veel water te drinken.

Lees ook: Hoe een kat zich veilig te laten voelen in 10 eenvoudige stappen

Zoutlampen en katten: laatste gedachten

Kat die slaapt in de buurt van zoutlamp

Berg uw zoutlamp op wanneer deze niet in gebruik is, of als u er niet bent om toezicht te houden op uw kat.

Zoutlampen zijn populaire toevoegingen aan moderne huizen, dankzij hun trending uiterlijk en geruchten over gezondheidsboosts. Eigenaren van gezelschapsdieren moeten echter erg op hun hoede zijn om ze in de buurt van hun katten te hebben. Nieuwsgierige katten kunnen zoutlampen onderzoeken en als ze eraan likken, kunnen ze aanzienlijke hoeveelheden zout binnenkrijgen. Te veel zout kan natriumtoxiciteit veroorzaken, wat erg gevaarlijk kan zijn bij katten. Als je een Himalaya zoutlamp bezit, wees dan heel voorzichtig om deze goed buiten het bereik van nieuwsgierige huisdieren te houden.

Lees ook: 15 tips om je kat te helpen zich aan te passen aan je huis

Veelgestelde vragen

Kun je een zoutlamp met een kat hebben?

Zoutlampen kunnen gevaarlijk zijn voor huisdieren. Als een kat een Himalaya-lamp likt en te veel zout binnenkrijgt, kunnen ze zoutvergiftiging ontwikkelen, wat ernstige ziekten kan veroorzaken. Zoutlampen moeten uit de buurt van huisdieren worden gehouden.

Kunnen Himalaya zoutlampen katten pijn doen?

Ja, het likken en innemen van zout uit een zoutlamp kan zoutvergiftiging bij katten veroorzaken. Symptomen zijn braken en diarree, lethargie, overmatige dorst en urineren, zwakte en neurologische symptomen zoals spiertrekkingen, incoördinatie en epileptische aanvallen.

Hoe bescherm ik mijn kat tegen zoutlampen?

Houd zoutlampen buiten het bereik van huisdieren. Katten houden ervan om te klimmen, dus zelfs verhoogde planken kunnen nog steeds toegankelijk zijn. Houd zoutlampen idealiter dicht wanneer ze niet in gebruik zijn en gebruik ze alleen als u toezicht kunt houden op uw huisdieren.