Zijn vliegenvallen giftig voor katten? Veel voorkomende kamerplanten onderzocht


Nieuwe planten kopen als je een katteneigenaar bent vereist een beetje onderzoek van tevoren. Veel planten kunnen giftig zijn voor katten, dus je moet er zeker van zijn dat de planten die je wilt hebben veilig zijn om in de buurt van je kat te hebben. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de aanschaf van de mooie maar griezelige Venus vliegenval voor hun huis, hebben we goed nieuws. Hoewel Venus vliegenvallen niet zo vriendelijk zijn voor uw insectenbezoekers, zullen ze niet alleen uw kat niet opeten, maar zijn ze ook niet giftig voor hen. Laten we eens meer te weten komen:

verdeler-kattenklauw1

De Venus Vliegenval

De Venusvliegenval is ongetwijfeld de bekendste vleesetende plant, een overblijvende bloeiende plant die lid is van de zonnedauwfamilie en inheems is in de Carolinas. Hoewel hij ook in andere staten buiten zijn inheems verspreidingsgebied is geïntroduceerd, is de Venusvliegenval ook een zeer populaire kamerplant in potten in vele delen van de wereld.

De venusvliegenval krijgt veel voedingsstoffen via de bodem, maar vult zijn dieet vooral aan door verschillende insecten en spinachtigen te vangen en te verteren, waaraan zijn naam ontleend is. Hij trekt de nietsvermoedende slachtoffers aan door nectar af te scheiden op zijn vallen. Wanneer de prooi landt, worden de haren van de plant geactiveerd en sluiten de bladeren zich, waardoor ze gevangen worden. Het kan 3 tot 5 dagen duren voor de plant zijn prooi heeft verteerd en er kunnen maanden verstrijken tussen maaltijden.

De Venusvliegenval wordt momenteel overwogen om in de Verenigde Staten op de lijst van bedreigde diersoorten te worden geplaatst wegens de snelle afname van de populatie als gevolg van de vernietiging van habitats en de oververzameling van wilde planten.

Katten en venusvliegenvallen

een zwarte kat met vetplanten
Beeldkrediet: StockSnap, Pixabay

Venus vliegenvallen zijn een perfect veilige kamerplant om rond katten te hebben. De grootste zorg bij het hebben van een Venus vliegenval in een kat-eigen huishouden is de veiligheid van de plant. Hoewel de kat niet wordt aangetrokken door de nectar zoals een insect dat zou doen, worden ze nieuwsgierig en speels en kunnen ze de plant mogelijk pijn doen door er naar te slaan of er aan te knabbelen. Het beste wat u kunt doen is uw plant op een veilige plaats zetten, ver buiten het bereik van katten.

Wat als mijn kat een vliegenval opeet?

Als uw kat een deel van de Venus vliegenval plant zou opeten, hoeft u niet in paniek te raken. Deze planten zijn niet giftig voor katten en zouden geen schade moeten aanrichten. Katten voelen zich niet aangetrokken tot de plant zoals insecten dat doen, dus ze worden niet verleid door de geur of smaak. Meestal wordt een Venus vliegenval gegeten door er speels op te knabbelen.

Omdat planten geen normaal deel uitmaken van het dieet van een kat, verteren ze deze niet zo gemakkelijk als omnivoren en herbivoren. Er bestaat een kans op een verstoorde spijsvertering als er veel van de plant wordt gegeten. Spijsverteringssymptomen kunnen misselijkheid, braken of diarree zijn. Als u zich ooit zorgen maakt over iets dat uw kat heeft gegeten, kunt u het beste uw dierenarts bellen voor advies over hoe u met de situatie om moet gaan.

Kan een deel van mijn kat vast komen te zitten in de Venus Vliegenval?

Hoewel de plant sterk genoeg is om insecten te vangen, is hij op geen enkele manier krachtig genoeg om je kat vast te houden. Als uw kat om wat voor reden dan ook de plant zou activeren om zich te sluiten, zou hij zich zonder problemen en zonder risico op verwondingen uit de greep van de plant kunnen trekken.

KAT POTENVERDELER

Hoe houd je katten weg van kamerplanten

speciale plantenkamer om uit de buurt van katten te houden
Image Credit: Unsplash

Planten ontoegankelijk maken

Je planten buiten het bereik van je kat houden is waarschijnlijk de beste manier om de veiligheid van zowel je planten als je katten te garanderen. Probeer ze op een plank te zetten die onbereikbaar is of hang ze op buiten bereik gelegen plaatsen. Je kunt zelfs je eigen broeikas of plantenkamer beginnen en de toegang van de kat tot het hele gebied volledig beperken.

Gebruik ontmoedigingsmiddelen

Een lichte citrusbesprenkeling kan goed werken als afschrikmiddel voor katten. Niet alleen hebben ze een sterke hekel aan de geur van citrusvruchten, maar ook aan de smaak. Als de geur alleen uw kat niet afschrikt om met de kamerplanten te knoeien, zullen ze het misschien helemaal opgeven als ze er speels op gaan kauwen en iets citrusachtigs proeven.

kattentraining
Beeldkrediet: Andriy Blokhin, Shutterstock

Train Uw Kat

Dit lijkt misschien een onmogelijke taak, maar in sommige gevallen kunt u uw kat trainen om weg te blijven van uw geliefde planten. De sleutel om een kat iets te laten vermijden is uit te vinden wat hen motiveert en dit te gebruiken als een hulpmiddel om hen om te leiden wanneer ze iets doen wat ze niet zouden moeten doen. Alleen positieve bekrachtigingstechnieken moeten worden toegepast bij het trainen van katten. Dingen als lekkere kattensnoepjes of speeltjes kunnen uw kat goed afleiden om niet in de planten te komen. Wees consequent en geduldig tijdens de training om de kans op succes te vergroten.

Geef uw kat een eigen plant

Is jouw kat een echt probleemkind met kamerplanten en lukt het je maar niet om ze ergens buiten te houden? Probeer dan eens een eigen plant voor ze te kopen om ze bezig te houden. Je kunt kattengras kopen of kattenkruid kweken. Hoewel deze twee planten verschillend zijn, zijn ze allebei volkomen veilig voor katten en zeer gemakkelijk te kweken. Zo kan uw kat lekker knabbelen, kauwen en met het bladerdek spelen wat hij wil.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Venus vliegenvangers zijn zeer populaire vleesetende planten die in veel huishoudens worden gehouden. Ze zijn niet giftig voor katten omdat ze geen giftige stoffen bevatten die een risico voor hen vormen. De kat kan echter wel een risico vormen voor uw plant als hij graag met kamerplanten speelt. Gelukkig zijn er enkele tips en trucs die u kunt toepassen om uw kat te vermaken en uit de buurt van uw planten te houden.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Erik Mclean, Pexels