Is Oxalis (Shamrock plant) giftig voor katten? Alles wat je moet weten!


Als we het over klavers hebben, denk je misschien ook aan klavers, maar wat is het verschil? Nou, alle klavers zijn klavers, maar niet alle klavers zijn klavers. De klavertjes die in uw gazon opduiken zijn onschadelijke onkruidjes, terwijl de Oxalis (of klaverblad zoals hij ook wel wordt genoemd) meestal binnenshuis of in tuinen wordt gekweekt. Helaas zijn deze mooie plantjes giftig voor katten.

Blijf lezen om alles te weten te komen over deze soort en hoe het uw kat kan schaden. We zullen ook onderzoeken hoe je vergiftiging bij je huisdier kunt vaststellen in het onfortuinlijke geval dat je verveelde katachtige een paar happen uit de klaverplant neemt.

verdeler-katklauw1

Over de Shamrock plant

Shamrocks staan bekend om hun tere bloemen en driebloemige bladeren. Om ze te helpen identificeren, moet je weten dat ze onder verschillende namen voorkomen, zoals zuring, paarse klaver, en liefdesplant.

Planten in het Oxalis geslacht bevatten oxaalzuur en oxalaatzouten, die fungeren als een zelfverdedigingsmechanisme tegen dieren en ongedierte die hen proberen op te eten. Oxaalzuur kan in een plant voorkomen in een oplosbare of onoplosbare vorm, en shamrocks bevatten oplosbare oxalaatkristallen, wat de schadelijkste van de twee opties is.

Het kan hypocalcemie veroorzaken, wat een daling van het calciumgehalte in het lichaam is, en nierbeschadiging. Uw kat kan ook gastro-intestinale irritatie oplopen als de oplosbare oxalaatkristallen zich door hun darmkanaal bewegen.

Gelukkig heeft de klaverplant een bijzonder bittere smaak, die uw kat er vaak van zal weerhouden grote hoeveelheden in te nemen. Het is echter van vitaal belang om te weten op welke symptomen u moet letten als uw kat de bladeren eet.

Symptomen en behandeling

een kat die zich ziek voelt en lijkt over te geven
Beeld Krediet: chie hidaka, Shutterstock

De symptomen die uw kat vertoont, hangen af van hoeveel van de plant is ingenomen en hoe gezond ze zijn. Katten met nierproblemen, bijvoorbeeld, lopen een verhoogd risico op ernstige en mogelijk fatale bijwerkingen. De meeste katten zullen meestal niet te veel van de plant binnenkrijgen, dankzij de bittere smaak, zodat hun symptomen slechts mild zullen zijn.

Symptomen om op te letten zijn:

  • Kwijlen
  • Gebrek aan eetlust
  • Lethargie
  • Bloederige urine
  • Veranderingen in dorst en urineren
  • Diarree
  • Trillingen
  • Braken
  • Zwakte

Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u uw kat katachtige betrapt op het eten van een klaverbladplant. Hoewel het zelden fataal is, is het toch een goed idee om professioneel advies in te winnen over Oxalis vergiftiging.

Als u uw kat naar de dierenarts brengt voordat hij moet braken, kunnen zij het braken opwekken om de plant uit het systeem van uw kat te krijgen. Ze kunnen ook medicijnen toedienen die zich binden met de schadelijke stoffen in het systeem van uw kat om ze minder gevaarlijk te maken.

Hoe Shamrock vergiftiging te voorkomen

De beste manier om klaver vergiftiging te voorkomen is om het uit je huis of tuin te verwijderen. Natuurlijk heb je dat niet altijd in de hand. Als je een buitenkat hebt, kan die in contact komen met Oxalis buiten je huis. Gelukkig, zoals we al zeiden, geven de oxalaten in de plant een nare bittere smaak die je huisdier waarschijnlijk zal afschrikken.

Als je al een plant in huis hebt, bewaar hem dan ergens waar je kat niet bij kan komen, zoals op een hoge plank of in een beveiligde kamer waar je kat niet bij kan.

We raden ook aan, ongeacht de soort plant, om het water dat zich ophoopt in de opvangbakken van je plant te legen nadat ze water hebben gekregen, om te voorkomen dat je kat ervan drinkt. Als je niet zeker weet of je een nieuwe plant in huis moet halen, kun je altijd je dierenarts om advies vragen of de lijst met giftige en niet-giftige planten van de ASPCA raadplegen.

speciale plantenkamer om uit de buurt van katten te houden
Image Credit: Unsplash

kat + lijnverdeler

Conclusie

De relatie die je hebt met je kat en planten kan een lastige weg zijn om te bewandelen. Welke soort het ook is, zelfs een niet-giftige kamerplant kan je kat een pijnlijke buik bezorgen als hij er te veel van eet, en de gedachte dat een plant die je mee naar huis hebt genomen je katachtige vriend pijn kan doen, is verschrikkelijk.

Dit betekent niet dat je al je planten moet verwijderen. Als je je kamerplanten onderzoekt voordat je ze koopt en je de niet-toxische soorten kat-proof maakt, kan je katachtige veilig met je flora leven.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Olena758, Pixabay