Zijn Ragdoll katten vatbaar voor diarree

Spijsverteringsproblemen bij katten komen vaak voor en verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Er zijn echter bepaalde kattenrassen die zeer gevoelig zijn voor chronische spijsverteringsproblemen – een van hen is de Ragdoll kat.

Hebben Ragdoll katten last van diarree? Ragdoll katten zijn vatbaar voor diarree omdat ze genetisch voorbestemd zijn voor een aantal chronische spijsverteringsstoornissen. Deze katachtigen staan ook bekend om hun gevoelige maag, dus het is belangrijk om hun dagelijkse voeding goed in de gaten te houden om flare-ups te voorkomen.

Naast genetica zijn er ook andere oorzaken van Ragdoll diarree, variërend van eenvoudige spijsverteringsproblemen tot mogelijk levensbedreigende ziekten. Hier is waar je op moet letten.
diarree bij ragdoll katten

IS LOSSE ONTLASTING EEN REDEN TOT BEZORGDHEID?

Als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk te maken met een rommelige situatie op dit moment. Diarree bij katten kan erg verontrustend zijn, net als wanneer het ons mensen overkomt.

Het is geen leuk onderwerp, maar het is belangrijk – vooral voor Ragdoll eigenaren – om te weten of losse ontlasting normaal is of iets om je zorgen over te maken.

Diarree bij uw Ragdoll kat is een teken dat er ergens in zijn maag-darmkanaal iets mis is.

Het kan een simpel maag-darm probleem zijn dat binnen een dag of twee verdwijnt, of iets ernstigers zoals een niet ontdekt gezondheidsprobleem dat levenslange dieet en medische interventie kan vereisen.

VEEL VOORKOMENDE OORZAKEN VAN DIARREE BIJ RAGDOLL KATTEN

Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van losse ontlasting bij Ragdoll katten:

1. DIEET

Voeding speelt een grote rol bij de kwaliteit van de ontlasting van uw kat. Als u het voedsel van uw kat abrupt verandert, kan het spijsverteringsstelsel van uw kat enige tijd nodig hebben om zich aan te passen. Ook het binnenkrijgen van giftige stoffen en huishoudelijke risico’s kunnen de ontlasting van uw kat verslappen.

2. VOEDSELINTOLERANTIES

Sommige Ragdoll katten zijn overgevoelig voor bepaalde ingrediënten en voedingsstoffen in hun voeding.

Hoewel genetica een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de aanleg voor voedselintoleranties, ontwikkelen sommige katten na verloop van tijd dergelijke overgevoeligheden als gevolg van hun levensstijl en eetgewoonten – vooral als ze al heel lang hetzelfde voer eten.

Zoals u ziet, is de juiste voeding van vitaal belang voor Ragdolls. Als je er zeker van wilt zijn dat je Ragdoll gezond blijft, moet de voeding perfect zijn. Als je daar hulp bij nodig hebt, moet je hier onze Ultimate Ragdoll Cat Food Guide lezen.

3. PARASIETEN EN ZIEKTEVERWEKKERS

Er zijn zoveel soorten parasieten, bacteriën en infecties die bij Ragdoll katten maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om uw kat regelmatig door de dierenarts te laten controleren en de ontwormingskuur bij te houden.

4. GASTRO-INTESTINALE ONTSTEKINGSAANDOENINGEN

Er zijn een aantal gastro-intestinale aandoeningen die chronische diarree kunnen veroorzaken. Ragdolls in het bijzonder lopen een hoog risico op inflammatoire darmziekten (IBD) en coeliakie.

Hoewel niet levensbedreigend, vereisen Ragdolls met IBD en Coeliakie een langdurig dieetbeheer.

5. SYSTEMISCHE EN METABOLE AANDOENINGEN

Ziekten zoals hyperthyreoïdie, leveraandoeningen, nieraandoeningen, alvleesklierproblemen en zelfs kanker kunnen allemaal diarree als symptoom vertonen. Als de diarree van uw kat langer dan twee dagen aanhoudt, laat uw kat dan door de dierenarts screenen op deze aandoeningen.

6. STRESS EN ANGST

Net als bij ons mensen, kan te veel stress, angst, of zelfs opwinding resulteren in een maag-darmstoornis bij katten. Dergelijke emoties triggeren het vrijkomen van hormonen die de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal beïnvloeden.

HOE KAN IK DIARREE BIJ MIJN KAT THUIS BEHANDELEN?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van diarree bij de kat, dus als uw Ragdoll kat regelmatig losse ontlasting heeft, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen. Als het echter niet regelmatig voorkomt, kunt u deze huismiddeltjes proberen om de diarree van uw kat te verlichten.

HUISMIDDELTJES VOOR DIARREE BIJ DE KAT

1. Verander het voer van uw kat.

Overweeg om uw kat een zacht thuis gekookt dieet te geven totdat de diarree afneemt. Gewone kattenbrokken en commercieel natvoer zitten vol met kunstmatige ingrediënten en conserveringsmiddelen, die een mogelijke oorzaak kunnen zijn van de maag-darmstoornissen van uw kat.

Abrupt overschakelen op een ander dieet kan ook leiden tot inconsistente ontlasting, dus doe het langzaam aan.

2. Probeer een watervastenkuur.

Uw kat 12 tot 24 uur laten vasten met water kan helpen de diarree sneller te laten verdwijnen. Zorg ervoor dat u uw kat aanmoedigt om water te drinken, want naast het verlies van vocht, verliest uw kat ook elektrolyten.

3. Geef uw kat een bulk-vormend laxeermiddel.

Bulk-vormende laxeermiddelen, zoals psyllium vezelsupplementen, kunnen een normaliserend effect hebben op katten die aan diarree lijden. Meng ongeveer een halve theelepel van een gewoon psyllium vezelsupplement door de maaltijden van uw kat gedurende een dag of twee.

4. Overweeg om vrij verkrijgbare medicijnen tegen diarree te geven.

Voordat u uw kat een anti-diarreemiddel geeft, is het heel belangrijk om uw dierenarts te vragen naar de juiste dosering en welke anti-diarreemiddelen veilig zijn om toe te dienen. Ga er nooit van uit dat alle geneesmiddelen voor mensen veilig zijn voor katten.

WANNEER MOET IK MIJN KAT NAAR DE DIERENARTS BRENGEN?

Als uw kat een of twee keer ontlasting heeft gehad, maar nog steeds energiek is, normaal eet en zich gedraagt als altijd, is het goed om af te wachten.

Als de toestand van uw kat echter na een dag of twee na het proberen van de bovengenoemde huismiddeltjes niet is verbeterd, breng uw kat dan naar de dierenarts en vraag onmiddellijk medische hulp.

RODE VLAGGEN WAAR U OP MOET LETTEN

Als de diarree van uw kat gepaard gaat met de volgende symptomen, breng uw kat dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

  • Verlies van eetlust
  • Bloed in de ontlasting of zwarte ontlasting
  • Braken (als uw Ragdoll kat moet overgeven, moet u zeker ook ons artikel daarover lezen om snel hulp te krijgen)
  • Lethargie
  • Pijn of ongemak

HOE DIARREE BIJ KATTEN TE VOORKOMEN?

Diarree is een van de meest voorkomende maag-darmproblemen bij katten. Zelfs de gezondste kat heeft af en toe last van zijn maag. Katten diarree kan moeilijk te voorkomen zijn, maar er zijn dingen die u kunt doen om de kans op dergelijke opflakkeringen te minimaliseren.

Voorzie uw kat van een gezonde, evenwichtige voeding. Als voedselgevoeligheid de voornaamste boosdoener is van de diarree van uw kat, stap dan over op een hypoallergeen dieet. Het is misschien duurder, maar het zal u op de lange termijn zeker veelvuldige bezoeken aan de dierenarts besparen.

Wissel het voer van uw kat af en toe. Als u uw kat jarenlang dagelijks hetzelfde voer geeft, kan dat leiden tot overgevoeligheid en voedingstekorten.

Om dit te voorkomen, kunt u het voer van uw kat om de paar maanden veranderen – maar zorg ervoor dat u dit geleidelijk doet.

Geef uw kat niet te veel voer. Naast het veroorzaken van maagklachten, kan overvoeding ook leiden tot overgewicht. Voor het geval u het nog niet wist, Ragdoll katten zijn zeer vatbaar voor overgewicht.

Geef uw kat elke dag een probioticasupplement. Goede bacteriën spelen een belangrijke rol in de darmgezondheid van uw kat.

GERELATEERDE VRAGEN

Kan ik mijn Ragdoll kat Loperamide geven? Loperamide kan worden gebruikt om katten met diarree te behandelen. De gebruikelijke dosering is 0,1-0,2 mg/kg vloeibare loperamide elke 8 tot 12 uur. Antiarree middelen die vrij verkrijgbaar zijn, moeten echter met voorzichtigheid worden gebruikt. Vraag uw dierenarts naar het juiste medicijn en de juiste dosering voor uw kat om het zekere voor het onzekere te nemen.

Is diarree bij de kat besmettelijk? Als de diarree van uw kat wordt veroorzaakt door een parasiet of een ziekteverwekker, zoals Coccidia, Rotavirus en Giardia, dan kan het besmettelijk zijn voor andere katten.

Hoe lang moet ik wachten voordat ik mijn kat naar de dierenarts breng? Diarree die maximaal 2 dagen aanhoudt is waarschijnlijk niet iets om je zorgen over te maken, vooral als het niet gepaard gaat met secundaire symptomen; maar als het langer dan 2 dagen aanhoudt, breng je kat dan naar de dierenarts en vraag onmiddellijk medische behandeling.