Zijn Perzische katten hypoallergeen of slecht voor mensen met een allergie?


Iedereen die op zoek is naar een aanhankelijk en lief kattenras kan niet fout gaan met een Perzische kat.

Deze kat is kalm en vriendelijk en is een geweldige metgezel voor elk huis.

Maar mensen met allergieën houden niet alleen rekening met de temperamentkenmerken van een ras bij het kiezen van de perfecte voor hen. Ze moeten ook een kat vinden die minder snel allergische reacties bij hen veroorzaakt.

Dus, zijn Perzische katten hypoallergeen? Nee, niet bepaald. De kans is groot dat deze kat allergische klachten bij je veroorzaakt.

Maar betekent dit dat je zeker moet opgeven om dit ras onder je dak te hebben?

Laten we alles te weten komen over de neiging van deze kat om allergieën te veroorzaken en hoe slim het is om een Perzische in je leefruimte te hebben.

Hebben Perzen waarschijnlijk allergische reacties bij mensen?

Klein meisje dat Perzische kat aait

Perzen zijn geen hypoallergene katten. Maar geen van beide is een ander ras – althans niet 100%.

Siberiërs worden bijvoorbeeld als hypoallergeen beschouwd, maar er is altijd een kans dat deze kat een allergische reactie veroorzaakt.

Siberiërs hebben echter veel minder kans om allergieën bij u en uw familieleden te veroorzaken dan Perzen.

Perzen zijn dus geen wenselijk ras voor mensen met een allergie. Er is een grote kans dat je allergiesymptomen vertoont als je vaak in de buurt van deze kat bent.

Voor sommige mensen zullen dit slechts milde symptomen zijn, terwijl anderen zelfs ademhalingsmoeilijkheden en andere ernstige allergiereacties kunnen hebben.

Waarom Perzen allergische reacties veroorzaken?

De Perzische kat heeft een extreem lange en dikke vacht die veel werpt. In vergelijking met veel andere rassen werpen Perzen het hele jaar door een grote hoeveelheid haar af. Dus, in termen van verharing, is dit een ras met veel onderhoud.

Maar de vacht van deze kat is hier niet het enige probleem. Katachtigen veroorzaken allergische reacties bij mensen door het Fel d 1-eiwit in hun omgeving te verspreiden.

Volgens Cécile Bienboire-Frosini en haar medewerkers [1], dit eiwit wordt in grote hoeveelheden geproduceerd in de speeksel-, traan- en talgklieren van de kat uit haar gezichtsgebied, huid en anale zakken.

Dus, samen met de vacht, verspreidt een Perzische ook dit allergieveroorzakende eiwit via haar speeksel, zweet, tranen, urine en huidschilfers.

Wat zijn de meest voorkomende allergiesymptomen bij mensen?

Een man die allergisch is voor katten

Mensen met allergieën hebben een overgevoelig immuunsysteem, wat betekent dat hun lichaam onschadelijke dingen verwart met gevaarlijke indringers en ze vervolgens aanvalt, zoals WebMD uitlegt.

Maar moet je er zeker van zijn dat je inderdaad een kattenallergie hebt? Er zijn enkele veel voorkomende symptomen die u zult opmerken, zoals loopneus, rode, jeukende ogen, uitslag op de borst en het gezicht, en hoesten en niezen.

Natuurlijk zijn er andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, dus de enige zekere manier om dit te bevestigen is om uw arts de huid- of bloedtest te laten doen om te zien of u echt allergisch bent.

Kunnen allergische mensen nog steeds leven met een Perzische?

Perzen zijn dus niet bepaald de beste keuze als u of uw familieleden last hebben van allergische reacties.

Maar er zijn enkele manieren om nog steeds met deze schattige kat te leven door de allergiesymptomen onder controle te houden. Ik weet zeker dat jullie allemaal blij zijn om dit te lezen!

Toch moet je je ervan bewust zijn dat er wat offers zullen zijn, en dit zal niet voor iedereen zo gemakkelijk zijn. Het kan zelfs betekenen dat je je huidige levensstijl behoorlijk moet aanpassen.

Laten we eens kijken welke stappen je moet nemen als je van plan bent om met een Perzische te leven.

1. Veel schoonmaken

vrouw met vaccum

Wees erop voorbereid dat je stofzuiger je beste vriend wordt!

Het hebben van een Perzische die waarschijnlijk allergische symptomen bij u of uw familieleden veroorzaakt, vereist dat u uw vloeren constant stofzuigt en dweilt.

Het zou ook goed zijn om de tapijten te verwijderen, zodat de huidschilfers en het haar van uw kat er niet in blijven zitten.

2. Je Perzisch vaak baden

Het wassen van je binnenkat is niet vaak nodig, tenzij er specifieke situaties zijn die dit vereisen.

Welnu, allergische reacties zijn een soort van deze specifieke situaties. Door je kat vaker te wassen, Je vermindert de huidschilfers en het haar dat ze rond je huis werpt en dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van allergische reacties.

Natuurlijk moet je altijd een shampoo voor huisdieren gebruiken die geschikt is voor de delicate van je Perzische huid.

3. Persoonlijke hygiëne op het hoogste niveau

Handen wassen

Je moet ook heel voorzichtig zijn met je hygiëne. Dit betekent dat je je handen moet wassen elke keer dat je je Perzisch aait.

Doe ook je best om je ogen en gezicht niet aan te raken tijdens het spelen met je kitten, maar ook daarna.

Het is ook een goed idee om handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken van de kattenbak van uw kat en tijdens het verzorgen van haar.

4. Je Perzisch van je bed houden

Het is uiterst belangrijk dat je je Perzische dutje niet op je bed laat liggen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Hoe houd je je kat van je bed?

Allereerst moet je je Perzisch trainen. U moet dit vanaf jonge leeftijd doen, zodat uw kitten geen tijd heeft om te wennen aan het slapen op uw lakens.

Een ander ding om te doen is om een mooi, gezellig bed voor je kat te kopen, zodat ze nooit de behoefte voelt om op andere plaatsen te slapen!

5. Luchtreinigers

Luchtreinigers zijn een andere nuttige oplossing voor mensen met een allergie.

Ze voorzien uw huis van een constante luchtstroom en zijn nuttig voor het verwijderen van de huidschilfers van uw Perzische uit uw leefruimte.

6. Geneesmiddelen

medicijn

Ten slotte kunnen kattenallergieën onder controle worden gehouden met behulp van medicijnen.

Helaas worstelen veel mensen wereldwijd met deze allergie. Andrew Sparkes [2] wijst erop dat tot 10-20% van de menselijke volwassenen wereldwijd is gesensibiliseerd voor katten.

Daarom zullen veel van deze mensen de standaard allergiegeneesmiddelen moeten gebruiken, voorgeschreven door hun artsen.

Dit zijn meestal antihistaminica, terwijl sommige mensen ook allergie-opnamen kunnen gebruiken.

Helaas is er geen manier om kattenallergie bij mensen te voorkomen of volledig te stoppen. Toch is het mogelijk om ze te bestrijden met behulp van medicijnen.

Conclusie

Zijn Perzische katten hypoallergeen? Nee. Eigenlijk precies het tegenovergestelde – dit ras veroorzaakt waarschijnlijk allergische reacties bij mensen.

Betekent dit dat je er niet eens aan moet denken om deze langharige schoonheid te krijgen? Nou, niet zeker.

Er zijn nog steeds manieren om met een Perzische te leven, maar dit betekent veel schoonmaken, je kat van de plek houden waar je slaapt, haar vaak wassen en zelfs wat medicijnen gebruiken.

Dus deze beslissing zal uiteindelijk afhangen van ieder van jullie en je gretigheid om zo te leven. Natuurlijk hebben niet alle mensen dezelfde allergiesymptomen, dus voor sommigen van jullie is het misschien voldoende om gewoon een luchtreiniger te hebben en regelmatiger te stofzuigen.

In ieder geval raad ik jullie allemaal aan om eerst een paar uur door te brengen in het gezelschap van een Perzische kat. Het beste zou zijn om te bepalen hoe ernstig je allergie is voordat je een schattige kleine Perzische in je huis verwelkomt.

Verwijzingen:

[1] Bienboire-Frosini C, Durairaj R, Pelosi P, Pageat P. Het belangrijkste kattenallergeen Fel d 1 bindt steroïde en vetzuur semiochemicaliën: een gecombineerde in silico en in vitro studie. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1365. DOI, Geraadpleegd op 30 juni 2023.
[2] Vonkt AH. Menselijke allergie voor katten: een overzicht van de impact op kattenbezit en afstand doen. J Feline Med Surg. 2022 Jan;24(1):43-52. DOI, Geraadpleegd op 30 juni 2023.