Zijn Oosters Korthaar Katten Vriendelijk? Wat te weten!

Katten zijn berucht omdat ze eenlingen zijn. Veel kattenouders merken dat ze het grootste deel van hun dag bezig zijn om hun kat te overtuigen om aandacht aan hen te besteden terwijl de kat geniet van het lijden. Dat betekent niet dat elk kattenras zo afwijzend is. Er zijn kattenrassen die genieten van het gezelschap van hun eigenaren. Deze katten brengen zelfs tijd door met hun huisdierouders, tonen hen liefde en houden zelfs van knuffelen. Hoewel dit voor sommige eigenaren van gezelschapsdieren schokkend kan zijn, begrijpen degenen die een Oosters korthaar in huis hebben, liefhebbende katten beter dan wie dan ook.

Als je niet bekend bent met de Oosterse Korthaar, kun je je aangetrokken voelen tot zijn unieke kenmerken. Gelukkig is er meer aan deze kat dan op het eerste gezicht lijkt. Als je benieuwd bent of dit kattenras vriendelijk is, het antwoord is een volmondig ja, dit zijn enkele van de meest vriendelijke en aanhankelijke katten die er zijn. Als je geïnteresseerd bent in het brengen van een Oosterse korthaar in je leven, lees dan hieronder verder om alles te leren wat je moet weten over de geweldige persoonlijkheid van dit ras.

3 katten gezichtsverdeler

Een korte geschiedenis van de Oosterse korthaar

Siamese katten zijn enorm populair. In de jaren 1920 en 1930 was deze populariteit op zijn hoogtepunt in Groot-Brittannië. Wat ervoor zorgde dat zoveel mensen verliefd werden op het Siamese ras, waren de beperkingen op kleuren of wijzen. Met mensen die de voorkeur geven aan Siamese katten om bepaalde kleuren te hebben, besloten fokkers destijds om effen gekleurde Siamese katten te negeren. Oorspronkelijk werden deze uitgesloten katten ‘buitenlandse kortharen’ genoemd. In de loop der jaren is deze naam veranderd en worden effen siamese katten nu Oosterse kortharen genoemd. Hoewel Oosterse kortharen in principe Siamese katten zijn met effen kleuren, behouden niet alle geboren in nesten het korte haar dat synoniem is met deze katten. Wanneer dit gebeurt, worden deze katten oosterse langharen genoemd en komen ze minder vaak voor dan hun kortharige tegenhangers.

De jaren 1970 zagen de introductie van Oriental Shorthairs in de Verenigde Staten. Het duurde niet lang voordat dit ras in 1977 de kampioensstatus won met de Cat Fanciers Association. Met uitgebreide fokkerij in de Verenigde Staten werden meerdere vachtkleuren toegevoegd als acceptabel voor het ras. Tegenwoordig zijn er meer dan 300 kleurpatronen en variëteiten. Dit heeft dit ras de bijnaam “regenboogkat” opgeleverd.

oosterse korthaar kat samen ontspannen
Afbeelding credit: VittoriaChe, Shutterstock

Het uiterlijk van de oosterse korthaar

Zoals we al zeiden, zijn Oosterse kortharen vergelijkbaar met de Siamees. Je kunt hun opvallende uiterlijk echter niet ontkennen. Het hoofd van een Oosters Korthaar is lang en driehoekig. Ze hebben lange oren die perfect inline zijn geplaatst om deze driehoekige vorm voort te zetten. Dit ras heeft lange, slanke poten die niet zijn uitgerust om extra gewicht te dragen, dus ze zijn vrij slank. Normaal gesproken wegen ze 8 tot 12 pond.  Hun jassen zijn kort en glanzend. Deze katten hebben amandelvormige ogen die normaal groen lijken, tenzij de kat stevig wit of puntig wordt geboren.

Zijn Oosters Korthaar Katten Vriendelijk?

Oosterse kortharen zijn elegante katten met geweldige persoonlijkheden. Ze zijn erg sociaal. Dit betekent dat je zelden tijd thuis zult doorbrengen zonder dat dit ras in de buurt is. Oosterse kortharen staan erom bekend dat ze in de schoot van hun eigenaar willen liggen als ze in de stemming zijn en zelfs ’s nachts hun bed delen. Dit is een zeldzaam ras dat zelfs graag onder de dekens klimt als het koud is. Je zult ook merken dat dit ras erg vocaal is. Je Oosterling zal de hele dag door veel tijd doorbrengen met met je praten. De geluiden die ze maken worden toeters genoemd en kunnen behoorlijk komisch zijn om te horen vanwege hun uniciteit.

oosterse korthaar kat
Afbeelding Credit: Ambiento, Shutterstock

Oosters korthaar katten zijn ook behoorlijk intelligent. Met een eigenaar die initiatief toont en met zijn kat werkt, kunnen Oosterlingen gemakkelijk een paar trucjes leren. Ze zullen wandelingen met je maken aan de lijn en zelfs apporteren. Dit ras is zo vriendelijk dat ze vaak sociale vlinders worden genoemd. Ze zijn liever niet alleen, dus verwacht dat ze vrienden maken met andere huisdieren in huis, zelfs uw honden. Als u besluit om een Oosters Korthaar mee naar huis te nemen, hebben ze gezelschap nodig. Als je buitenshuis werkt of lange uren weg bent, overweeg dan om ze een gezelschapsdier te laten zijn om hun dag mee door te brengen.

Leven met een Oosterse korthaar

Ja, Oosterse kortharen vinden het leuk om schootkatten te zijn, maar dat betekent niet dat ze niet graag spelen. Hoewel ze graag tijd doorbrengen met hun ouders, vinden ze klimmen en springen ook leuke activiteiten. Deze katten genieten ook van interactief spel. Ze verwachten van hun eigenaren dat ze betrokken blijven. De behoefte aan gezelschap is de reden waarom anderen die Oriental bezitten Kortharen raden aan om een ander huisdier te hebben om je Oosterling bezig en actief te houden. Oosterse kortharen zijn relatief gezond, maar ze zijn nauw verwant aan Siamese katten en delen dezelfde potentiële gezondheidsproblemen. Aandoeningen waarvoor u uw ogen open moet houden, zijn nier- en leveramyloïdose, blaasstenen, mestcelkanker en gekruiste ogen.

oosterse korthaar kitten houden door eigenaar
Afbeelding Credit: SvetMedvedeva, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de vriendelijkheid van de Oosterse Korthaar, heb geen angsten. Deze katten zijn intelligent, liefdevol en aanhankelijk. Ze zijn geweldige leden van het gezin, kunnen goed overweg met andere dieren en doen het zelfs goed met kinderen. Als je overweegt om een van deze katten in het gezin te brengen, zou je een goede beslissing nemen. Ze zullen gemakkelijk je beste vriend en sidekick worden. Zoals met elk huisdier dat je mee naar huis neemt, zorg ervoor dat je goed voor je Oosterse korthaar zorgt en jullie tweeën zullen onafscheidelijk zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Elena Masiutkina, Shutterstock