Zijn laserspeelgoed veilig voor katten?

De meeste eigenaren van gezelschapsdieren weten dat katten gek worden van laserspeelgoed. Het is erg vermakelijk om te zien hoe ze gymnastiek van Olympische kwaliteit uitvoeren terwijl ze ronddraaien in een poging om de kleine rode stip te vangen. Ze kunnen een uitstekende manier zijn om je kat binnenshuis te trainen, omdat ze natuurlijke roofdieren zijn en dol zijn op het achtervolgen van het kleine rode licht. Is laserspeelgoed veilig om in huis te gebruiken? Laten we het uitzoeken!

Snel overzicht

01

Laserspeelgoed is een populaire speelbal omdat het de natuurlijke prooidrift van katten activeert.

02

Laserspeelgoed is een uitstekende manier om katten fysiek en mentaal fit te houden.

03

Er zijn enkele potentiële gevaren bij het gebruik van laserspeelgoed, maar zolang u enkele eenvoudige richtlijnen volgt, kunt u veilig genieten van speeltijd met uw kat.

Waarom houden katten zo van laserspeelgoed?

kat die naar laserspeelgoed kijkt

Laserspeelgoed activeert de natuurlijke prooidrift van katten en maakt gebruik van hun roofdierinstincten.

Laserspeelgoed is er in een paar verschillende soorten en maten. Het zijn meestal kleine, op batterijen werkende, draagbare apparaten die een laserdiode gebruiken om een smalle laserstraal uit te zenden. De dunne breedte van de bundel en het typische lage wattage betekent dat de straal onzichtbaar is bij normaal licht en het enige wat onze ogen zien is de geconcentreerde stip op het punt waar het een oppervlak raakt.

Katten zijn instinctieve roofdieren en ze hebben een sterke drang om te jagen en prooien te vangen. Wanneer katten de rode stip van het laserspeelgoed zien, volgen ze het met hun ogen, besluipen en bespringen het.

Laserspeelgoed is vooral opwindend omdat het heel snel kan worden verplaatst, over meubels en op en neer muren, springend van plaats naar plaats. Dit betekent dat het een verleidelijke uitdaging vormt voor katten om het te achtervolgen, omdat het hun natuurlijke prooidrift en hun roofdierinstincten activeert.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

Zijn laserpointers goed of slecht voor uw kat?

kat staand met laserspeelgoed

Laat een laserlicht nooit rechtstreeks in de ogen van uw kat schijnen – lasers kunnen permanente oogschade veroorzaken.

Het korte antwoord op deze vraag is ja. Het hangt echter grotendeels af van wie het speelgoed gebruikt en hoe verstandig ze zijn. In de verkeerde handen kan laserspeelgoed onveilig zijn. Het grootste probleem met laserspeelgoed is dat ze permanente oogschade kunnen veroorzaken als ze rechtstreeks in het oog van een kat of mens worden geschenen.

Lasers beschadigen een deel van het oog dat het netvlies wordt genoemd. In ernstige gevallen kan het schijnen van een laserlicht in het oog blindheid veroorzaken. Hoe hoger het wattage, hoe meer schade de laser aanricht. Het wordt sterk aangeraden om jonge kinderen nergens in de buurt van het laserspeelgoed te laten, omdat ze de straal misschien niet kunnen besturen, of ze begrijpen misschien niet om het niet in iemands ogen te schijnen.

Het wordt ook sterk aangeraden om laserspeelgoed te vermijden dat willekeurige knipperende stralen uitschiet. Je kunt misschien niet voorspellen waar de straal naartoe gaat en het kan uiteindelijk in iemands oog schijnen. Het beste type laserspeelgoed om met uw kat te gebruiken is een standaard laserpen met een dunne, gerichte straal. Zo heb je de grootst mogelijke controle.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

Manieren om veilig een laserspeelgoed met uw kat te gebruiken

kat spelen laser speelgoed

Zorg ervoor dat u de laser zo beweegt dat uw kat de rode stip niet uit het oog verliest.

Laserspeelgoed is fantastisch voor kattenbezitters die minder actief zijn. Het stelt eigenaren in staat om hun kat te oefenen vanuit het comfort van hun favoriete fauteuil. Katten houden er absoluut van om te jagen en dingen te bespringen. Ze kunnen de spanning van de achtervolging niet weerstaan. Elk speeltje dat helpt om het natuurlijke instinctieve gedrag na te bootsen, is een briljante keuze voor katten. Het najagen van een laser biedt een zeer goede cardiosessie voor uw kat, hoewel dit afhankelijk is van hoe u het laserspeelgoed gebruikt.

De beste manier om je kat te betrekken, is door de laser op de vloer in de buurt te richten en hem in kleine cirkels en zigzaggen voor hem te bewegen om hem aan te moedigen om te gaan jagen. Wanneer ze beginnen te achtervolgen, kun je het verder van hen vandaan verplaatsen.

Het gebruik van een laserspeelgoed op deze manier is niet alleen briljant voor de conditie van uw kat, maar ook goed voor zijn behendigheid en biedt ook uitstekende mentale stimulatie. Zorg ervoor dat u de laser niet te snel over een grotere afstand beweegt, omdat uw kat niet in staat zal zijn om te volgen of bij te blijven en dit zal het plezier wegnemen.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Mogelijke problemen bij het spelen met laserspeelgoed

kat die in de buurt van laserpunten geeuwt

Wees voorzichtig bij het gebruik van laserspeelgoed, zodat uw kat niet gefrustreerd of gewond raakt.

Laserspeelgoed biedt katten alleen het achtervolgende en springende deel van het jachtritueel. Wanneer de kat op het rode laserlicht springt, zelfs als ze er precies op landen, is er niets voor hen om daadwerkelijk te vangen. Dit kan ongelooflijk frustrerend zijn voor katten en kan hen ontmoedigd achterlaten en niet langer willen spelen.

Om uw kat geïnteresseerd te houden, kunt u de laser richten op een echt speeltje dat ergens in de kamer is geplaatst. Op deze manier zal uw kat de voldoening voelen om iets te vangen en zal hij waarschijnlijk meer betrokken zijn bij het spel.

Een andere optie is om de laser te gebruiken als een soort warming-up, zodat je kat wat energie kan verbranden en echt opgewonden kan raken van het achtervolgen van de laser, en als je de adrenaline en het bloed hebt gepompt, haal er dan wat uit. gewoon kattenspeelgoed en begin in plaats daarvan met ze te spelen. Je kat zal het geweldig vinden om iets vast te houden en te voelen en fysiek mee om te gaan. Dit zal hen een tevreden gevoel geven en voorkomen dat frustratie zich opbouwt.

Als je alleen het laserspeelgoed zonder echte prijs aan het einde van de speelsessie gebruikt, kun je tegen een paar gedragsproblemen aanlopen. Je kat zal gefrustreerd raken en zich ontevreden voelen. Als ze nog veel energie hebben om te verbranden, vinden ze meestal iemand of iets om het op uit te nemen wanneer ze zich zo voelen.

Als je met een laserspeelgoed speelt en aan het einde geen beloning of traktatie aanbiedt, moet je gefrustreerde kat misschien uithalen om opgekropte energie vrij te maken. Uw kat kan u of een ander huisdier in het huishouden plotseling aanvallen of besluiten om zijn klauwen in uw favoriete meubels te laten zakken of uw bank te versnipperen. Op de lange termijn moedigt het verkeerd gebruiken van een laserspeelgoed agressie aan en kan het een zeer negatief effect hebben op uw band met uw kat en de relatie van uw kat met andere huisdieren in het huishouden.

Een ander probleem is dat als u het laserspeelgoed gebruikt, uw kat erg opgewonden zal rennen en springen. Als ze gevoelig zijn voor crashen en tegen dingen botsen, kunnen ze zichzelf gemakkelijk verwonden. Ze kunnen je huis ook heel snel vernielen. Zorg er altijd voor dat u het laserspeelgoed in een grote open ruimte zonder obstakels gebruikt.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Voors en tegens van laserspeelgoed

kat spelen laser speelgoed

Katten van alle leeftijden houden ervan om te veranderen en te springen op de kleine rode stip die wordt uitgezonden door laserspeelgoed.

Pros

  • Voordelen van de oefening: Laserspeelgoed is een geweldige manier om uw kat aan te moedigen om in beweging te komen en zijn cardiovasculaire conditie te vergroten. Spelen helpt de spiermassa en botdichtheid te behouden.
  • Mentale stimulatie: Spellen die de jacht nabootsen, vereisen veel mentale focus. Een achtervolgingsspel met een snel bewegend laserspeelgoed zal de probleemoplossende vaardigheden en het beslissingsvermogen van uw kat verbeteren.
  • Eenvoudig en gemakkelijk: Het trainen van uw kat met een laserspeelgoed is handig en gemakkelijk. Het kan op elke locatie in huis worden gedaan. Je kunt in je favoriete stoel zitten of zelfs in bed kruipen.  Laserspeelgoed is goedkoop in aanschaf en direct verkrijgbaar.

Tegens

  • Oculaire schade: Zoals hierboven vermeld, kan de straal van de laser ernstige schade toebrengen aan het netvlies aan de achterkant van het oog en het zicht van uw kat beïnvloeden. Laserspeelgoed met een lager wattage is veiliger, maar neem altijd voorzorgsmaatregelen. Straal straal nooit rechtstreeks in iemands ogen.
  • Stress: Sommige katten raken gestrest en angstig bij het spelen met laserspeelgoed. Tenzij je aan het einde van het spel een soort echte prijs geeft, zorgt het ervoor dat ze herhaaldelijk falen omdat het een spel is dat ze nooit kunnen winnen. Katten doen al het stalken, achtervolgen en springen, maar ze kunnen de laser nooit “vangen”, dus ze raken ongelooflijk gefrustreerd.
  • Letsel: Omdat het een achtervolging met hoge snelheid is, eindigen zelfs de meest behendige katten op een gegeven moment met slippen en face-planting, of crashen ze ergens tegenaan. (Hopelijk niet je onbetaalbare vaas!)

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Laser Toys: Laatste gedachten

kat spelen

Bij correct gebruik bieden laserspeeltjes katten een leuke manier om beweging en mentale stimulatie te krijgen.

Laserspeelgoed kan een uitstekende keuze zijn om uw kat fysiek en mentaal fit en gezond te houden. Ze bieden ook een kans voor een briljante hechtingstijd tussen katten en mensen.

Laserspeelgoed is niet geschikt voor elk huishouden. Het wordt sterk aanbevolen om ze buiten het bereik van kinderen te houden. Sommige katten houden gewoon niet van laserspeelgoed omdat ze het te stressvol vinden en ze ongewenst agressief gedrag kunnen aanmoedigen.

Als dit het geval is, moet u voorkomen dat u ze volledig gebruikt. Kijk hoe uw kat reageert en peil zijn reactie. Als ze het niet naar hun zin hebben, kun je verkennen tal van andere opties om ze bezig te houden.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

Veelgestelde vragen

Zijn laserpennen slecht voor katten?

Laserpennen kunnen volkomen veilig zijn en kunnen een uitstekende speeltijdactiviteit voor uw kat bieden, zolang u een paar strikte regels volgt:

  • Gebruik geen automatisch laserspeelgoed omdat de willekeurige straal gemakkelijk in de ogen van uw kat kan schijnen. Een handbediende laser is veel veiliger omdat je meer controle hebt.
  • Laat de laser niet schijnen op iets wiebeligs of onstabiels waar uw kat op kan springen en af tuimelen. Blijf bij open ruimtes en houd de laser lager, in de buurt van het maaiveld.
  • Laat je kat winnen door een speelgoedmuis of ander prooispeelgoed op te nemen dat je kat aan het einde van het spel kan vangen om hem wat voldoening te geven.
  • Vermoei je kat niet. Zolang je de balk blijft schijnen, zullen ze blijven spelen. Houd het spel kort, zodat ze zichzelf niet overbelasten. Op deze manier blijven ze opgewonden en vervelen ze zich niet.

Is het OK om met een kat te spelen met een laserpointer?

Het is OK, op voorwaarde dat u een paar verstandige veiligheidsmaatregelen neemt. Scheen de straal niet rechtstreeks in de ogen van uw kat. Zorg ervoor dat je het in een grote open ruimte doet, zodat je kat nergens tegenaan botst. Laat je kat aan het einde van het spel iets echts vangen, zoals speelgoed.