Lintwormen bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

lintwormen bij katten

Onze katten leven elke dag dicht bij ons gezin. Het gezond en parasietvrij houden is uiterst belangrijk. Darmparasieten kunnen voorkomen bij elke leeftijd kat, en verschillende soorten darmwormen infecteren onze huiskatten.

Parasieten zoals rondwormen, haakwormen, zweepwormen en lintwormen veroorzaken gewichtsverlies, braken, diarree en andere gastro-intestinale symptomen. Veel voorkomende lintwormen zijn een vervelend voorbeeld en vereisen een specifieke behandeling en preventie.

Lintwormen zijn er in verschillende variëteiten, met verschillende soorten die in bepaalde omgevingen voorkomen. Alle lintwormen doorlopen een levenscyclus die een gastheer nodig heeft om volwassen te worden en andere dieren te infecteren. De lintwormen verplaatsen zich van de eivorm, of proglottide, door de larvenvorm, naar een infectieuze vorm in de gastheer. Het elimineren van de gastheer kan herinfectie voor onze huisdieren voorkomen.

Snel overzicht: Lintwormen bij katten

Soorten lintwormen

Bij katten, Dipylidium caninum en de Taenia soorten komen het meest voor. Echinococcus en Mesocestoides komen minder vaak voor bij onze huiszaïnieën. De twee veel voorkomende lintwormsoorten worden heel verschillend overgedragen. Laten we het hebben over hoe ze ze krijgen en hoe je ze bij je katachtige vriend kunt voorkomen.

Dipylidium caninum vereist een geïnfecteerde vlo voor overdracht. De larvale vorm van de lintworm komt binnen en leeft in de maag van de volwassen vlo en rijpt vervolgens tot een cysticercoïde.

Wanneer uw kat een geïnfecteerde vlo verzorgt en inneemt, infecteert de lintwormcyicercoïde de dunne darm van uw kat. Een van de meest voorkomende dingen waar uw dierenarts op zal controleren, zijn vlooien. Als uw kat vlooien heeft, moet u zowel het vlooienprobleem als de lintworminfectie behandelen.

Alleen al het behandelen van de lintworm zal leiden tot herinfectie als de vlooien niet volledig worden geëlimineerd en voorkomen. Er zijn betrouwbare en veilige vlooienpreventie-opties, dus zorg ervoor dat u met uw dierenarts bespreekt welke vlooienbestrijding het beste is.

Taenia soorteninfecties vereisen dat uw kat een deel van een geïnfecteerd knaagdier eet, zoals een muis of rat. De lintwormlarven rijpen tot een cysticercoïde vorm en leven in het maagdarmkanaal van het knaagdier. Wanneer uw katachtige jager het knaagdier consumeert, rijpt de lintwormcyicercoïde en infecteert de dunne darm van de kat, waardoor een infectie ontstaat.

Hoe weet u of uw kat besmet is?

Diagnose van lintwormen bij katten

De meeste lintworminfecties bij katten zijn asymptomatisch, wat betekent dat veel katten geen tekenen vertonen.

Lintworminfecties bij huisdieren zijn meestal asymptomatisch, wat betekent dat uw kat mogelijk geen tekenen vertoont. In ernstige gevallen kunt u braken of diarree zien, of in chronische gevallen gewichtsverlies.

Deze treden op omdat de mond van de lintworm zich hecht aan de wand van de dunne darm van de kat en daar weken tot maanden voedt. Als er meerdere volwassen lintwormen zijn, kan een darmobstructie of verstopping optreden en kan dit levensbedreigend zijn.

Het meest voorkomende teken is het lintwormsegment.

Dit zijn kleine, witte tot crèmekleurige segmenten en zien eruit als rijstkorrels rond het rectum of de vacht aan de achterkant. Uw kat kan schuren of irritatie hebben rond de anus.

Het lintwormsegment is niet de hele worm, hoewel ze enigszins kunnen bewegen. Dit zijn stukjes van het lintwormlichaam en bevatten lintwormeipakketten. Wanneer deze segmenten van de vacht vallen, zijn ze klaar om opnieuw te infecteren, wachtend op vlooienlarven of knaagdieren om langs te komen en de eieren in te nemen om de cyclus voort te zetten!

De diagnose van lintwormen wordt bevestigd door de eieren in de ontlasting te vinden (een fecale eicellen- en parasiettest) of door een van de lintwormsegmenten onder een microscoop te bekijken.

Uw dierenarts kan deze tests uitvoeren, samen met een volledig onderzoek, om ervoor te zorgen dat uw huisdier verder gezond is.

Als u de segmenten thuis ziet, kunt u een stuk doorzichtige tape gebruiken om een segment te behouden. U kunt ook een fecaal monster in een schone zak of plastic container brengen. De specifieke soort kan worden bepaald met een PCR-test (polymerasekettingreactie) in een diagnostisch laboratorium, hoewel dit over het algemeen niet nodig is om te behandelen.

Behandeling en preventie

Behandeling van lintwormen bij katten

Katten met lintwormen hebben de juiste behandeling nodig. Een effectieve ontwormer zal de parasieten uitroeien.

Lintwormen zijn een parasiet en we moeten een geschikte en veilige ontwormer gebruiken om ze te elimineren. Er zijn twee goedgekeurde ontwormingsmedicijnen beschikbaar, praziquantel en epsiprantel.

Lees ook: Best Kat Ontwormers

Uw dierenarts kan de beste medicatie geven op basis van het gewicht en de gezondheid van uw huisdier. De ontwormer kan oraal, injecteerbaar of zelfs actueel zijn. Eenmaal toegediend, zal de ontworming lintworm medicatie de parasiet doden, en het immuunsysteem en spijsverteringsstelsel van uw kat zal de worm intern afbreken.

Preventie van lintwormen bij katten

Preventie is de sleutel om te voorkomen dat u medicatie moet geven voor herhaalde infecties. De Dipylidium soort vereist een vlo voor overdracht, dus vlooienpreventie is essentieel.

Het is belangrijk om te bespreken hoe u al uw huisdieren vlooienvrij houdt, omdat er slechts twee liftende vlooien van buitenaf nodig zijn om een probleem te veroorzaken!

Taenia soorten van het innemen van knaagdieren kunnen lastiger zijn als uw kat tijd buiten doorbrengt, maar het beperken van habitats voor knaagdieren kan helpen.

Zorg ervoor dat je gebieden afsluit waar ongedierte graag rondhangt. Deze omvatten onder loodsen, beschermde gebieden onder veranda’s en onbeveiligde afvalrecipiënten. Bied mogelijkheden om thuis te jagen, met behulp van puzzelvoeders en speelgoed die de roofzuchtige instincten van uw kat stimuleren.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Hoewel rapporten over natuurlijke remedies verleidelijk kunnen klinken, bestaan er geen betrouwbare of bewezen vrij verkrijgbare producten die de lintworm zullen elimineren.

Bovendien variëren kruiden- en huismiddeltjes sterk in kwaliteit en inhoud en kunnen ze toxische of schadelijke bijwerkingen hebben. Zorg ervoor dat u uw dierenarts vraagt voordat u iets geeft dat niet is voorgeschreven.

Lintwormen bij katten komen voor als uw katachtige vriend een jager is of een vlooienplaag krijgt. Gelukkig veroorzaken de meeste lintworminfecties geen significante gezondheidsproblemen en kunnen ze asymptomatisch zijn.

Als u kleine rijstkorrels rond de staart of in de ontlasting van uw kat ziet, bel dan uw dierenarts voor een afspraak. Lintwormen zijn behandelbaar met minima bijwerkingen en zijn te voorkomen met een goede vlooienpreventie en beperkte toegang tot knaagdieren.

Veelgestelde vragen

Zijn lintwormen bij katten besmettelijk voor mensen?

Sommige lintwormsoorten kunnen zich verspreiden naar mensen. Omdat het moeilijk is om de soort te vertellen zonder een PCR-test, is het belangrijk om het contact met de lintwormsegmenten te beperken. Het wassen van beddengoed en oppervlakken samen met goed handen wassen voorkomt herinfectie in een omgeving, hoewel de eieren zelf niet besmettelijk zijn.

Zijn lintwormen bij katten besmettelijk voor honden?

Honden en katten kunnen beide veelvoorkomende soorten lintwormen krijgen. Omdat de levenscyclus van een lintworm echter een tussengastheer zoals de vlo of knaagdier vereist, is directe overdracht niet gebruikelijk.

Zie je lintwormen in kattenpoep?

Soms verschijnen de wormsegmenten in kattenuitwerpselen. Meestal zien de lintwormsegmenten eruit als witte tot crèmekleurige rijstkorrels. De lintworm zelf komt meestal niet uit in de ontlasting, maar kan bij zware plagen en kan enkele centimeters lang zijn.

Kunnen katten lintwormen overgeven?

Als er meerdere lintwormen of een zware infectie zijn, kan een kat een lintworm overgeven, hoewel dit zeldzaam is.