Zijn laserpennen veilig voor katten?

Als kattenouder is het leuk om te zien hoe uw katachtige vriendjes achter hun speeltjes aanzitten en ze bespringen. Soms is dat ook het ongrijpbare puntje van een laserpointer. Maar misschien vraagt u zich af of laserspeelgoed veilig is voor katten, en zo ja, welke het veiligst zijn?

Zijn laserspeeltjes veilig voor katten?

Katten hebben verrijking en stimulansen nodig om te kunnen bewegen en gezond te blijven. Indien goed gebruikt, is spelen met laserpointers een leuke cardio-activiteit. Als u echter een laserlicht direct in de ogen van uw kat schijnt, kan dit schadelijk zijn voor het gezichtsvermogen van uw kat en kan dit zelfs blijvende schade aan hun ogen veroorzaken.

Het licht van een laser kan het netvlies in een oogwenk verbranden – letterlijk. Hoe hoger het wattage van het licht, hoe gevaarlijker het is: “De natuurlijke beschermingsmechanismen van het oog – zoals de knipperreflex – zijn niet effectief tegen lasers met een uitgangsvermogen van meer dan vijf milliwatt, en ernstige netvliesbeschadiging kan optreden, zelfs na kortstondige blootstelling.”

Als u een laseraanwijzer gebruikt terwijl u met uw kat speelt, volg dan deze veiligheidsmaatregelen:

  • Gebruik een lampje met een laag vermogen, met een maximaal vermogen van 5 milliwatt.
  • Schijn nooit met het licht direct in de ogen van uw kat.
  • Bewaar het laserspeeltje op een veilige plaats waar uw kat niet bij kan.

Dezelfde richtlijnen gelden voor elke lichtbron, inclusief zaklampen – waarvan uw kat de puntjes waarschijnlijk ook graag opjaagt!

Psychologische effecten van laserpointers

Het spelen met laserlichtspeeltjes kan ook invloed hebben op de psyche van uw kat. Speelgoed zoals laserpointers kunnen uw kat frustreren. Omdat katten van nature jagers zijn, kunnen ze gefrustreerd raken als ze niet in staat zijn om hun jacht te voltooien door hun prooi te bespringen en te vangen – of, in dit geval, het laserlicht.

De reden waarom katten zo dol zijn op laserpointers is dat de snelle bewegingen van het lichtpuntje de bewegingen van een levend wezen nabootsen. Katten jagen op het lichtpuntje van de laserpointer omdat het van richting en snelheid verandert. Katten zien de bewegende stip als levend en de moeite van het vangen waard.”

Laserpointers kunnen ook gevaarlijk zijn als je kat er achteraan gaat en niet op zijn omgeving let en tegen een muur of meubels aanloopt. Of als ze iets omstoten kan het hen schaden of mogelijk iets in uw huis breken. Als u besluit een laseraanwijzer te gebruiken, zorg er dan voor dat u dit doet in een open ruimte waar ze zichzelf niet kunnen verwonden.

Wat is het beste om te doen in deze situatie? Geef uw kat iets te vangen! Een manier om dit te doen is om ze een speeltje aan te bieden dat ze kunnen pakken, zoals een speelgoedmuis, naast de laserpointer.

Andere opties voor speeltijd

Er zijn genoeg leuke dingen om met uw kat te doen die hem zowel lichamelijk als geestelijk bezighouden. Naast de gebruikelijke kattenspeeltjes – van knuffeldieren tot stokken en ballen – kunt u uw kat ook een opwindbaar speeltje of een speeltje op batterijen geven, dat over de vloer fladdert en de bewegingen van een levende prooi nabootst. Als het echt niet anders kan, kunt u een propje papier door de kamer gooien zodat uw kat er achteraan kan rennen. U kunt uw kat zelfs leren apporteren en een speeltje naar u terug te brengen.

Zoals altijd komt veiligheid op de eerste plaats als u met uw harige vriend speelt. Als u ervoor kiest om kat-veilige laserpointers te gebruiken tijdens het spelen, denk er dan aan om dit zo veilig mogelijk te doen en uw kat een uitstel te geven als uw kat gefrustreerd begint te raken.