Diabetes bij katten: Symptomen, behandelingen, preventie en dieet tips

Een alarmerend aantal katten ontwikkelt diabetes mellitus, het onvermogen om voldoende insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel, of glucose, in balans te houden. Onbehandeld kan dit leiden tot gewichtsverlies, verlies van eetlust, braken, uitdroging, ernstige depressie, problemen met de motoriek, coma en zelfs de dood. Om uit te vinden waarom bij zoveel katten diabetes wordt vastgesteld, en wat eigenaren kunnen doen.

V: Hoe vaak komt diabetes bij katten voor?

A: De werkelijke incidentie is niet bekend, maar het wordt geschat op 0,5% tot 2% van de katachtige populatie. Maar het is waarschijnlijk ook ondergediagnosticeerd.

V: Wat zijn de symptomen van diabetes bij katten?

A: De belangrijkste symptomen zijn toegenomen dorst en meer urineren. En hoewel we het ook zien bij katten met een passend lichaamsgewicht, komt het vaker voor bij zwaarlijvige katten. Sommige katten met diabetes hebben een uitgehongerde eetlust omdat hun lichaam de brandstof in hun voeding niet kan gebruiken.

V: Wat is de behandeling voor een kat met diabetes?

A: Dieet is zeker een component. Men is van mening dat een koolhydraatarm dieet waarschijnlijk het beste is voor katten met diabetes. De behandeling is insulinetherapie. Er zijn enkele orale medicijnen, maar die hebben meer bijwerkingen en worden vooral gebruikt als insuline om een of andere reden niet kan worden gebruikt. Er zijn bloed- en urineonderzoeken, lichamelijke onderzoeken, en gedragssignalen, die worden gebruikt om de insulinetherapie vast te stellen. Dit wordt gedaan in samenwerking met uw dierenarts. We raden eigenaars niet aan om de insulinetherapie op eigen houtje in te stellen, omdat dit bij katten nogal ingewikkeld kan zijn. De meeste patiënten komen om de drie of vier maanden. Het is een goed ding om te controleren of er niets anders aan de hand is.

V: Moet ik elke dag het bloed van mijn kat testen en hem injecties geven?

A: Meestal worden de bloedtesten gedaan tijdens de reguliere bezoeken aan uw dierenarts, hoewel mensen ze ook zelf kunnen doen als ze dat willen. Maar de eigenaars zullen hun kat inentingen moeten geven. Mensen zijn vaak bang voor dat hele gedoe. Maar als je een eigenaar eenmaal leert hoe hij het goed moet doen, is het iets wat mensen heel gemakkelijk vinden. Veel mensen vinden het zelfs een beetje versterkend, dat ze zoiets kunnen doen om hun huisdier te helpen.

V: Als het vroeg genoeg wordt ontdekt, kan mijn kat dan genezen van diabetes?

A: Het is meestal niet te genezen. Bij sommige katten, wanneer je begint met de behandeling van hun diabetes en je hun bloedsuiker onder controle krijgt en ze op een redelijk dieet zet en ze in een betere lichaamsconditie brengt, gaat hun diabetes daadwerkelijk in remissie of gedeeltelijke remissie. Er zijn katten die dat vele maanden blijven. Sommigen blijven dat zelfs jaren. Het kan gebeuren. Maar voor het grootste deel is diabetes een ziekte die we onder controle houden en niet echt genezen.

V: Kan ik voorkomen dat mijn kat diabetes krijgt door een dieet en ze niet te dik te laten worden?

A: Niemand kan u vertellen dat u kunt voorkomen dat uw kat diabetes krijgt door een dieet te volgen, omdat deze studies niet zijn gedaan. Er zijn enkele algemeen aanvaarde overtuigingen, gebaseerd op een handvol klinische studies, die het gebruik van koolhydraatarme diëten ondersteunen om diabetische katten te helpen hun bloedsuiker beter onder controle te houden. En we weten dat zwaarlijvigheid een risicofactor is. Maar er zijn ook bepaalde kattenrassen die meer diabetes krijgen dan andere, dus dat suggereert dat er ook een genetische component in het spel kan zijn.

V: Is het beter voor mijn kat als ik zelf kook in plaats van voer te kopen?

A: Het is moeilijk om een fatsoenlijk, uitgebalanceerd dieet voor een kat te maken als je het zelf kookt. Je moet ervoor zorgen dat ze alle aminozuren binnenkrijgen die ze nodig hebben, en hun behoeften zijn anders dan die van honden, mensen en andere omnivoren. Je moet weten wat je doet.

V: Moet ik ze alleen droogvoer geven of alleen natvoer of allebei?

A: Dat is op dit moment de heersende discussie. Het is nogal controversieel. Als je nadenkt over wat het natuurlijke dieet van een kat zou zijn, dan zijn het carnivoren. Dus het dieet dat ze zouden eten, als ze buiten rond zouden lopen en de dieren zouden eten waar ze op jagen, zou een zeer eiwitrijk dieet zijn, met zeer weinig koolhydraten. Dus het argument is, dat is wat ze geëvolueerd zijn om te eten en dat is gezonder voor hen. Dus waarom hebben we droogvoer voor katten? Omdat het handiger is voor mensen. Sommige mensen houden er gewoon niet van om met blikvoer om te gaan. En er zijn een gazillion katten die droog voedsel eten en geen diabetes krijgen. We zien 20 jaar oude katten die droogvoer eten.

V: Zal diabetes de levensduur van mijn kat verkorten?

A: Dat kan het zeker, want het kan gepaard gaan met infecties, met perifere zenuwaandoeningen en andere problemen. Als het slecht onder controle is, kun je in ernstige noodsituaties terechtkomen. Maar ik kan u vertellen dat we veel diabetische katten zien die al vele jaren onder controle zijn en die tot ver in hun tienerjaren kunnen komen. Het vereist een levenslange, dagelijkse inzet, maar het is iets dat mogelijk is.

V: Wat kost het om voor een diabetische kat te zorgen?

A: De meeste klanten geven waarschijnlijk zo’n $20-$30 per maand uit aan insuline, spuiten en andere benodigdheden. Het is niet verschrikkelijk duur als het eenmaal onder controle is.

V: Wat zijn de nieuwste behandelingen voor diabetes bij katten?

A: Er zijn nieuwere insulines die worden geëvalueerd. Sommige van de insuline-analogen die beschikbaar zijn voor de behandeling van menselijke diabetici worden onderzocht bij diabetische katten en ze zijn veelbelovend. Deze zorgen voor een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel, vaak met minder bijwerkingen. Men is voortdurend op zoek naar nieuwe en betere manieren om voor diabetische katten te zorgen.