Zijn kattensnorharen geluk?

zwarte tabby Maine Coon

Heb je het gezegde gehoord over “de snorharen van de kat?” Het is bedoeld om te impliceren dat je beter bent dan de mensen om je heen. Dit is logisch omdat er een verhaal van oude vrouwen is dat kattensnorharen geluk brengen. Maar zit hier een kern van waarheid achter? Lees verder om meer te weten te komen over deze eigenaardige maar vertederende folklore.

Snel overzicht

01

Katten worden in veel culturen beschouwd als een teken van geluk, en historisch gezien werd soms aangenomen dat ze magische krachten bezaten.

02

De snorharen van katten bieden essentiële sensorische input die uw kat door zijn omgeving leidt en hem beschermt tegen gevaar.

03

Katten zullen van nature af en toe snorharen afwerpen, maar ze mogen niet opzettelijk worden gesneden of verwijderd.

Snorharen: wat heeft het voor zin?

Heb je je ooit afgevraagd hoe je kat zo wendbaar is? Of hoe ze zich door de kleinste ruimtes kunnen wurmen? Welnu, hun snorharen, of “vibrissae”, bevatten veel van de antwoorden. De snorharen van katten zijn speciaal ontworpen om de breedte van hun lichaam te weerspiegelen; Als hun snorharen erdoor kunnen, moet de rest volgen. Verbazingwekkend genoeg is dit de reden waarom donzige katten langere snorharen hebben – ze zijn gewoon breder dan slanke vachtkatten.

Snorharen helpen een kat te detecteren hoe dicht een object zich bij zijn gezicht en de luchtstroom of bewegingsrichting bevindt. Snorharen helpen katten te beoordelen of ze in kleine ruimtes passen, wat een vrij handige truc is.

De snorharen van een kat zijn een groot deel van hun tastgevoel. Ze bieden doorlopende en essentiële informatie over de omgeving van de kat en katten vertrouwen er constant op. Snorharen helpen je kat ook om te balanceren in lastigere omstandigheden, zoals langs een smal hek lopen. Zelfs wanneer uw kat slaapt, kan een spiertrekking van de snorharen wijzen op dreigend gevaar en hen wakker maken.

Niet alleen dat, onderzoekers erkennen dat de gezichtsuitdrukking en snorharenpositie van uw kat kunnen communiceren hoe ze zich voelen voor andere katten. De kattengrimasschaal is een gevalideerd scoresysteem. Veranderingen zoals de positie van de snorharen kunnen mensen helpen bepalen wanneer een kat gestrest is of pijn heeft.

Natuurlijk maakt dit allemaal deel uit van kat-tot-kat aangeboren communicatie. Maar het is een fantastisch hulpmiddel voor zowel kattenouders als dierenartsen. Hoe meer we de gevoelens en emoties van onze kat begrijpen, hoe meer we aan hun behoeften kunnen voldoen en onze relatie met hen kunnen verdiepen.

Lees ook: 10 verrassende feiten over kattensnorharen

Wat is de oorsprong van Lucky Whiskers?

Katten worden al duizenden jaren door vele culturen vereerd. Daterend tot aan de oude Egyptenaren, werden katten in zo’n grote achting gehouden dat degenen die het geluk hadden om er een te bezitten, werden verondersteld gezegend te zijn met geluk. Oude Egyptische kattenbezitters kleedden hun geliefde katten in juwelen en mummificeerden ze wanneer ze stierven.

Het doden van een kat, zelfs per ongeluk, was echter een doodzonde en kattenfamilies zouden diep en vele weken rouwen om hun verlies. De Egyptische godin Bastet, een half-vrouw en half-kat diety, was de godin van een goede gezondheid, plezier en bescherming – alles waar men op zou kunnen hopen in het leven.

Het wuivende gouden kattenornament dat vaak in Chinese winkels wordt gezien, wordt Maneki Neko genoemd en heeft een verrassende oorsprong in de Japanse legende. Er wordt gezegd dat een kat vele eeuwen geleden een prestigieuze heerser redde van een bliksemschicht. Meer praktisch beschermden katten in de middeleeuwen graanopslagplaatsen tegen knaagdieren en waren ze als jagers het enige dier dat in kloosters was toegestaan.

Katten zijn vaak historisch beschouwd als een waardevolle aanwinst voor hun verzorgers. In feite is het moeilijk om een cultuur te vinden waarin de kat op de een of andere manier niet als een gewaardeerd bezit of een geluksbrenger wordt beschouwd. Hieruit volgt dus dat kattensnorharen een draagbare geluksbrenger zijn die fortuin schenkt aan de toeschouwer.

Helaas vielen katten tijdens de 16e-eeuwse heksenprocessen uit de gratie en werden ze een symbool van het heidendom in een zwaar christelijk Europa. De associatie van katten met bijgeloof en pech wordt ook gezien in landen als India, waar een zwarte kat die je pad kruist als een slecht voorteken wordt gezien; in het Verenigd Koninkrijk wordt dit echter als geluk beschouwd.

Door de eeuwen heen, met de commercie van Halloween en alles wat met heksen en tovenaars te maken heeft, zijn katten terug in de mode en zijn hun snorharen een kostbaar goed.

Waarom zijn snorharen zo kostbaar?

jonge donzige gember Siberische kat

Een donzige kat heeft langere snorharen omdat ze breder zijn en langere snorharen nodig hebben om hen te helpen door krappe plekken te navigeren.

Laten we teruggaan naar de biologie: de snorharen van katten evolueren door een groei- en verharingscyclus. Dit betekent dat het normaal is dat er af en toe eentje uitvalt. Over het algemeen zal je kat verharen Een snorharen om de twee maanden, slechts één of twee tegelijk. De gemiddelde kat zal ongeveer zes snorharen per jaar verharen.

Dit zijn er niet zo veel. Met onze superkrachtige stofzuigers en de algemene drukte van het leven, heb je je misschien niet eens gerealiseerd dat je kat kleine quill-achtige schatten rond je huis plantte.

Heb je als kind wel eens in een weiland gezeten en op jacht gegaan naar een klavertje vier? Of in het donker zitten wachten op een vallende ster? Net als een speld in een hooiberg, vind je ze zelden als je ernaar zoekt. Maar zulke zeldzame dingen worden vaak geëerd met het embleem van een geluksbrenger.

Snorharen zijn geen uitzondering. Koppel dat aan onze historische liefde voor katachtigen, en je kunt zien waarom het vinden van de snorharen van een kat een speciaal en zeldzaam moment is. Voor mensen met katten in het gezin worden snorharen vaak gekoesterd als een aandenken, net als de tanden van een kind of de eerste haarlok.

Wanneer is snorharen een zorg?

Zoals we al zeiden, is het af en toe afstoten van snorharen volkomen normaal. Maar als je merkt dat de snorharen van je kat dunner worden of als je veel in huis vindt, kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Katten staan erom bekend dat ze haar vervellen als ze gestrest zijn, en snorharen zijn niet anders. Het zijn gevoelige wezens en veranderingen in hun normale omgeving kunnen een fysiologische reactie veroorzaken.

Alopecia (haaruitval) kan spontaan optreden door natuurlijk verlies of overbeharing. Haar- en snorharenverlies kan worden veroorzaakt door allergieën, infecties en parasieten. Af en toe is snorharenverlies het gevolg van hormonale aandoeningen, kanker of een andere ziekte die uw kat onder stress zet. Vreemd genoeg bleek uit een recente studie dat de aanwezigheid van golvende snorharen sterk gecorreleerd is met de aanwezigheid van het kattenleukemievirus.

Wat moet ik doen met gevallen snorharen?

Je leest dit waarschijnlijk omdat je van katten houdt, dus je moet ze natuurlijk houden! In feite kun je op veel creatieve manieren het meeste uit deze folliculaire edelstenen halen. Het vilten van minikatten is een schattige en creatieve hobby, en het toevoegen van echte snorharen zorgt voor authenticiteit die moeilijk te verslaan is. Hetzelfde geldt voor collages en andere kunstnijverheid. Bont en snorharen achterlaten voor nestelende vogels is een geweldige manier om iets terug te geven aan je lokale dieren in het wild.

Veel online juweliers maken geschenken en aandenkens van biologische items. Misschien kom je zelfs een specialist in kattensnorharen tegen. Als alternatief kun je ze in een pot, pillenpot of zakje bewaren. Sommige mensen dragen ze in hun zak of auto voor extra geluk terwijl ze door het leven reizen. Immers, als het geluksbrengers zijn, wie zou ze dan zomaar willen weggooien?

Snorharen: een aandenken met of zonder geluk

Grijze kat die op bed ligt

Hoewel het leuk is om een kattensnorharen voor geluk te hebben, mogen snorharen alleen worden verkregen als ze op natuurlijke wijze zijn afgeworpen.

Kattensnorharen die geluk brengen is niet alleen een stedelijke mythe; Het is een oude mythe en de waarheid is gebaseerd op de waarden en overtuigingen van een individu. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat beweringen van door snorharen geïnduceerd geluk ondersteunt. Toch is dit voor sommigen geen essentiële onderscheiding.

Voor mensen met speciale katachtigen in hun leven maakt het niet echt uit. Een snorharen is een klein biologisch geschenk dat kan worden bewaard om uw kat nog vele jaren te herinneren. Er is niets hartverwarmender dan dat.

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Is het OK om de snorharen van een kat aan te raken?

De snorharen van de kat zijn erg gevoelig en zullen de kleinste bewegingen detecteren. De snorharen van een kat zijn zelfs zo gevoelig dat herhaaldelijk aanraken (zoals op de rand van een waterbak) een overdaad aan sensorische informatie kan veroorzaken, wat uw kat intense stress kan bezorgen. Deze staat van verhoogde sensorische stimulatie staat bekend als snorharenvermoeidheid.

Dus, terwijl het aanraken ervan je kat niet schaadt, zou je dat niet moeten doen, en je kat wil misschien niet dat je dat doet. Als u de snorharen van uw kat moet aanraken, doe dit dan met grote zorg, alleen als dat nodig is. Als je kat die aanraking initieert, is dat geweldig; Je kat houdt ervan om met je om te gaan.

Is het OK om gesneden snorharen aan te raken?

Je moet nooit de snorharen van je kat knippen – je kat heeft ze nodig! Je kat vertrouwt op zijn snorharen om te balanceren, zijn weg te vinden in het donker en te reageren op roofdieren. Ze zijn een integraal onderdeel van je kat en ze zullen je niet dankbaar zijn dat je ze hun essentiële zintuiglijke apparaat hebt ontnomen.

In zeldzame gevallen kan er een medische reden zijn om de snorharen van uw kat te knippen, maar dit moet door uw dierenarts worden uitgevoerd. En het is niet alleen het snijden van snorharen; Krullen, sterven of knoeien met de snorharen van uw kat is ongepast en heeft een negatieve invloed op het welzijn van uw kat.

Kunnen katten geluk brengen?

Vele culturen en religies die duizenden jaren oud zijn, geloofden dat katten geluk hadden. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat katten je geluk kunnen brengen. Het komt dus neer op persoonlijke ervaring en de betekenis die een kat in je leven heeft. Als je een kat in het gezin hebt, dan heb je standaard geluk, want katten zijn geweldig om in de buurt te hebben!

Groeien kattensnorharen terug?

Ja! Kattensnorharen groeien terug in de tijd zolang de haarzakjes niet beschadigd zijn. Dit is het kleine gebied ingebed in de huid, waaruit het haar groeit. Als u zich zorgen maakt dat uw kat snorharen verliest en ze niet teruggroeien, neem dan contact op met uw dierenarts.

Bekijk bronnen

Evangelista, M.C., Watanabe, R., Leung, V.S.Y., et al. (2019). Gezichtsuitdrukkingen van pijn bij katten: de ontwikkeling en validatie van een Feline Grimace Scale. Wetenschappelijke rapporten 9(1), 19128

Morishita, M., Sunden, Y., Horiguchi, M., et al. (2023). Golvende veranderingen in de snorharen van huiskatten zijn gecorreleerd met een infectie met het kattenleukemievirus. BMC Veterinair Onderzoek 19(1):58