Waarom huffen katten?

kat huffing

Heb je ooit katten horen huilen? Katten kunnen allerlei geluiden maken, waaronder spinnen, tsjilpen, miauwen en kletsen. Wist je trouwens dat onderzoek heeft aangetoond dat katachtigen tot 21 verschillende vocalisaties kunnen produceren?

Snel overzicht

01

Katten kunnen verschillende vocalisaties maken, waaronder huffing.

02

Een kat hijgt als hij snel lucht uitademt door zijn neus met zijn mond dicht. Het kan soms klinken als een zware zucht of een snuifje.

03

Katten kunnen huffen om een emotie zoals frustratie of tevredenheid te uiten. Ze kunnen ook huff als gevolg van pijn, ziekte of stress.

Deze vocalisaties worden gebruikt om te communiceren met andere katten, andere dieren en natuurlijk met ons, hun eigenaren. Dus wat vertelt het gehuil van een kat ons? Laten we het eens nader bekijken.

Wat is Cat Huffing?

Het “huff” geluid dat katten kunnen maken, wordt geproduceerd wanneer ze snel uitademen door hun neus. Het klinkt als een korte, scherpe, uitbarsting van ontsnappende lucht, bijna alsof ze hun neus proberen te snuiten. Dit is anders dan een gesis, wat gebeurt wanneer een kat snel uitademt door zijn mond. Een kat hijgt met zijn mond dicht en hij kan het een of twee keer doen, of meerdere keren achter elkaar.

Waarom huffen katten?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een kat zou kunnen huffen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

1. Ze zijn ontspannen

Je kat kan zachtjes hijgen als hij ontspannen en tevreden is. Het klinkt misschien een beetje als een zucht. Een tevreden huff zal waarschijnlijk maar één keer voorkomen en uw kat zal waarschijnlijk ontspannen op zijn favoriete plek wanneer hij het doet. Als je kat zucht of hijgt als hij ontspant, is de kans groot dat hij één tevreden kat is.

2. Ze zijn gefrustreerd

Katten hijgen soms als ze zich gefrustreerd of geïrriteerd voelen. Je kat kan zijn ergernis uiten door een enkele luide huff of meerdere kleinere huffs uit te laten. Elke kat is anders. Het kan zijn dat ze hun eten willen, of het kan zijn dat je kat wil spelen met een speeltje dat buiten bereik is. Katten kunnen heel bijzonder zijn en er is misschien niet veel voor nodig om te puffen over iets dat hen niet bevalt.

3. Ze zijn moe

Je kat kan hijgen als hij moe is, vooral na een actieve speelsessie of als hij door het huis heeft gezoomd. Je hoort misschien een enkele, zachte huff als ze stoppen en herstellen. Als de ademhaling van uw kat luidruchtig klinkt na speeltijd of lichaamsbeweging, moet u hem naar de dierenarts brengen om hem te laten controleren. Het is niet normaal dat katten hijgen of zwaar ademen op de manier waarop honden dat doen als ze versleten zijn.

4. Ze zijn gestrest

stress katten

Katten zijn expressieve wezens en huffing kan veel verschillende dingen signaleren, van tevredenheid tot stress.

Katten kunnen gevoelig zijn voor stress en dit kan zich op veel verschillende manieren manifesteren. Een van deze kan herhaaldelijk puffen en puffen zijn. Ze kunnen zich ook verstoppen of meer teruggetrokken raken. Sommige katten met angst ontwikkelen urinewegproblemen, terwijl anderen zichzelf kunnen overgroomen tot het punt waarop ze een pijnlijke huid en / of kale plekken ontwikkelen.

Probeer uit te zoeken of er iets is dat uw kat van streek kan maken en verwijder indien mogelijk de trekker. Breng uw kat naar de dierenarts om ze te laten controleren als u zich zorgen maakt over hun gedrag of als ze onwel lijken.

5. Ze hebben pijn

Als uw kat luid of herhaaldelijk huilt, kan dit een teken zijn dat hij ongemak of pijn heeft. Let op tekenen van letsel of andere tekenen van ziekte en neem uw kat mee om door een dierenarts te worden gecontroleerd als u zich zorgen maakt.

6. Ze hebben een luchtwegaandoening

Elke vorm van luchtwegaandoening die het hart of de longen aantast, kan ervoor zorgen dat uw kat zwaar ademt en huffing geluiden maakt. Enkele van de meest voorkomende soorten aandoeningen van de luchtwegen bij katten zijn:

Ook wel bekend als inflammatoire luchtwegaandoeningen, allergische luchtwegaandoeningen of chronische bronchitis, kan kattenastma symptomen veroorzaken zoals aanhoudend hoesten, zware ademhaling, huffing en piepende ademhaling. Als uw kat wordt gediagnosticeerd met astma, zijn er medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van uw kat te helpen beheersen.

Dit kan ademhalingsmoeilijkheden, snelle ademhaling, hoesten, gewichtsverlies en een terughoudendheid om te oefenen veroorzaken. Als uw kat zwaar ademt als gevolg van congestief hartfalen, kan het soms klinken alsof ze een hijgend geluid maken. Hoe eerder een kat wordt gediagnosticeerd, hoe beter de aandoening kan worden beheerd met de juiste medicijnen.

  • Infectie van de bovenste luchtwegen

Bovenste respiraTory-infecties zoals kattengriep komen vaak voor bij katten. Een infectie van de bovenste luchtwegen kan een overmatige productie van slijm in de bovenste luchtwegen van uw kat veroorzaken, waardoor ze verstrikt raken en vreemde hijgende en snuivende geluiden maken terwijl ze ademen.

Hartworm is een parasitaire worm die in het hart of grote bloedvaten leeft en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken, wat resulteert in huffing geluiden. Praat met uw dierenarts over hartwormpreventiebehandelingen voor uw kat.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het hijgen van mijn kat?

Consequent hijgen kan een teken zijn dat uw kat onwel is en moet naar een dierenarts worden gebracht voor een controle.

Als je kat af en toe hufft, maar verder goed en tevreden lijkt, dan is hijgen niets om je zorgen over te maken. Als uw kat echter tekenen van ziekte of veranderingen in zijn gedrag vertoont, moet u uw kat naar de dierenarts brengen, zodat hij kan worden gecontroleerd. Het is vooral belangrijk om veterinair advies in te winnen als uw kat hijgt en enige vorm van ademhalingsmoeilijkheden of ademhalingsproblemen heeft, omdat dit levensbedreigend kan zijn.

Katten huffen om allerlei redenen, en het kan heel verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de omstandigheden. Je kat kan gewoon uitdrukken dat hij tevreden is, met je communiceren dat hij gefrustreerd of boos is over iets, of zelfs gewoon moe is. Aan de andere kant kunnen ze pijn hebben of je laten zien dat ze onwel zijn.

Meestal kunt u het verschil zien door naar de context van de situatie te kijken en te bepalen of uw kat gelukkig of gestrest lijkt. Als u het niet zeker weet, kunt u het beste uw kat naar de dierenarts brengen om hem te laten controleren. Het is immers altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Veelgestelde vragen

Waarom puffen en puffen katten?

Katten huilen soms gefrustreerd als ze geïrriteerd zijn, of als ze zich gestrest voelen. Een huff kan ook een teken van tevredenheid zijn. Als uw kat regelmatig huilt of problemen lijkt te hebben met zijn ademhaling, moet u hem naar de dierenarts brengen voor een afspraak.

Hijgen katten als honden?

Af en toe een huff van je kat is normaal en is vaak gewoon een manier om met je te communiceren. Het is echter niet normaal dat katten herhaaldelijk hijgen als ze moe of buiten adem zijn, zoals honden doen en u moet uw kat naar de dierenarts brengen als u ziet dat ze dit doen.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het hijgen van mijn kat?

Als het hijgen van uw kat nieuw is, of als ze regelmatig huffen, of als u denkt dat hun ademhaling wordt beïnvloed, moet u hem zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen. Je hoeft je waarschijnlijk geen zorgen te maken als je kat slechts af en toe hijgt en het gebeurt wanneer ze tevreden of zelfs gefrustreerd zijn.