Zijn katten in staat om pijn te voelen in hun snorharen? (Dierenarts Antwoord)

Je kat is schattig als een knop, met een vriendelijk gezicht dat nog aandoenlijker wordt gemaakt door de aanwezigheid van snorharen. Maar afgezien van hun visuele aantrekkingskracht, welk doel dienen snorharen in onze katachtige vrienden? Als ze worden getrimd of beschadigd, kunnen katten dan pijn voelen in hun snorharen?

Gelukkig, terwijl kattensnorharen sensorische informatie kunnen verzenden, hebben ze GEEN gevoel en zullen ze niet pijnlijk zijn als ze worden gesneden of beschadigd. Het volgende artikel zal snorharen in meer detail bespreken, om het belang van deze gespecialiseerde haren in het dagelijks leven van onze vroegrijpe huisdieren te belichten.

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn snorharen?

Snorharen, ook bekend als vibrissae, zijn sensorische tactiele haren die bij de meeste zoogdiersoorten voorkomen. Langer en dikker dan het haar in de rest van het lichaam, bevinden katachtige snorharen zich op de bovenlip, kin, boven de ogen en op de onderarmen. Snorharen zijn afkomstig uit grote gespecialiseerde follikels, compleet met een rijke bloedtoevoer en overvloedige zenuwreceptoren , waardoor ze een ongelooflijk uniek en belangrijk onderdeel zijn van de anatomie van een katachtige.

De functie van Feline Whiskers

kat met lange snorharen die omhoog kijkt
Afbeelding Credit: NON, Unsplash

Katachtige snorharen spelen een belangrijke rol bij de overdracht van sensorische informatie. Wanneer de snorharen van een kat een oppervlak raken, buigen ze; deze beweging wordt waargenomen door mechanoreceptoren in de snorharenfollikel, die de beweging vertalen in een neuraal signaal. Zenuwen die afkomstig zijn uit snorharenfollikels geven deze signalen vervolgens door aan de hersenen, waar de informatie wordt verwerkt en gebruikt om katachtigen te voorzien van informatie over hun omgeving.

Katachtige snorharen zijn zo gevoelig dat ze, naast het verstrekken van informatie als gevolg van aanraking, ook subtiele veranderingen in de luchtstroom kunnen detecteren – waardoor katten worden uitgerust met onschatbare informatie over hun omgeving, waardoor ze zowel gevaar kunnen vermijden als uitblinken als een roofdiersoort. Bovendien kan de informatie verkregen van snorharen helpen om het relatief slechte zicht op korte afstand van katachtigen te accommoderen en hun gezicht te beschermen tegen krassen, schaafwonden of andere verwondingen.

Ten slotte dienen de snorharen van een kat als een belangrijk communicatiemiddel met andere katachtigen, evenals mensen. Een kat die gespannen of alert is, kan zijn snorharen uitwaaieren en naar voren wijzen, terwijl een meer ontspannen kat snorharen heeft die minder verspreid zijn en zijwaarts van het gezicht zijn gericht. Een angstige katachtige kan zijn snorharen samenraapen en ze plat tegen zijn gezicht houden.

Wat gebeurt er als je de snorharen van een kat snijdt?

Katachtige snorharen zijn samengesteld uit keratine – hetzelfde eiwit dat de vacht op de rest van hun lichaam vormt. Keratine is ook dezelfde stof die wordt aangetroffen in menselijk haar, nagels en de buitenste laag van onze huid. Omdat snorharen zijn gemaakt van keratine, zullen ze geen pijn voelen als ze worden gesneden of getrimd – vergelijkbaar met het gebrek aan sensatie dat mensen ervaren bij het krijgen van een knipbeurt.

Hoewel het trimmen van de snorharen van een kat geen pijn zal veroorzaken, mogen snorharen NIET worden geknipt of getrimd, omdat dit de sensorische input die katachtigen ontvangen van deze gespecialiseerde haren zal verminderen. Dit plotselinge verlies van sensorische informatie kan het voor een kat moeilijker maken om te navigeren en zijn omgeving te begrijpen, wat mogelijk kan leiden tot stress en desoriëntatie.

Hoewel snorharen zelf geen zenuwuiteinden bevatten, doen de follikels waarin ze zijn verankerd dat wel – daarom zou het plukken of trekken van de snorharen van een kat een pijnlijke ervaring zijn en moet worden vermeden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kortom, hoewel niet uniek voor katten, zijn snorharen een ongelooflijk belangrijk kenmerk van onze kattenvrienden die hen voorzien van de informatie die nodig is om te gedijen in hun omgeving. Hoewel katten geen pijn voelen in hun snorharen, mogen ze nog steeds nooit worden getrimd of gesneden (tenzij het medisch noodzakelijk wordt geacht door een dierenarts), omdat dit het vertrouwen en de veiligheid van een kat in gevaar kan brengen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Annette Meyer, Pixabay