Zijn katten allergisch voor schimmel?

Schimmel kan overal binnen en buiten worden gevonden, omdat de schimmelstof gedijt op warmte en vocht. Kelders en donkere, vochtige hoeken zijn voor de hand liggende boosdoeners, maar dierenbedden kunnen ook schimmelsporen herbergen, evenals voedsel voor huisdieren als het niet correct wordt opgeslagen.

Snel overzicht

01

Sommige katten zijn erg gevoelig voor schimmel, dus schimmelsporen kunnen een allergische reactie veroorzaken.

02

Zelfs als katten niet allergisch zijn, kan het innemen of inademen van schimmels nog steeds gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral in het geval van giftige zwarte schimmels.

03

Katten kunnen reageren op blootstelling aan schimmels met huidsymptomen zoals jeuk en zere plekken, ademhalingssymptomen zoals niezen of hoesten, of gastro-intestinale symptomen zoals braken of diarree.

Schimmel kan op een paar manieren schadelijk zijn voor katten. Sommige katten zijn allergisch voor schimmels en hebben ernstige huidreacties als ze ermee in contact komen. Schimmel kan ook schadelijk zijn voor onze katachtige vrienden als ze worden ingeademd of gegeten. Sommige schimmels kunnen extreem giftig zijn voor katten en elke blootstelling vereist een snelle veterinaire behandeling.

Veel voorkomende symptomen van schimmelallergieën bij katten

Net als mensen kunnen katten last hebben van allergieën. Katten kunnen allergisch zijn voor veel dingen, waaronder parasieten, bepaalde voedingsmiddelen of dingen in hun omgeving, zoals pollen of stof.

Een van deze milieuallergenen is schimmel. In tegenstelling tot ons mensen, echter, presenteren kattenallergieën zich meestal met huidproblemen, in plaats van de loopneus en niezen waar wij mensen last van hebben.

Typisch, allergieën bij katten presenteren met dermatologische symptomen. Hier zijn enkele tekenen dat uw kat allergieën kan hebben:

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

De symptomen van blootstelling aan schimmels zijn anders. Bij blootstelling aan schimmels is een kat niet noodzakelijkerwijs allergisch voor schimmelsporen, maar ze kunnen nog steeds onwel worden als schimmel wordt opgenomen door inademing of inname. Sommige katten hebben een grotere gevoeligheid voor schimmel dan anderen.

Bij inademing kan schimmel leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, niezen, hoesten en neusbloedingen. In ernstige gevallen kunnen schimmelsporen schade aan de longen veroorzaken, wat leidt tot bloedingen (kleine neusbloedingen of meer bedreigende longbloedingen), wat kan leiden tot ernstige ziekte en gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Als uw kat schimmel eet (bijvoorbeeld bij het spelen met oud speelgoed of via hun huisdiervoer), kan hun reactie op blootstelling aan schimmels meer maagachtig van aard zijn. Braken, diarree, lethargie en verlies van eetlust zijn veel voorkomende symptomen bij inname van schimmelsporen.

In zeldzame gevallen kunnen katten ernstig onwel worden als ze in contact komen met bepaalde giftige zwarte schimmelsoorten, zoals Stachybotrys chartarum. Deze dodelijke schimmelsoorten geven mycotoxinen af die meer zorgwekkende symptomen kunnen veroorzaken, zoals overvloedig braken, tremoren, bloedingen en zelfs epileptische aanvallen. Vraag onmiddellijk professioneel advies aan uw dierenarts als uw kat een van deze symptomen vertoont.

Lees ook: Kattenhoest: oorzaken en behandeling

Diagnose van schimmelallergieën bij katten

Als u vermoedt dat uw kat lijdt aan een allergie, hetzij door blootstelling aan schimmels of iets anders, plan dan een controle met uw dierenarts.

Onze huisdieren kunnen veel verschillende soorten allergieën ontwikkelen. Als uw kat onwel is, zoek dan hulp bij veterinaire professionals om hun symptomen te bespreken. Uw dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken en waarschijnlijk hun symptomen en hun recente geschiedenis bespreken, alles vragen over hun huisdiervoer, hun omgeving en al het nieuws waaraan ze mogelijk zijn blootgesteld.

Uw dierenarts wil misschien enkele tests uitvoeren om enkele andere oorzaken van ziekte uit te sluiten. Ze kunnen huidmonsters nemen om te zoeken naar vlooien of andere parasieten en om te controleren op bewijs van infectie. Als allergieën worden vermoed, kan uw dierenarts een huidtest of een bloedtest aanbevelen die kan zoeken naar sensibilisatie van het lichaam (allergieën) voor omgevingsfactoren zoals stof en huidschilfers, waaronder ook schimmelallergieën.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Wat te doen als uw kat allergisch is voor schimmel

De beste manier om een kat met schimmelallergieën te helpen, is door schimmelproblemen te behandelen, zodat uw kat niet wordt blootgesteld.

Als uw dierenarts heeft ontdekt dat uw kat een schimmelallergie heeft, zult u zich begrijpelijkerwijs zorgen maken. Milieuallergieën kunnen een moeilijke ziekte zijn om te beheren en kunnen worden gekoppeld aan andere gezondheidsproblemen.

Als uw kat symptomen van schimmelallergie vertoont, zoals overmatig likken, krabben of een pijnlijke huid, kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten en de gezondheid van uw kat te verbeteren. Jeukende huid is een distrhet gebruik van medicatie wordt aanbevolen om deze verergering onder controle te houden en te voorkomen dat uw kat overmatig krabt, wat de huid kan beschadigen.

Op de lange termijn is de beste manier om een schimmelallergie te beheersen, te voorkomen dat uw kat wordt blootgesteld aan schimmel. Dit is lastig, want schimmelsporen kunnen overal komen! Schimmel houdt van vocht en wordt vaak aangetroffen in vochtige ruimtes zoals kelders en kruipruimtes, of buiten op muren of zelfs in boomstronken.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

Het grondig en regelmatig reinigen van vochtige gebieden kan helpen het aantal schimmelsporen te verminderen, en een goede hygiëne als het gaat om het speelgoed en de bedden van uw kat is essentieel. Er zijn ook bedrijven die professionals kunnen sturen om gebieden zoals kelders van schimmel te ontdoen.

Het bewaren van dierenvoer in een luchtdichte container en het schoonhouden van kommen zal de inname verminderen. Als uw kat naar buiten gaat, veegt u hem af met een vochtige handdoek wanneer hij weer binnenkomt, schimmelsporen die zich aan hun vacht vastklampen.

Lees ook: Nat versus droog kattenvoer: wat is beter voor katten?

In het kort

Schimmelsporen zijn een van de vele omgevingsallergieën die bij katten aanwezig kunnen zijn. Allergieën bij katten vertonen meestal huidsymptomen zoals krabben, likken of een pijnlijke huid. Schimmel kan ook ziekte veroorzaken als het wordt gegeten of ingeademd.

Uw dierenarts kan een schimmelallergie bevestigen en bespreken hoe u de symptomen van uw kat kunt behandelen en behandelen. Allergieën bij katten kunnen worden behandeld met een verscheidenheid aan medicijnen, maar het verminderen van de hoeveelheden schimmel rond uw kat is essentieel voor een goed beheer.

Schimmel gedijt in vocht en warmte, dus uitstekende hygiëne op hun favoriete plekken en rond voedsel, beddengoed en speelgoed wordt aanbevolen.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

Veelgestelde vragen

Zijn katten gevoeliger voor schimmel?

Sommige katten zijn erg gevoelig voor schimmel, tot het punt dat schimmelsporen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Andere katten zijn toleranter, maar het innemen of inademen van schimmel kan nog steeds gezondheidsproblemen veroorzaken. Giftige zwarte schimmel is altijd van belang.

Wat zijn de symptomen van blootstelling aan schimmels bij katten?

Uw kat kan op drie manieren reageren op blootstelling aan schimmels. Ten eerste met huidsymptomen zoals jeuk en zere plekken. Ten tweede met ademhalingssymptomen zoals niezen of hoesten. Ten slotte met gastro-intestinale symptomen zoals braken of diarree.

Kan schimmel katten doden?

Het is onwaarschijnlijk dat de meeste schimmelsoorten ernstige ziekten veroorzaken. Giftige zwarte schimmel kan levensbedreigende symptomen veroorzaken, zoals bloedingen uit de longen en epileptische aanvallen.

Hoe beïnvloedt schimmel katten?

Schimmel kan allergische reacties bij katten veroorzaken of kan ziekte veroorzaken door inname of inademing. Het kan gezondheidsproblemen veroorzaken die variëren van zeer klein tot zeer ernstig.