Zijn geurkaarsen veilig voor katten? Wat u moet weten!

Katten vinden het leuk om alles te onderzoeken, vooral als beweging hun aandacht trekt of als ze nieuwe geluiden of geuren ervaren. Soms kan deze nieuwsgierigheid hen in de problemen brengen, en dit kan het geval zijn met geurkaarsen. Geurkaarsen vormen een duidelijk brandgevaar voor katten als ze te dichtbij komen. Het kan het branden van haar, snorharen of andere delen van de kat veroorzaken, zelfs als de kaars was gedoofd.

Sommige kaarsen kunnen ook bepaalde ingrediënten en stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw kat. Naast het risico op brandende ongelukken, kunnen geurkaarsen ademhalingsproblemen bij uw kat veroorzaken en verergeren. Geurkaarsen zijn vooral gecontra-indiceerd bij katten die lijden aan astma.

garen ball divider

Brandend gevaar

Waarschijnlijk het grootste gevaar van kaarsen voor katten is het gevaar van branden. Kaarsvlammen zijn misschien maar klein, maar ze zijn nog steeds heet genoeg om te branden en kattenbont en snorharen zijn bijzonder gevoelig voor brandwonden. Kleine brandwonden zullen pijn veroorzaken, terwijl ernstigere brandwonden ervoor kunnen zorgen dat uw kat in shock raakt en kan leiden tot infectie en ernstige uitdroging.

Als uw kat verbrand raakt, moet u de brandwond gedurende 20 minuten met koud water spoelen en vervolgens droog deppen met een handdoek voordat u aloë vera-gel aanbrengt. Als de brandwonden tweedegraads of erger zijn, moet u onmiddellijk veterinaire zorg krijgen. Breng een vochtige doek aan en breng uw kat naar de dierenarts.

kaars en kat
Afbeelding Credit: qwertqwert, Shutterstock

Chemicaliën en oliën

Geurkaarsen bevatten meestal een combinatie van oppervlakteactieve stoffen en essentiële oliën of geurchemicaliën en sommige hiervan kunnen schadelijk zijn voor uw kat als ze worden ingeademd, ingenomen of zelfs door huidabsorptie. Zelfs als uw kat op een redelijke afstand van de kaars blijft, kunnen de rook en chemicaliën nadelige effecten hebben op het ademhalingssysteem.

Dit wordt het ergste, als uw kat boven de kaars staat terwijl deze brandt en dampen afgeeft, of als uw kat de zachte was likt of de kaarsen opeet, kan dit problemen veroorzaken.

Kattenhuid is bijzonder gevoelig voor bepaalde essentiële oliën en ingrediënten, zoals citrusvruchten en andere essentiële oliën die als giftig voor katten worden beschouwd. Dergelijke ingrediënten kunnen ernstige irritatie veroorzaken en kunnen leiden tot huiduitslag, en ze kunnen zelfs ernstige schade aan de huid veroorzaken. Was de vacht zodra u schade ziet en raadpleeg een dierenarts om ervoor te zorgen dat de schade slechts van korte duur is of vanzelf zal genezen.

Als uw kat een van deze chemicaliën op zijn huid krijgt, is de natuurlijke reactie voor uw kat om te likken en te proberen het schoon te maken. Dit betekent dat het ook de chemicaliën zal binnenkrijgen, en dit kan nog ernstiger gevolgen hebben. Dit kan een bezoek aan de dierenarts vereisen en kan ertoe leiden dat uw kat een invasieve behandeling moet ondergaan, zoals een maagpomp of het gebruik van actieve kool.

divider-catclaw1

Hoe u uw kat veilig kunt houden

We raden aan om het gebruik ervan helemaal te vermijden, maar als u geurkaarsen moet gebruiken, zijn er enkele manieren waarop u het risico op het veroorzaken van schade of ziekte aan uw kat kunt minimaliseren.

1. Bedek de kaars

geurkaarsen
Image Credit: Luma Kaarsen, Unsplash

Doe de kaars in een hoogwandige kandelaar. Dit moet voorkomen dat uw kat zichzelf verbrandt, hoewel nieuwsgierige katten nog steeds kunnen proberen naar binnen te reiken om de kaars aan te raken. Een kandelaar met een gegrilde deur kan helpen voorkomen dat je per ongeluk wordt aangeraakt en een barrière vormt tegen nieuwsgierige poten.

thematische pauze

2. Ventileer de kamer

Kat en een man bij een raam
Afbeelding Credit: Yuliya kota, Pexels

Zorg er bij het branden van de kaars voor dat de ruimte waarin deze brandt goed geventileerd is. Open een raam en een deur. Dit zorgt ervoor dat de rook en de dampen verdwijnen en uit de kamer kunnen ontsnappen in plaats van zich op te bouwen en door uw kat te worden ingeademd.

thematische pauze

3. Laat ze niet te lang branden

uitgeblazen kaarsen
Afbeelding Credit: Mary Skrynnikova 💛💙 , Unsplash

Doof de kaars wanneer je de kamer verlaat, omdat je niet naar je kat kunt kijken als je er niet bent. En laat het niet urenlang branden; zeker niet van de ene op de andere dag.

thematische pauze

4. Houd uw kat uit de buurt

kat in de buurt van deur thuis
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Brand de kaarsen als je kat het huis uit is of op een andere verdieping slaapt en zorg ervoor dat je een oor openhoudt zodat je de kaars kunt verplaatsen als je kat terugkomt. Als alternatief, als je een kaars wilt branden terwijl je in de ba bentof zittend in de serre, zet je kat in een andere kamer totdat je klaar bent met het branden van de kaars.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn gevoelig voor bepaalde chemicaliën, essentiële oliën en andere ingrediënten in geurkaarsen. Kaarsen vormen ook een brandgevaar, vooral voor met bont bedekte katten die graag alles onderzoeken.

Als uw kat verbrandt, behandel dan kleine eerstegraads brandwonden met water en aloë-gel. Als uw kat tweedegraads brandwonden heeft, bedek dan het brandwondengebied met een vochtige doek en ga naar een dierenarts. Als uw kat een van de was en andere ingrediënten binnenkrijgt, neem dan contact op met uw dierenarts en zij kunnen u adviseren of u ze moet opnemen of welke andere actie u moet ondernemen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Daiga Ellaby, Unsplash