Zijn essentiële oliën veilig voor katten?

Nieuwsgierige kat die aandachtig naar een reeks essentiële oliën staart en een mix van intriges en contemplatie vertoont

Essentiële oliën kunnen een enorm scala aan gezondheids- en welzijnsvoordelen voor mensen hebben. Maar helaas zijn ze niet veilig om te gebruiken bij katten. Ze zijn zelfs zo giftig voor katten dat zelfs het gebruik van essentiële oliën in uw huis een risico kan zijn.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën worden gemaakt van de extracten van planten met bepaalde geuren of helende eigenschappen. Deze planten worden gestoomd of geperst om een geconcentreerde olie te produceren die hun speciale eigenschap vangt.

Essentiële oliën kunnen worden ingeademd of verdund en op de huid worden aangebracht om verschillende reacties in de hersenen te stimuleren – dit wordt aromatherapie genoemd. Aromatherapie kan bij mensen worden gebruikt voor alles van ontspanning tot het helpen van bepaalde medische aandoeningen. Of misschien vind je het gewoon leuk om ze te gebruiken om je huis lekker te laten ruiken.

Maar hoewel essentiële oliën uitstekende gezondheids- en welzijnseffecten voor ons kunnen hebben, kunnen ze erg gevaarlijk zijn voor katten. Dit komt omdat katten een bepaald enzym in hun lever missen dat hen metaboliseert. Ze zijn ook gevoelig voor de dragerolie die wordt gebruikt om de essentiële olie te verdunnen. Daarom zijn bijna alle essentiële oliën giftig voor katten. Maar enkele veel voorkomende om op te letten zijn:

 • Lavendel
 • Citroengras
 • Kalk
 • Citrusolie
 • Tea tree olie
 • Rozemarijn
 • Geranium
 • Muntvariëteiten, waaronder groene munt en pepermunt
 • Ylang ylang olie
 • Kaneel
 • Kruidnagelolie
 • Wintergroen
 • Pijnboomgaarden
 • Eucalyptusolie

Hoe geconcentreerder de etherische olie is, hoe gevaarlijker het is voor je kat. Maar zelfs van verdunde etherische oliën is bekend dat ze ernstige ziekten veroorzaken.

Houd er rekening mee dat essentiële oliën ook te vinden zijn in producten die je misschien in huis hebt. Deze omvatten kamersprays, toiletartikelen, cosmetica, insectenwerende middelen en verfverdunner.

Lees ook: Zijn luchtbevochtigers goed voor katten?

Hoe zit het met Tea Tree Olie?

Je hebt misschien tea tree olie aanbevolen als een ‘natuurlijke’ behandeling voor vlooien bij huisdieren. Dus ik heb het hier een speciale vermelding gegeven omdat tea tree olie extreem gevaarlijk kan zijn voor katten.

Helaas zijn er gevallen van neurologische symptomen, coma en zelfs de dood bij katten die worden behandeld met pure tea tree olie. Hoewel de meeste kruidenremedies slechts lage concentraties tea tree olie bevatten, gezien hoe giftig het kan zijn, zijn ze waarschijnlijk nog steeds het veiligst om te vermijden. Je moet ook het gebruik van tea tree olieproducten vermijden bij honden die met katten leven vanwege het risico dat de kat het van hun vacht likt.

Symptomen van essentiële olievergiftiging bij katten

Levendig gekleurde etherische olieflessen netjes gerangschikt, waardoor een visueel boeiende compositie ontstaat die de zintuigen aanspreekt

Katten kunnen in contact komen met essentiële oliën door huidcontact, inname (inclusief het aflikken van hun vacht) of inademing.

De symptomen van vergiftiging met essentiële olie bij katten variëren afhankelijk van het type essentiële olie en hoe het in contact is gekomen met uw kat, maar kunnen zijn:

Toxiciteit van essentiële oliën kan leverschade, coma en zelfs de dood veroorzaken. Als u zich zorgen maakt dat uw kat in contact is gekomen met essentiële oliën of een van de bovenstaande symptomen vertoont, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Het kan helpen om de verpakking mee te nemen, zodat uw dierenarts weet welke essentiële olie het kan zijn en de sterkte.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Hoe essentiële oliën te gebruiken als je een kat hebt

Er zijn geen essentiële oliën die als veilig worden beschouwd voor katten. Daarom is de beste manier om uw kat veilig te houden, om geen essentiële oliën thuis te gebruiken of te bewaren.

Als essentiële oliën echter een belangrijk onderdeel van uw leven zijn, kunt u een paar dingen doen om het risico voor uw kat te minimaliseren terwijl u ze voor uzelf gebruikt. Het belangrijkste is dat u nooit essentiële oliën op uw kat mag aanbrengen.

Bewaar ze veilig

Het likken van gemorste essentiële oliën – rechtstreeks of van hun poten of vacht – is een veel voorkomende manier voor katten om in contact te komen met essentiële oliën en onwel te worden. Je kunt dus niet te voorzichtig zijn bij het bewaren van je etherische oliën.

Verpak essentiële oliën weg als je klaar bent met het gebruik ervan. Bewaar ze in afgesloten, lekvrije containers waar je zeker weet dat je kat er niet bij kan.

Gebruik goed verdunde etherische oliën

Hoe geconcentreerder de etherische olie, hoe giftiger ze zijn voor uw kat. Houd indien mogelijk alleen goed verdunde essentiële oliën in huis, zodat als uw kat er per ongeluk mee in contact komt, de effecten zal waarschijnlijk minder ernstig zijn.

Kies passieve diffusers

Passieve etherische olieverspreiders, zoals rietverspreiders, werken door de olie in de lucht te verdampen. De hoeveelheid olie die ze in de lucht afgeven is minimaal en verdund. Tenzij ze worden omvergeworpen of gemorst, is het zeldzaam dat passieve diffusers ernstige problemen veroorzaken bij katten zonder onderliggende ademhalingsomstandigheden.

Actieve diffusers, zoals ultrasone en vernevelende diffusers, zijn veel gevaarlijker voor katten. Actieve diffusers geven oliedruppeltjes af aan de lucht en kunnen zich verzamelen op de vacht van uw kat. Deze druppeltjes kunnen worden opgenomen in de huid van uw kat of worden ingenomen tijdens het verzorgen, waardoor ernstige ziekte ontstaat.

Lees ook: Is het branden van wierook slecht voor katten?

Gebruik alleen essentiële oliën uit de buurt van uw kat

Een beeld van een vrouw die delicaat eucalyptus etherische olie giet

Gebruik je etherische oliën in een aparte ruimte en houd je kat buiten totdat je ze helemaal hebt ingepakt. Ventileer de kamer voordat je ze weer binnenlaat en vergeet niet om je handen te wassen voordat je ze vastpakt.

Gebruik nooit essentiële oliën op uw kat

Het belangrijkste is dat je nooit essentiële oliën op je kat gebruikt. Hoewel essentiële oliën veilig en gunstig voor ons zijn, zijn ze niet veilig om te gebruiken bij onze katten. Breng nooit producten met essentiële oliën aan op de vacht of huid van uw kat of in hun voedsel of water.

Als u niet zeker weet of een product veilig is om op uw kat te gebruiken, moet u altijd eerst contact opnemen met uw dierenarts.

Lees ook: 10 kruiden die giftig zijn voor katten (en 7 die veilig zijn)

Veelgestelde vragen

Welke essentiële oliën zijn veilig om te gebruiken bij katten?

Het is bewezen dat essentiële oliën niet veilig zijn om te gebruiken bij katten. Hoewel essentiële oliën zeer gunstig voor ons kunnen zijn, missen katten het enzym in hun lever dat hen metaboliseert. Dit betekent dat ze zeer gevaarlijk kunnen zijn voor katten en nooit mogen worden gebruikt.

Is schoonmaken met etherische oliën veilig voor katten?

Omdat geen essentiële oliën veilig zijn om te gebruiken bij katten, kan elk contact ermee het beste worden vermeden, zelfs in uw schoonmaakproducten. Katten kunnen over oppervlakken lopen of wrijven die zijn gereinigd met producten die essentiële oliën bevatten. De essentiële oliën kunnen dan door hun huid worden opgenomen of van hun poten of vacht worden afgelikt tijdens het verzorgen, waardoor uw kat onwel wordt.

Kun je etherische oliën gebruiken rond katten?

Het is het veiligst om helemaal geen essentiële oliën rond katten te gebruiken. Maar als je dat doet, is het het beste om voorzichtig te zijn en alleen zeer goed verdunde oliën te gebruiken in een passieve diffuser in een kamer weg van je kat. Zorg ervoor dat u alle olie verwijdert en ventileer de kamer voordat u ze weer binnenlaat om blootstelling te voorkomen.