7 redenen waarom je kat miauwt na het eten


Is er een kat die niet van een lekkere maaltijd houdt? Ik geloof het niet. Maaltijden zijn zeker een van de favoriete delen van de dag voor alle katten die ik ken.

Voedsel is zo belangrijk voor hen dat het kan worden gebruikt als een positieve bekrachtiging. Dit betekent dat je je kat een aantal commando’s en trucs kunt leren door hem te belonen met zijn favoriete lekkernijen.

De kans is groot dat je je kat in sommige specifieke situaties hoort miauwen. Dit is volkomen natuurlijk gedrag en kan een manier voor haar zijn om met je te communiceren.

Maar wat betekent het als katachtigen direct na een maaltijd vocaliseren?

Waarom miauwt mijn kat na het eten? Geeft dit aan dat ze iets mist, of dat er iets mis is met haar?

Er zijn zeven mogelijke verklaringen voor dit katachtige gedrag. Laten we ze onderzoeken en kijken of je iets moet doen om dit gedrag bij je harige vriend te stoppen.

1. Uw kat toont tevredenheid

kat die naast een voerbak zit

Je kat miauwt net na het beëindigen van haar maaltijd kan zijn haar manier om tevredenheid uit te drukken.

Ze genoot gewoon van het eten dat ze zo lekker vindt en is nu klaar voor de rest van haar dagelijkse avonturen.

Sommige mensen karakteriseren katten als afstandelijk en hard in het tonen van hun emoties. Maar ik geloof dat elke katteneigenaar het daar niet mee eens zal zijn.

Katten voelen sterke emoties en dankbaarheid tegenover hun ouders.  Je kat is zich er goed van bewust dat je haar elke dag voedsel en al het andere geeft dat ze nodig heeft.

Ze kon er haar tevredenheid over tonen door te miauwen. Ook kon ze vocaliseren om haar gevoelens voor jou te uiten. Je kon haar bijvoorbeeld horen miauwen als je haar oppakte.

Daarom, als dit de reden is voor uw kat om te miauwen na het eten, hoeft u zich nergens zorgen over te maken.

2. Ze wil meer eten

Een kat die volhardt in miauwen na een maaltijd zou zomaar kunnen Wil je wat meer eten krijgen.

Je moet hier voorzichtig zijn. Ten eerste moet u er zeker van zijn dat uw kat voldoende voedsel krijgt, verdeeld in een wenselijk aantal dagelijkse maaltijden.

Voedsel moet aan een kat worden gegeven in overeenstemming met haar leeftijd, gezondheid en lichaamsbeweging. Zorg ervoor dat u het aantal dagelijkse maaltijden van uw kat en de hoeveelheid ervan verandert na haar groei en ontwikkeling.

Onze kitty voedingstabel op leeftijd kan hier een nuttig hulpmiddel voor u zijn. Als u twijfelt over het dieet van uw kat, kunt u altijd een dierenarts om advies vragen.

Natuurlijk moet je je kat niet toestaan om hongerig te blijven na het nuttigen van een maaltijd. Maar je moet er zeker van zijn dat ze inderdaad genoeg eten heeft.

Soms zal je kat om meer voedsel vragen, hoewel ze helemaal geen honger hoeft te hebben. Dit kan haar gebruikelijke routine worden en haar gezonde lichaamsgewicht in gevaar brengen.

Malin Öhlund en zijn medewerkers [1] ontdekte hoe hebzuchtig eetgedrag, samen met inactiviteit, twee belangrijke factoren zijn die verband houden met obesitas bij katten.

Zorg ervoor dat u niet de hele tijd voedsel beschikbaar laat voor uw huisdier. Moedig haar ook aan om regelmatig aan lichaamsbeweging deel te nemen om haar op een gewenst gewicht te houden.

3. Ze houdt niet van het eten

grijze kat miauwen en omhoog kijken

Overmatig miauwen na het eten kan de manier van je kat zijn om haar afkeuring tonen van het kattenvoer dat je haar voorschotelt.

Als je onlangs het dieet van je kat hebt veranderd, is het normaal dat ze zich een beetje verward voelt. Het kan enige tijd duren voordat ze zich heeft aangepast aan de verandering.

Je moet je er echter aan houden, vooral in het geval dat dit werd aanbevolen door een dierenarts.

Er is een kans dat je kat blijft protesteren tegen dat specifieke dieet. Dit betekent dat je haar lange tijd luid kunt horen miauwen.

Je moet hier geduld hebben, omdat je misschien een paar verschillende kattenvoer moet veranderen totdat je degene vindt die het beste bij je huisdier past.

4. Aandacht zoeken

Sommige katten vinden het gewoon leuk om je aandacht te trekken nadat ze een maaltijd hebben gehad.

Je kat kan miauwen om je uit te nodigen om haar te aaien of gewoon lekker met haar op de bank te kruipen. Hill’s Pet beschrijft het aandachtszoeken van een kat als alles uit de kast halen totdat ze krijgt wat ze wil.

Naast miauwen kunnen katten die de aandacht van hun baasjes willen trekken, nog wat ander gedrag vertonen. Sommige hiervan omvatten intens staren, onderbreken wat je aan het doen bent en zelfs objecten om je heen slaan.

Wat moet je doen in deze situatie? Nou, geef je kat gewoon een paar leuke buikdieren! Breng tijd met haar door en knuffel haar zoveel als sHij wil wel.

Wees voorzichtig met de huisdieren, want je kat heeft net gegeten. Ze moet niet overdrijven met enige fysieke activiteit direct na het eten.

5. Een loopse kat

foto van een kat miauwen

Als je een vrouwelijke kat hebt, Overmatige vocalisatie na het eten kan een indicator zijn dat ze loops is.

Een loopse kat is vruchtbaar en kan zwanger worden. De eerste loopsheid vindt meestal plaats tussen de leeftijd van 4 tot 12 maanden, volgens The People’s Dispensary for Sick Animals.

Katten kunnen het hele jaar door verschillende looptijdcycli hebben. De meest voorkomende hittesymptomen zijn luid miauwen en overal tegenaan wrijven en extreem aanhankelijk worden.

Om deze symptomen bij uw kat te voorkomen, De enige permanente oplossing is om haar te laten steriliseren.

Sterilisatie voorkomt ongewenste zwangerschappen. Ook zal het de kans op overmatige vocalisatie van uw kat verminderen.

Het wordt meestal aanbevolen om katten tussen de vier en zes maanden oud te steriliseren. Maar je kunt je kat nog later laten steriliseren, zolang ze maar gezond is.

6. Stress

Een kat met stress kan miauwen na het eten.

Dit betekent dat ze zich niet veilig en beschermd voelt in haar omgeving. Hoewel ze eet, is er nog steeds iets dat ervoor zorgt dat ze zich angstig voelt.

Er zijn tal van potentiële stressoren voor katten, zoals de volgende:

• Elke vorm van verandering in hun omgeving

• Conflicten met andere katten

• Beperkte toegang tot buiten

• Verlatingsangst omdat hun eigenaren te lang weg zijn

• Harde geluiden zoals bouwwerkzaamheden of vuurwerk

• Veterinaire bezoeken

• Nieuw lid in hun huishouden

• Vreemden die hen proberen te benaderen

Je moet ervoor zorgen dat je huis een veilige en warme plek is voor je katachtige vriend. Geef haar de ruimte die ze nodig heeft, en een plek in huis waar ze alle privacy heeft.

Je moet ook proberen de exacte oorzaak van stress voor je kat te vinden. Daarna is het noodzakelijk om het uit de omgeving van uw kat te verwijderen.

Het raadplegen van een dierenarts voor advies is altijd een optie, omdat sommige katten baat kunnen hebben bij voorgeschreven anti-angst medicijnen.

7. Maagklachten

klein katje miauwen door voerbak

Een kat die miauwt na een maaltijd kan te maken hebben met maagklachten.

Dit betekent dat uw kat pijn heeft en dit laat zien met verhoogde vocalisatie. PetMD wijst erop dat er ook andere mogelijke tekenen van dit leed zijn, zoals:

• Een kat die haar lippen likt

• Verminderde activiteit

•Lethargie

• Verbergen op ongewone plaatsen

Als uw kat te snel eet, kan dit maagklachten bij haar veroorzaken. Een goede oplossing hiervoor is een slow feeder bowl. Hiermee krijgt uw kat het voedsel dat ze nodig heeft, maar ze zal geen last hebben van pijn in haar maag.

Naast te snel eten, zijn er nog andere mogelijke oorzaken van maagklachten bij katachtigen. Dit kunnen darmparasieten, voedselallergieën, nieraandoeningen of hyperthyreoïdie zijn.

Het belangrijkste is om de exacte oorzaak van dit gezondheidsprobleem bij uw huisdier te detecteren. Je moet haar naar de dierenkliniek brengen om concrete antwoorden te krijgen.

Een extra ding om in gedachten te houden is om uw kat niet te voeden met uw tafelresten. Katten halen alle noodzakelijke voedingsstoffen uit hun voedsel en menselijk voedsel heeft geen voedingswaarde voor hen.

Daarom, hoe knuffelig je kat ook is terwijl hij je vraagt om je maaltijd met haar te delen, verslap niet. Haar gezondheid en welzijn moeten boven alle andere dingen staan.

Samenvatting

Waarom miauwt mijn kat na het eten?

Er zijn een aantal redenen voor dit gedrag, van het tonen van tevredenheid tot het omgaan met maagklachten.

U moet ervoor zorgen dat uw kat voldoende voedsel heeft, verdeeld in een wenselijk aantal dagelijkse maaltijden. Als je hier positief over bent, moet je niet toegeven aan haar smeekbeden en haar meer eten geven. Op de lange termijn kan dit leiden tot obesitas.

De miauwen van je kat kunnen ook gaan over het vragen om je aandacht. Zorg ervoor dat je genoeg tijd met haar doorbrengt, speel met haar en geef haar knuffels.

Ze kan miauwen na het eten als gevolg van stress of maagklachten. Deze aandoeningen kunnen een bezoek aan een dierenarts vereisen.

U kunt altijd om een professionele mening vragen wanneer u een soort gedragsverandering bij uw kat opmerkt. Dit is een goede manier om voor het welzijn van uw kat te zorgen.

Verwijzingen:

[1] Öhlund M, Palmgren M, Holst BS. Overgewicht in Volwassen katten: een cross-sectionele studie. Acta Dierenarts Scand. 2018 Jan 19; 60(1):5. DOI, geraadpleegd op 25 september 2023.