Kan ik menselijke oogdruppels op katten gebruiken? Door dierenarts goedgekeurde feiten & FAQ

Hoewel katten net als mensen oogproblemen kunnen ontwikkelen, mogen hun oogaandoeningen nooit op dezelfde manier worden behandeld als wij de onze. Dit geldt vooral als het gaat om behandelingen zoals menselijke oogdruppels, omdat deze nooit zonder diergeneeskundig voorschrift bij katten mogen worden gebruikt. Maar zijn er nog andere huismiddeltjes die kunnen worden gebruikt om de oogproblemen van een kat te behandelen? Hoe zit het met dierenartsbehandelingen? Wij hebben de antwoorden op deze vragen en meer hier voor u!

kat face divider 2

Waarom het nooit een goed idee is om menselijke oogdruppels op katten te gebruiken

oogdruppel geïsoleerd in onscherpe achtergrond
Afbeelding credit: Jarva Jar, Shutterstock

Sommige menselijke oogdruppels, zoals zoutoplossing, smeerdruppels of bepaalde oogmedicijnen, kunnen geschikt zijn voor gebruik op de ogen van een kat, maar tenzij u uw kat hebt meegenomen voor een consult met uw dierenarts en een diagnose en een behandelplan hebt ontvangen, kunt u niet zeker weten hoe een menselijk product de gezondheid van uw kat zal beïnvloeden. Omdat er ingrediënten in oogdruppels kunnen zitten die schadelijk kunnen zijn, is het het beste om weg te blijven van menselijke behandelingen en je te concentreren op behandelingen waarvan bewezen is dat ze veilig zijn voor katachtigen van alle rassen. Soms zijn voorgeschreven medicijnen en dierenartsbehandelingen noodzakelijk.

kattenpootverdeler

Je kunt oogdruppels voor huisdieren proberen

Hoewel menselijke oogdruppels niet zonder diergeneeskundig voorschrift op katten kunnen worden gebruikt, zijn er producten op de markt die alleen voor katten zijn ontworpen. Bepaalde oogwassingen of antimicrobiële oplossingen, zoals Vetericyn Plus Antimicrobial Ophthalmic Pet Gel, voegen bijvoorbeeld vocht toe aan de ogen en hebben antimicrobiële eigenschappen. Houd er rekening mee dat het bedoeld is als een oogwassing, niet als een alternatief voor medicinale producten die uw dierenarts zou kunnen voorschrijven. Over-the-counter producten zijn niet bedoeld om zich te ontdoen van een infectie en kunnen alleen verlichten van sommige bijwerkingen.

Tekenen van ooginfecties bij katten

Het is cruciaal om te weten welke tekenen zich kunnen ontwikkelen als uw kat een ooginfectie krijgt, zodat u weet waar u op moet letten en snel kunt handelen als u een probleem opmerkt.

Verschillende tekenen kunnen u wijzen op het feit dat uw kat een ooginfectie heeft:

  • Waterige ogen
  • Scheel
  • Roodheid
  • Overmatige ontlading
  • Wrijven in de ogen
  • Zwelling van de ogen
  • Overduidelijke irritatie

Als uw kat een ooginfectie lijkt te hebben, moet u een controle bij uw dierenarts plannen om te bepalen of voorgeschreven behandelingen nodig zijn. Anders is de infectie gebonden aan etteren en kan ernstige problemen veroorzaken, tot en met blindheid.

een kat met ooginfectie
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock

kat face divider 2

Conclusie

Katten kunnen oogaandoeningen krijgen, net zoals mensen dat kunnen. Soms kan uw dierenarts menselijke oogdruppels voor uw kat voorschrijven als er geen alternatief is voor huisdieren. Alleen uw dierenarts kan een diagnose en een behandelplan stellen dat geschikt is voor uw kat. Vrij verkrijgbare druppels kunnen worden gebruikt om de ogen van uw kat te wassen en om hem te helpen met kleine irritaties, maar het is essentieel om het gebruik hiervan te controleren bij uw dierenarts. Elke oogaandoening bij katten vereist een snelle veterinaire interventie, omdat er een grote kans is op ernstige complicaties als ernstige oogproblemen onbehandeld blijven. Laat je niet misleiden door de subtiele tekenen van ongemak bij je kat; Oogproblemen kunnen zeer snel vorderen, wat leidt tot ernstige gevolgen en zelfs blindheid.

Het is belangrijk om te weten op welke tekenen u moet letten, zodat u veterinaire hulp kunt zoeken zodra ze zich ontwikkelen. Hoewel u geen menselijke oogdruppels op uw kat mag gebruiken zonder de input van uw dierenarts, kunt u vrij verkrijgbare druppels of ooggel voor huisdieren gebruiken met de goedkeuring van uw dierenarts voor routinematige oogzorg. Voor een ernstig geval moet uw dierenarts u kunnen helpen om voor eens en voor altijd van het probleem af te komen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: OlegKovalevichh, Shutterstock