Kunnen katten guave eten? Door dierenarts goedgekeurde feiten & FAQ

Guave is om verschillende redenen een populaire vrucht. Het is geen shocker dat mensen genieten van en voedingsstoffen ontlenen aan deze tropische vrucht. Maar hoe zit het met katachtige metgezellen? Kunnen ze guave eten? En zo ja, krijgen ze dan een voedingsbeloning van de vrucht zelf?

Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn katten obligate carnivoren die alleen dierlijke inhoud nodig hebben om te overleven. In commerciële kattendiëten zijn er groenten en fruit, maar hun primaire voedselbron is vlees. Katten kunnen echter guave hebben zonder grote gevolgen.

Het is niet giftig voor hen en vormt geen onmiddellijk gezondheidsrisico. Maar er zijn dingen die je moet weten!

kattenpootverdeler

Katten kunnen guave proeven

kat die voedsel uit voerbak eet
Afbeelding credit: TarasBeletskiy, Shutterstock

Dus, kunnen katten guave eten? Ja, in kleine hoeveelheden is guave veilig voor katten. Het is echter geen natuurlijk onderdeel van hun dieet en u moet porties tot een minimum beperken.

Omdat katten geen zoete smaakreceptoren hebben, kan het katten ook niet echt aantrekken, omdat het hen niets biedt dat ze in hun normale dieet zouden eten. Sommige katten kunnen echter om individuele redenen aangetrokken worden tot de guavevrucht.

Dus als je kat interesse heeft getoond in deze vrucht of wat van je bord heeft geproefd, zijn ze volkomen veilig.

kat face divider 2

Neem contact op met uw dierenarts

Voordat u een nieuw voedingsmiddel introduceert waarover u niet zeker bent in het dieet van uw kat, is het altijd het beste om eerst contact op te nemen met uw dierenarts. Ze kunnen u groen licht geven op basis van de voedingsbehoeften en medische geschiedenis van uw kat.

Guava Nutrition Feiten

Bedrag per: 1 gemiddelde guave
Calorieën: 37
Vet: 0,5 g
Natrium: 1 mg
Koolhydraten: 8 gr
Vezel: 3 gr
Suiker: 5 gr
Eiwit: 1 g

3 kat face divider

Voordelen van Guava

Verrassend genoeg kan guave nogal wat gezondheidsvoordelen hebben voor uw kat. Houd er rekening mee dat je katten obligate carnivoren zijn, wat betekent dat ze niet veel plantmateriaal nodig hebben om ze gezond te houden. Maar guave, naast vele andere planten, kan zijn voordelen hebben.

twee guavevruchten op houten tafel
Image Credit: congtytrienminh, Pixabay

Pectine kan diarree verlichten

Guave bevat een behoorlijke hoeveelheid pectine. Pectine is een bekend antidiarrheal bestanddeel dat uw kat kan helpen met problemen. Als uw kat diarree heeft, zorg er dan voor dat u ook met uw dierenarts praat voor professioneel advies.

thematische pauze

Guave bevat lycopeen

Lycopeen is een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen en helpt celbeschadiging te voorkomen.

thematische pauze

Guave bevat veel kalium

Kalium helpt zijn tegenhanger, natrium, om de juiste vloeistofniveaus in en uit de cellen te creëren.

kat face divider 2

Ondergang van guave voor katten

Zoals met elk voordeel, zal er altijd een nadeel zijn bij het serveren van iets aan uw katten buiten hun normale dieet. Hier zijn enkele dingen om te onthouden wanneer u uw katten guave serveert.

dierenarts controleert een kat
Afbeelding credit: brodtcast, Shutterstock

Katten kunnen geen zoetheid proeven

Dit kan voor u als een verrassing komen. Maar katten hebben helemaal geen zoete smaakreceptoren. Je vraagt je misschien af hoe dat komt. Het is omdat katten van oudsher vlees hebben gegeten voor levensonderhoud en geen reden hadden om het vermogen te ontwikkelen om zoetheid door de geschiedenis heen te proeven.

Dat betekent dat wanneer je ze iets zoets serveert, ze er niet van kunnen genieten op dezelfde manier als een mens zou doen. Om deze reden is het bijna zinloos voor katten om guave te eten omdat ze niet van de smaak kunnen genieten.

thematische pauze

Katten zijn obligate carnivoren

Katten zijn strikt carnivoren. Hun voedsel is nu gevuld met verschillende soorten fruit, groenten en andere vulstoffen. Ze zijn echter nog steeds carnivoren in hart en nieren en hebben niet per se fruit zoals guave nodig voor een gezond dieet.

thematische pauze

Guave kan gastro-intestinale klachten veroorzaken

Net als bij elk ander met suiker gevuld fruit, kan guave diarree veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. Daarom is het beperken van de inname van uw kat het beste om ervoor te zorgen dat ze geen negatieve gevolgen hebben.

kattenpootverdeler

Hoe guave aan katten te serveren

Als u ervoor kiest om guave aan uw katten te serveren, wilt u dit met mate doen en door het fruit op de juiste manier te bereiden. Het is het beste om de schil en zoveel mogelijk zaden te verwijderen om chOké.

Snijd het in kleine stukjes en serveer het aan je kat. Je kunt het mengen met hun gewone voedsel of het serveren als een op zichzelf staande snack. Als het vanzelf is, kan je kat er al dan niet interesse in tonen. Het zal afhangen van hun individuele gehemelte en interesse.

kat die uit voerbak eet
Afbeelding credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

kat face divider 2

Conclusie

Dus nu weet je dat guave niet alleen veilig is voor je kat, maar dat het ook een behoorlijk deel van de voordelen kan hebben. Het zou echter het beste zijn als u het altijd met mate aan uw kat aanbiedt om gastro-intestinale klachten te voorkomen. Houd er rekening mee dat katten geen zoetheid kunnen proeven en daarom niet volledig kunnen genieten van de smaak van guave.

Het heeft echter nog steeds zijn voedingsvoordelen. Dus als je kat interesse toont, is er geen reden waarom je hem niet een beetje kunt serveren om op te kauwen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: RealityImages, Shutterstock