Skip to Content

Zijn Britse kortharen vriendelijk? Het verrassende antwoord!

Britse korthaar katten zijn buitengewoon vriendelijk! Deze schattige katten met ronde gezichten en krachtige lichamen staan bekend als loyaal, ontspannen en gemakkelijk in de omgang. Ze hebben de neiging om aan de grote kant te zijn en wegen meestal tussen de 13 en 18 pond.

Britse kortharen zijn goed gespierd en dicht, hebben dikke vachten en hebben relatief korte benen. Hoewel grijs de kleur is die het meest wordt geassocieerd met deze vriendelijke dieren, zijn ze er in verschillende tinten, waaronder wit, rook en crème. Britse korthaar katten hebben ook bicolor, calico en tabby vachtpatronen.

De meeste Britse korthaar katten brengen graag tijd door met mensen en zijn vaak blij als ze hun eigen ding doen met hun favoriete mensen in de buurt. Ze doen er ook langer over om op te groeien dan de meeste katten; Britse korthaar katten bereiken hun volledige grootte pas als ze ongeveer 3 jaar oud zijn.

cat + lijnverdeler

Zijn Britse kortharen goede familiekatten?

Ja, Britse kortharen passen precies bij de meeste gezinnen. Hoewel sommigen favoriete mensen hebben, zijn de meesten blij om samen te zitten met een menselijk familielid. Ze hebben de juiste combinatie van geduld en speelsheid om uitstekende keuzes te zijn voor gezinnen met kinderen. Ze zijn meestal prima als ze gedurende redelijke perioden alleen worden gelaten en zijn over het algemeen niet erg vocaal. Hoewel kittens een beetje onstuimig kunnen zijn, zijn de meeste volwassen Britse kortharen beslist low-key op de activiteitenafdeling.

man die Britse korthaar kat voedt
Afbeelding credit: LightField Studios, Shutterstock

Kunnen Britse kortharen goed overweg met andere huisdieren?

Dit relaxte ras kan meestal goed overweg met andere huisdieren en accepteert bekende katten en honden in hun binnenste cirkel. Maar vergeet niet dat niet alle katten genieten van het gezelschap van mede katachtigen. Als je thuis een huisdier hebt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken dat een Brits korthaar agressief of territoriaal wordt tegenover je andere kat (als je de tijd neemt om ze goed te introduceren). Als je geïnteresseerd bent in twee huisdieren, overweeg dan om beide rond dezelfde tijd te adopteren, omdat dieren die samen opgroeien op de lange termijn beter met elkaar overweg kunnen.

Hebben Britse korthaar katten speciale zorg nodig?

Zoals alle katten hebben ze goed voedsel, lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Gezonde Britse kortharen hebben geen speciale voeding of supplementen nodig. Maar deze zwaar gespierde katten zijn geneigd tot obesitas, wat een groot gezondheidsprobleem voor katten is. Katten met overgewicht hebben meer kans op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals hypertensie, diabetes en artrose. U kunt investeren in voedzaam kattenvoer en de porties van uw huisdier meten om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid eten.

Voldoende beweging speelt ook een grote rol bij het gelukkig en gezond houden van Britse korthaar katten. Dagelijkse speeltijd biedt deze katten de lichaamsbeweging die ze nodig hebben, evenals een manier om spanning en nerveuze energie los te laten. Oefening houdt katten fit en het beheersen van speeltijduitdagingen stelt hen in staat om met hun omgeving om te gaan op manieren die putten uit en hun instinctieve gedrag belonen. Houd speelsessies kort om de interesse van uw kat te behouden.

Als kortharige katten hebben deze katten niet veel verzorgingsvereisten. Wekelijks borstelen is vrijwel alles wat ze nodig hebben voor het onderhoud van de vacht. Zoals alle katten moeten Britse korthaarkitten hun nagels regelmatig laten knippen om ingegroeide nagels te voorkomen. Ook moeten ze een paar keer per week hun tanden poetsen met katvriendelijke tandpasta.

Brits korthaar
Afbeelding Credit: FotoMirta, Shutterstock

Lopen Britse korthaarkatten risico op genetische gezondheidsproblemen?

Ja. Britse kortharen hebben over het algemeen niet veel gezondheidsproblemen. Als raskatten lopen ze echter een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen, waaronder hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een aandoening waarbij een verdikte hartwand het voor het hart moeilijk maakt om bloed te pompen. Sommige katten met een relatief milde HCM ervaren nooit echt problemen. Maar katten met ernstige hartverdikking lijden vaak aan congestief hartfalen.

Tekenen van HCM zijn ademhalingsmoeilijkheden en lethargie. Diagnose van de aandoening is gebaseerd op een lichamelijk onderzoek en beeldvormingsstudies. Niet alle Britse korthaar katten ontwikkelen HCM en de ziekte heeft verschillende uitkomsten, maar de meeste Britse kortharen zijn relatief gezonde katten die 14 tot 20 jaar leven.

Een korte geschiedenis van het ras

Britse kortharen zijn een oud ras en hun oorsprong is een uitdaging om te ontwarren. Maar de meest geaccepteerde theorie is dat deze aanhankelijke katten oorspronkelijk Britse straatkatten waren die werden ontwikkeld tot een specifiek ras.

Britse kortharen verschenen op de eerste katten fancy show in het Verenigd Koninkrijk in 1871 en kwamen aan in de Verenigde Staten in de vroege jaren 1900. De Cat Fanciers Association (CFA) kende de raserkenning in 1980 toe. Sindsdien zijn Britse kortharen populaire huisdieren geworden. Ze staan op nummer 6 op de lijst met populairste rassen van de Cat Fanciers’ Association van 2021.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Britse korthaar katten zijn ongelooflijk vriendelijk en liefdevol. Deze grote, ontspannen katten raken niet erg opgewonden over veel. En hoewel het een tijdje kan duren om op te warmen voor nieuwe mensen, zullen Britse kortharen waarschijnlijk niet weglopen en zich verbergen op het moment dat iemand die onbekend is op bezoek komt. De relaxte persoonlijkheid van het ras maakt het een geweldige keuze voor gezinnen met kinderen, en ze hebben de neiging om goed overweg te kunnen met honden en andere katten. Hun lieve, vriendelijke persoonlijkheden en gemakkelijke aard maken Britse korthaar katten uitstekende gezelschapsdieren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock