Zal stress ervoor zorgen dat een kat zijn haar verliest? (Wat de wetenschap zegt)

Verschillende problemen, omstandigheden en situaties kunnen ervoor zorgen dat een kat zijn haar verliest. Een van die aandoeningen is iets waar wij mensen regelmatig mee te maken hebben, stress. Ja, stress kan ervoor zorgen dat uw kat zijn haar verliest, een aandoening die psychogene alopecia.

Als uw kat lijdt aan psychogene alopecia, zullen de onderstaande feiten en cijfers zeer nuttig zijn. We zullen kijken naar hoe de aandoening begint, de symptomen die het kan veroorzaken en wat te doen tegen psychogene alopecia. We zullen ook bespreken hoe stress eruit ziet wanneer het uw kat beïnvloedt en verschillende andere redenen waarom ze hun haar kunnen verliezen. Als je een bezorgde kattenouder bent die zijn geliefde kat ziet lijden aan haaruitval, lees dan verder om erachter te komen wat je kunt doen om hem te helpen.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is psychogene alopecia?

witte kat verharen
Afbeelding Credit: DreamBig, Shutterstock

Wanneer een kat veel stress heeft, wenden ze zich vaak tot ongezonde manieren om met die stress om te gaan. Psychogene alopecia is een van die manieren. Wanneer een kat deze aandoening heeft, die ook bekend staat als over-verzorging of dwangmatig haartrekken, zal het zijn eigen haar uittrekken. Het proces gebeurt meestal geleidelijk, met kleine vlekken die veranderen in grotere en, vaak, kale plekken.

Het meest voorkomende deel van het lichaam van een kat dat wordt aangetast door psychogene alopecia zijn de flanken, het gebied tussen zijn ribben en heupen, hoewel het ook in andere gebieden kan gebeuren. Een gestreste kat zal zichzelf zo vaak likken, of zo vaak aan zijn haar trekken, dat hij naar buiten begint te komen en het moeilijk heeft om terug te groeien. Psychogene alopecia is een vorm van zelftrauma en moet zo snel mogelijk behandeld worden zodat uw kat stopt met dit ongezonde gedrag.

Hoe begint psychogene alopecia?

Stress is de oorzaak van psychogene alopecia. Het moeilijke deel is om te bepalen waarom uw kat gestrest is en wat de stress veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld meerdere katten hebt en een wordt gepest door de anderen, kan het stressniveau van die kat zo hoog zijn dat ze zichzelf pijn gaan doen door overbezorgd te worden.

Verhuizen van het ene huis naar het andere kan ervoor zorgen dat een kat lijdt aan een enorme hoeveelheid stress, evenals het omgaan met een hond in het gezin die agressief is, meerdere zwerfkatten buiten uw huis bekijkt en een nieuwe baby of bewoner in huis brengt.

Wat de oorzaak ook is, je arme kat heeft zoveel stress dat hij zo veel op een deel van zijn lichaam begint te likken, bijten, krabben of kauwen dat zijn haar uitvalt. Sommige katten lijden zo erg aan psychogene alopecia dat ze kale plekken krijgen.

Hoe wordt psychogene alopecia bij katten gediagnosticeerd?

Een van de fascinerende (zij het verontrustende) feiten over psychogene alopecia bij katten is dat de diagnose er een is van uitsluiting. Wat dat betekent is dat om te bepalen of stress hun haaruitval veroorzaakt, u eerst andere problemen of aandoeningen moet uitsluiten (d.w.z. uitsluiten) die ervoor kunnen zorgen dat uw kat zijn haar verliest.

Uw kat kan bijvoorbeeld een voedselallergie hebben die haaruitval veroorzaakt, of hij kan lijden aan een vlooien- of mijtenplaag. Uw kat kan ook ringworm hebben, waardoor ze haar in patches kunnen verliezen. Zodra uw dierenarts alle andere haaruitval-inducerende mogelijkheden heeft uitgesloten, blijft er maar één over: psychogene alopecia. Op dat moment kunt u beginnen met het behandelen van het probleem.

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn de tekenen dat uw kat gestrest is?

kattenverzorging zelf
Afbeelding Credit: Deedee86, Pixabay

Psychogene alopecia is een duidelijk teken dat uw kat gestrest is, maar er zijn er nog verschillende die u kunt opmerken voordat ze zichzelf pijn beginnen te doen door te veel verzorging. Het is belangrijk dat u de tekenen kent, zodat u, als uw kat gestrest is, hem zo snel mogelijk kunt helpen.

De tekens omvatten het volgende:

  • Zindelijk worden buiten de kattenbak
  • Agressief/defensief gedrag
  • Verhoogde geurmarkering of spuiten
  • Verhoogde/overdreven schrikreactie
  • Overmatig miauwen
  • Non-stop rondlopen
  • Een terughoudendheid om te spelen en deel te nemen
  • Snelle, aan-en-uit verzorging
  • Verstoppen op plaatsen laag of hoog

Wat kan ervoor zorgen dat uw kat gestrest raakt?

Verschillende situaties kunnen veel chronische stress veroorzaken voor je favoriete katachtige. We zullen hieronder de meest voorkomende bekijken.

1. Verhuizen naar een nieuw huis

Mee verhuizen naar een nieuw huis of voor het eerst thuisgebracht worden uit een opvangcentrum zorgt voor veel stress voor Katten. Het is van cruciaal belang dat u uw kat zo snel mogelijk een veilige ruimte geeft nadat u hem naar een nieuw huis hebt verplaatst en hem ondersteunt terwijl hij zich aanpast.

thematische pauze

2. Een gebrek aan basisbehoeften

Het hebben van een vuile kattenbak, water of voerbak is stressvol voor de meeste katten. Dat komt omdat katten erg kieskeurig zijn en dingen die ze gebruiken en aanraken leuk vinden om schoon en netjes te zijn. Het is belangrijk om hun kattenbak en kommen regelmatig schoon te maken en ervoor te zorgen dat ze niet naast elkaar staan.

thematische pauze

3. Concurrentie van andere katten

Als je meer dan één kat hebt, dwing je ze om middelen te delen, wat behoorlijk stressvol kan zijn. Katten zijn meestal van nature solitair en leven het liefst alleen. Concurrentie om middelen is een veel voorkomende bron van stress. Dit geldt vooral voor kattenbakken, waardoor het essentieel is dat je genoeg hebt voor al je katten.

thematische pauze

4. Frequente gasten op bezoek

Sommige katten hebben er geen probleem mee dat familie en vrienden op bezoek komen, maar andere katten kunnen er een groot probleem mee hebben, vooral katten die timide of gevoelig zijn. Het kan nodig zijn om je gevoelige kat(en) een privéruimte te geven waar ze geen last hebben van bezoekers.

thematische pauze

5. Verbouwing of woningrenovatie

Drastische veranderingen in hun omgeving veroorzaakt door verbouwing of renovatie kunnen een kat maximaal stress bezorgen. Soms is het beter om een binnenkat in één kamer te plaatsen of zelfs een vriend te vragen om naar hen te kijken totdat de renovaties zijn voltooid.

thematische pauze

6. Honden en andere huisdieren

Andere huisdieren, vooral agressieve honden, kunnen ervoor zorgen dat uw kat erg gestrest is. Verrassend genoeg kan zelfs een nieuwe kat problematisch zijn, omdat katten solitaire wezens zijn die over het algemeen niet graag hun ruimte delen met andere katten.

thematische pauze

7. Een nieuwe baby

Voor jou is het krijgen van een nieuwe baby een spannende en vreugdevolle tijd, maar het kan erg stressvol zijn voor je kat. Niet alle katten zullen problemen hebben met een nieuwe baby, maar angstige of verlegen katten kunnen dat wel doen, meestal vanwege minder aandacht dan ze gewend zijn te krijgen. Gedurende deze tijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat de aandacht krijgt die hij nodig heeft.

Kattenkogelverdeler 1

Hoe behandel je stress bij katten?

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay

De typische behandeling voor stress bij katten is om de oorzaak van de stress te verminderen of te elimineren. Dat is soms gemakkelijk, zoals het vaker schoonmaken van hun kattenbak, het geven van een “veilige ruimte” of het geven van meer aandacht aan uw kat. Drie van de meest voorkomende behandelingen voor stress, en specifiek psychogene alopecia veroorzaakt door stress, omvatten medicijnen, het veranderen van de omgeving van uw kat en gedragsverandering.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Stress kunnen ervoor zorgen dat uw kat zijn haar verliest. Het probleem wordt psychogene alopecia genoemd en kan subtiel of in sommige gevallen ernstig genoeg zijn om kale plekken achter te laten.

Als uw kat last heeft van haaruitval, is het noodzakelijk om eerst vast te stellen dat het niet door iets anders wordt veroorzaakt, zoals mijten of ringworm. Plan een bezoek aan uw dierenarts voor een beoordeling en advies. Zodra stress als oorzaak is vastgesteld, is de typische oplossing om de stressor te verwijderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Drendan, Shutterstock