Is kattenoordopjes wreed? Waarom wordt het gedaan?

Kattenoordopjes zijn een heilzame procedure die wordt uitgevoerd bij verwilderde katten die in een gemeenschapskolonie leven. Hoewel het er misschien vreemd uitziet, is het een gemakkelijke manier om katten te identificeren die in de gemeenschap alleen op het eerste gezicht zijn gecastreerd. Deze procedure is helemaal niet wreed, omdat het altijd onder narcose wordt gedaan, het geneest snel en het is niet pijnlijk.

Het wordt gebruikt als onderdeel van een val-, castratie- en afgifteprogramma, wat betekent dat katten met hun oorpunt niet worden heroverd, opnieuw onder narcose worden gebracht en onnodig worden geopereerd. Sommigen geloven echter dat oordopjes zijn nadelen hebben. Het potentieel is er dat een kat over het hoofd wordt gezien vanwege esthetische veranderingen als ze het puntje van het oor hebben verloren. Dit is echter zeer ongebruikelijk en maakt waarschijnlijk geen verschil in de adoptie en herhuisvesting van verwilderde katten.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is oordopjes precies?

verwilderde kat met rechteroorpunt geknipt
Afbeelding Credit: Krishna777, Shutterstock

Kattenoordopjes zijn de chirurgische verwijdering van de punt van een van de oren. Dit gebeurt meestal aan de linkerkant, maar beide zijden kunnen worden getipt. Deze procedure wordt alleen uitgevoerd door een dierenarts onder anesthesie in steriele omstandigheden, meestal terwijl de kat wordt gecastreerd, wat betekent dat ze het niet voelen.

Is het pijnlijk?

Nee, kattenoordopjes zijn niet pijnlijk. Het bloedt zelden; als dat zo is, is het maar een klein bedrag. Omdat het ook wordt uitgevoerd terwijl een kat wordt gecastreerd, voelen ze de eigenlijke procedure niet.

Waarom wordt oordopjes gedaan?

Oordopjes maken deel uit van een behandelingsprogramma voor zwerfkattenpopulaties. Het TNVR-programma (val, castratie, vaccineren, loslaten) maakt deel uit van de zorg die deze katten krijgen om hen in staat te stellen in de gemeenschap te blijven leven.

Oordopjes zijn een duidelijk en universeel signaal voor de mensen die voor deze populatie zorgen, inclusief dierenartsen en andere leden van de gemeenschap. Het is een veilige en humane manier om ervoor te zorgen dat elke kat de zorg krijgt die ze nodig hebben, omdat het ook katten kan identificeren die niet gevangen zijn. De verwilderde katten kunnen worden gecastreerd om de populatie zwerfkatten in het gebied te verminderen, gevaccineerd om ze te beschermen tegen ziekten zoals hondsdolheid en weer in de populatie worden vrijgelaten.

Heeft oordopjes invloed op de persoonlijkheid van een kat?

Oorgepunte kat
Afbeelding Credit: Bethany Chan, Shutterstock

Oordopjes hebben geen invloed op de persoonlijkheid van een kat. Het is slechts een cosmetische ingreep die geen invloed heeft op hoe de kat communiceert met andere katten of mensen. Het adopteren van een katachtige met een oorpunt verschilt echter van het adopteren van een gedomesticeerd dier uit een asiel of fokker. Verwilderde katten zijn niet zoals huiskatten; velen zijn erg op hun hoede voor mensen en kunnen agressief of territoriaal worden. Aan de andere kant zijn sommigen liefdevol en dol op menselijke aandacht.

Met revalidatie kunnen verwilderde katten worden geadopteerd, afhankelijk van hun leeftijd en tijd op straat, maar het kan meer werk vereisen om ze in een huis te integreren.

Wat moet ik doen als ik een kat met oorpunt zie?

Tenzij de kat in de problemen zit, moet je hem met rust laten. Verwilderde katten in de gemeenschap kunnen nuttig zijn; ondanks dat ze dakloos zijn, kunnen ze andere katten ervan weerhouden om naar het gebied te verhuizen en knaagdieren en ander ongedierte te bestrijden. Veel mensen in een lokale gemeenschap leren hun katten kennen en zullen voor ze zorgen, maar als je een gewonde kat vindt, moet je het kantoor van je lokale dierenarts of dierenasiel bellen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kattenoordopjes zijn een humane, veilige en niet-opdringerige procedure om katten in de gemeenschap te identificeren die zijn gecastreerd en gevaccineerd. Dit is essentieel, omdat het een snelle identificatiemarkering is waarmee katten die per ongeluk vastzitten, kunnen worden vrijgelaten zonder naar het kantoor van een dierenarts te worden gebracht voor een operatie en vervolgens een chirurgische wond helemaal opnieuw te moeten genezen. Er zijn zorgen dat de procedure afbreuk kan doen aan hun aanpassingsvermogen. Er is echter geen bewijs om dit te ondersteunen, en de meeste mensen die voor hun katten in de gemeenschap zorgen, beschouwen oordopjes als een essentieel onderdeel van hun zorg.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ausra Barysiene, Shutterstock