Zijn alle schildpadkatten vrouwelijk? Alles wat u moet weten!

Net als Calicos wordt vaak gezegd dat Tortoiseshell-katten alleen vrouwelijk zijn. De meeste schildpadkatten zijn vrouwelijk, maar er zijn zeldzame gevallen waarin een kater kan worden geboren met een schildpadpatroon.

divider-catclaw1

Wat is het schildpadpatroon?

Katten met een schildpadpatroon hebben een feestgekleurde vacht met vlekken rood of oranje en zwart. De vlekken kunnen fijn en gespikkeld zijn of grote vlekken die aanzienlijke delen van het lichaam bedekken. Meestal zijn de markeringen asymmetrisch.

Verdunningsgenen kunnen de dominante kleuren veranderen in crème en blauw, lila en fawn, of andere lichte kleuren. Soms worden tabbypatronen met zwart, bruin of rood gezien. Sommige katten hebben een “split-face” patroon met zwart aan de ene kant en oranje aan de andere kant met een gedefinieerde lijn.

een lila schildpad kat
Afbeelding Credit: Alina Vilchenko, Pexels

Schildpadgenetica begrijpen

Leonard Doncaster was een geneticus die voor het eerst bewees dat de Tortoiseshell een vrouwelijke heterozygoot van oranje en zwart is met het bijbehorende mannetje oranje.

Het primaire gen voor vachtkleur, B, kan worden gemaskeerd door het co-dominante gen voor oranje kleur, dat afkomstig is van een gen in de X-chromosomen. Vrouwen hebben XX-chromosomen, terwijl mannen XY-chromosomen hebben, daarom kunnen zowel mannen als vrouwen oranje zijn.

Vrouwtjes zijn echter vaker calico, schildpad of oranje tabby gekleurd, terwijl de meeste mannelijke katten oranje tabby zijn. In feite was er een al lang bestaande overtuiging dat alleen mannelijke katten oranje tabbies kunnen zijn als het gewoon vaker voorkomt. Vrouwtjes hebben meer mogelijkheden om variaties te hebben die de kleur oranje omvatten.

Hoe kunnen mannen een schildpad zijn?

Een kat moet XX chromosomen (vrouwtje) hebben om een schildpadkat te zijn. Genetische afwijkingen komen echter voor, wat ertoe leidt dat een kat drie chromosomen heeft. Als een kater XXY-chromosomen heeft, kan hij mannelijk zijn en nog steeds de vereiste X-chromosomen hebben om een schildpadpatroon te maken.

Deze mannetjes staan bekend als Klinefelter-mannetjes, genoemd naar endocrinoloog Harry Klinefelter die deze aandoening voor het eerst identificeerde in de jaren 1940.

Sommige mannelijke schildpadkatten kunnen hersenschimmen zijn, die het gevolg zijn van fusie tijdens de vroege ontwikkeling met verschillende kleurgenotypen. Sommige kunnen mozaïeken zijn, wat betekent dat de XXY-aandoening optreedt na de conceptie en de kat een mengsel is van cellen met verschillende aantallen X-chromosomen.

In ruil voor het zeldzame mannelijke schildpadpatroon zijn Klinefelter-mannetjes meestal steriel door een onbalans van geslachtshormonen. Ze kunnen niet worden gefokt om meer mannelijke Tortoiseshell- of Calico-katten te produceren, wat deels de reden is waarom deze katten zeldzaam te vinden zijn.

Maar vergis je niet – er is nut in het castreren van steriele mannelijke Tortoiseshell-katten. Alleen omdat ze zich niet kunnen voortplanten, betekent niet dat ze dat niet zullen proberen. Intacte mannetjes kunnen gedragsproblemen ontwikkelen zoals urine spuiten, territoriummarkering, zwerven en vechten met mannetjes. Ze zullen waarschijnlijk ook reproductieve problemen ontwikkelen.

divider-catclaw1Conclusie

Daar heb je het – mannelijke katten kunnen schildpadkatten zijn. Omdat het een specifieke genetische aandoening is die voorkomt bij XXY-katten, zijn schildpadkatten zeldzaam en steriel. Of je nu een mannelijke of vrouwelijke schildpad hebt, je kunt echter nog steeds genieten van een lieve kat met een uniek en speciaal patroon.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: andres felipe Aristizabal, Pixabay