Is vaseline veilig voor kattenpoten? Het verrassende antwoord!

Vaseline is een soort vaseline die vaak wordt gebruikt als een methode om vocht in de huid vast te houden. Het wordt ook gebruikt voor het verwijderen van make-up en het is aangetoond dat het kleine snijwonden en wonden helpt tijdens het genezingsproces. En het zijn niet alleen mensen die kunnen profiteren van de hydraterende effecten van vaseline. Het is ook net zo veilig voor katten, zolang het maar extern wordt aangebracht.

Het is vooral gunstig gebleken als een middel om de droge en gebarsten poten van katten te hydrateren. Het wordt als veilig beschouwd als uw kat een kleine hoeveelheid consumeert, dus als uw katachtige vriend waarschijnlijk alles aflikt dat u op zijn poot doet, is vaseline een goede oplossing. Het biedt echter geen voedingsvoordeel en is mogelijk niet veilig in grotere hoeveelheden, dus u moet nooit opzettelijk vaseline aan uw kat voeren.

Kattenkogelverdeler 1Is vaseline veilig voor katten?

Vaseline bevat een verscheidenheid aan minerale oliën en wassen. Originele vaseline is pure vaseline, die veilig is voor externe toepassing op mensen, maar ook katten en honden. Een van de manieren waarop eigenaren vaseline op hun katten gebruiken, is door het aan te brengen op gebarsten en droge poten. De hydraterende effecten van de gelei helpen kalmeren en zorgen er ook voor dat de gebarsten poten kunnen herstellen.

Als u vaseline op deze manier gebruikt, masseer het dan zachtjes in en gebruik het niet te veel. Als u bolletjes van de stof achterlaat en uw kat houdt niet van het gevoel, kan hij zijn poot schudden om van de buitenaardse substantie af te komen en blijft u achter met vaseline op muren, vloeren en andere oppervlakken.

Hoewel je het niet aan je kat moet voeren, wordt vaseline niet als giftig beschouwd in kleine hoeveelheden. Dit is gunstig als de jouwe een kat is die graag alles wat nieuw is onderzoekt door het te likken of als je kat probeert de vaseline op zijn poten kwijt te raken door erop te kauwen. Als uw kat de vaseline likt of kauwt, moet u de hoeveelheid die u gebruikt beperken of een andere oplossing vinden voor gebarsten poten.

Oorzaken van gebarsten poten

Kattenpoten zijn bedoeld om een lichte textuur te hebben. Dit biedt grip en stelt katten in staat om op verschillende oppervlakken te lopen, rennen en klimmen. De poten mogen echter niet worden gekraakt. Slecht weer, droge lucht, te veel likken of te veel lopen op ruwe oppervlakken kunnen ervoor zorgen dat kattenpoten barsten. Gebarsten poten kunnen pijnlijk zijn en ze kunnen ook leiden tot een infectie, die behandeling nodig heeft.

Tekenen van gebarsten poten

Katten zijn erg goed in het verbergen van pijn. In het wild kan het vertonen van tekenen van letsel of zwakte ertoe leiden dat ze worden aangevallen door andere katten en roofdieren, en hoewel uw kat misschien de luxe heeft van een volledig ingericht huis en een liefhebbende familie, behoudt hij enkele van zijn basale instincten.

Als u merkt dat uw kat het lopen op een van zijn voeten vermijdt of als hij tijdens het lopen enig ongemak lijkt te hebben, controleer dan de pads en zoek naar tekenen van letsel, waaronder gebarsten pads.

schoonmaken kattenpoot
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock

divider-catclaw1

Andere oplossingen voor gebarsten poten

Vaseline is een mogelijke behandeling voor gebarsten pads, maar er zijn andere oplossingen die u ook kunt proberen:


  • Reinig de pads – Begin met het schoonmaken van de pads. Gebruik een zachte doek en vermijd het gebruik van iets dat extra pijn kan veroorzaken. Terwijl je bezig bent, kun je tussen de tenen van je kat schoonmaken. Dit zal helpen bij het verwijderen van vuil, maar zal ook alle chemicaliën of andere stoffen verwijderen die schade aan de pads kunnen veroorzaken of ze erger kunnen maken.

  • Eetbare olie – U kunt een van een aantal menselijke kook- of keukenoliën gebruiken die eetbaar zijn en als veilig worden beschouwd voor katten om te consumeren. Dit omvat olijfolie en kokosolie, evenals visolie. Visolie is zeer voedzaam voor katten, dus dit kan een goede keuze zijn.

  • Hydrateren – Zorg ervoor dat uw kat voldoende water drinkt. Een goed gehydrateerde kat heeft minder kans op gebarsten poten en een goede hydratatie zal de poten helpen opnieuw op te bouwen en te herstellen. Katten kunnen erg moeilijk zijn om water aan te geven, omdat velen een hekel hebben aan het drinken van water uit een kom. Overweeg het gebruik van een fontein of een kom die het water roert. Je kunt zelfs van droogvoer naar ingeblikt voedsel gaan, wat voor wat extra vocht zorgt.

  • Sokken – Gebarsten poten kunnen worden veroorzaakt door te lopen op schurende, warme of koude oppervlakken. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door het lopen op schadelijke chemicaliën, waaronder bleekmiddel. Als je ze aan kunt krijgen en je kat kunt overtuigen om ze niet af te rukken, bieden beschermende laarsjes een fysieke barrière tussen de poten en alles wat mogelijk schade kan veroorzaken.

  • Paw Moisturizers – Als oliën en vaseline falen, praat dan met uw dierenarts en vraag hen om een pat paw moisturizer aan te bevelen. Deze zijn speciaal voor dit doel ontworpen, zijn veilig te gebruiken bij katten en kunnen slagen als andere oplossingen hebben gefaald.

  • Tijd – Als gebarsten poten een eenmalig probleem zijn en zijn veroorzaakt door een ongewoon incident, zoals extreme temperaturen of uw kat die in een bepaalde stof loopt, kan tijd genoeg zijn om de pads te laten genezen. Houd uw kat in de buurt van wat de scheuren in de eerste plaats heeft veroorzaakt en overweeg een van de bovenstaande genezingstechnieken te gebruiken om irritatie te verlichten en het genezingsproces te versnellen.

Kattenkogelverdeler 1

Conclusie

Als uw kat tekenen vertoont van pijn en aanzienlijk ongemak vanwege zijn gebarsten poten, moet u uw dierenarts raadplegen. Ze kunnen controleren of de site niet is geïnfecteerd en dat er niets in de pads zit dat extra pijn kan veroorzaken. Ze kunnen ook een moisturizer voorschrijven of u adviseren over het dragen van beschermende laarsjes.

Als de poten van uw kat niet slecht gebarsten zijn, maar u iets wilt doen om te proberen het genezingsproces te helpen, is het aanbrengen van een kleine hoeveelheid vaseline niet alleen veilig, maar kan het ook de vereiste hydratatie bieden. Het is ook niet giftig in kleine hoeveelheden, dus u hoeft zich geen zorgen te maken als uw kat het aflikt zodra u het aantrekt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Marie Charouzova, Shutterstock