Moeten katten hun pootbont trimmen? Wat u moet weten!

Hoewel katten meestal heel goed bezig zijn met het verzorgen van zichzelf, hebben sommigen een beetje hulp nodig bij het trimmen van vacht, en alle katten hebben hulp nodig bij andere zorg- en onderhoudsvereisten. Een gebied dat enige discussie tussen eigenaren veroorzaakt, is het haar op de poten van katten. Elk kattenras is anders, en hoewel mensen met een korte of middellange vacht zelden hun teenkuften hoeven te laten trimmen, kunnen langerharige katten zoals de Maine Coon profiteren van af en toe een trimbeurt.

Dat gezegd hebbende, tenzij de pootbont een probleem veroorzaakt, je hoeft het niet te trimmen. Je kat zou in orde moeten zijn, zelfs als je de vacht laat groeien.

garen ball divider

Wel of niet trimmen?

In de meeste gevallen is het niet nodig om de vacht op de poten van een kat te trimmen. Trimmers trimmen de vacht echter vaak in dit gebied, omdat het er netter uitziet.

Er zijn enkele gevallen waarin u de vacht moet knippen:


  • Als strooisel en vuil in de plukjes terechtkomen en vervolgens door het huis worden gevolgd, moet u de vacht trimmen.

  • Als de plukjes je kat irriteren, zullen ze waarschijnlijk krabben of bijten op de vacht. Het wegwerken van de plukjes zal de irritatie helpen verlichten.

  • Als uw kat moeite heeft met lopen op harde, glanzende oppervlakken, kan het zijn dat de vacht onder de pads zit en ervoor zorgt dat ze wegglijden. Trimmen helpt het evenwicht te bewaren en maakt het gemakkelijker om comfortabel te lopen.

  • Elk stukje lang haar kan gematteerd raken en materiehaar is ongemakkelijk. Het kan ook leiden tot problemen met lopen en zelfs tot infectie, dus trimmen is noodzakelijk.
huisdierverzorging thuis
Afbeelding Credit: Akifyeva S, Shutterstock

Kattenpootverzorging – 5 tips

Hoewel het misschien niet nodig is om de teenpluimen te trimmen, zijn er andere manieren waarop u kunt helpen de poten van uw kat te verzorgen, zodat ze comfortabel zijn en dat er geen risico is op infectie of andere problemen.

1. Zorg voor krabmogelijkheden

Kat krabben post sisal touw
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Katten kunnen hun eigen klauwen goed onderhouden met regelmatig krabben op schurende oppervlakken. Katten die naar buiten gaan, vinden vaak bomen, hekken en andere harde oppervlakken waarop ze kunnen krabben. Dit onderhoudt niet alleen bestaande klauwen, maar het helpt ook om dode lagen van de klauw te verwijderen.

Krabben biedt ook stressverlichting en is een methode om territorium te markeren. Als uw kat niet naar buiten gaat, zorg er dan voor dat hij krabpalen of krabkussens in huis heeft.

thematische pauze

2. Trim Klauwen

kat krijgt nagels geknipt
Afbeelding credit: AlexanderDubrovsky, Shutterstock

Hoewel uw kat tot op zekere hoogte goed is in het onderhouden van zijn klauwen, hebben ze soms hulp nodig, en dit betekent dat u de klauwen moet trimmen. Het trimmen van de klauwen is gunstig voor u omdat het voorkomt dat lange en pijnlijke klauwen zich ingraven en het betekent dat uw kat minder snel meubels en vloeren beschadigt.

Koop tondeuses van goede kwaliteit en begin met het knippen van de klauwen wanneer uw kat een kitten is. Dit maakt het gemakkelijker om te trimmen als ze ouder zijn.

thematische pauze

3. Maak de poten schoon

schoonmaken kattenpoot
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock

Dingen kunnen vast komen te zitten in de poten van je kat, tussen zijn tenen en in de pads. Over het algemeen zal uw kat goed werk kunnen leveren door het meeste vuil en puin te verwijderen, maar dit betekent wel kauwen en mogelijk knagen. Als je merkt dat je kat vieze poten heeft, geef hem dan schoon met een vochtige doek.

thematische pauze

4. Controleren op verwondingen en zweren

Close-up van hoofd en poot van polydactyl oranje tabby kat
Afbeelding Credit: Lux Blue, Shutterstock

Pootreiniging biedt een goede gelegenheid voor u om de poten, klauwen en de rest van het gebied te inspecteren op verwondingen en zweren. Katten gebruiken hun poten veel en als ze op iets scherps of iets anderszins schadelijks lopen, kan dit schade veroorzaken die de mobiliteit beperkt en pijn veroorzaakt wanneer uw kat zich probeert te verplaatsen. Wees voorzichtig, maar let op schaafwonden, snijwonden, zweren, huiduitslag en andere mogelijke problemen.

thematische pauze

5. Beschermen tegen extreme temperaturen en schadelijke stoffen

Kattenpoten zijn gevoelig en als ze op oppervlakken lopen die extreem warm of koud zijn. Ook als ze door stoffen zoals bleekmiddel of sterke reinigingsvloeistoffen, insecticiden of andere chemicaliën lopen, kunnen ze beschadigd raken.

Beschadigde poten kunnen leiden tot problemen met lopen en algemene pijn. Als dergelijke omstandigheden duidelijk zijn, kunt u beschermende laarsjes die een fysieke barrière vormen tussen de poten van de kat en waar je ook tegen beschermt. Het kan even duren voordat uw kat eraan gewend is, maar ze kunnen letsel en ongemak helpen voorkomen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kattenpoten zijn gevoelig en onze kattenvrienden hebben van tijd tot tijd hulp nodig om ze te beschermen. Tenzij uw kat echter tekenen van ongemak of pijn vertoont die worden veroorzaakt door het haar op zijn poten, ook wel teenpluimen genoemd, is er geen reden om de vacht te trimmen. Als de vacht moet worden bijgesneden, kunt u het zelf doen, of u kunt het door een trimmer voor u laten doen. Controleer de poten regelmatig, vooral na zeer warm of koud weer, om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kirsten Kluge, Unsplash