Grey Scottish Fold: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (met Foto’s)

Schotse plooien zijn vrolijke, speelse katten die graag hun tijd doorbrengen met mensen. Ze zijn er in verschillende vachtlengtes en verschillende kleuren, variërend van zwart en wit tot crème en grijs, wat vaak blauw wordt genoemd. Grijze Schotse plooien zijn geen apart ras, maar gewoon een variatie in kleur binnen het ras.

Deze katten staan bekend om hun gevouwen oren en schattige uiterlijk, daarom houden velen ervan om ze als huisdier te hebben. Maar hoe zijn deze lieve katten ontstaan? En wat maakte ze zo populair?

Lees verder om meer te weten te komen over de oorsprong en geschiedenis van de grijze Schotse vouw.

Kattenkogelverdeler 1

De vroegste verslagen van de Grijze Schotse Vouw in de geschiedenis

Schotse plooien bestaan al geruime tijd, te beginnen met een schuurkat genaamd Susie. Deze kat werd in 1961 in Schotland gevonden en mensen waren verbaasd over haar licht gevouwen oren, wat in die tijd ongebruikelijk was voor katten.

Ze beviel van kittens met dezelfde genetische mutatie – hun oren waren ook gevouwen. Deze kittens trokken de aandacht van een lokale boer, William Ross. Hij registreerde het ras in het Verenigd Koninkrijk in 1966 toen het formeel werd erkend door de Raad van Bestuur van The Cat Fancy (GCCF).

Na de erkenning begon William met het fokken van deze soort, die al snel wereldwijd populair zou worden. Tijdens de eerste 3 jaar fokte William 72 kittens, maar slechts 42 hadden gevouwen oren.

De verspreiding van dit ras begon voor het eerst in Europa, maar het verliep niet zo soepel als zou moeten. De GCCF trok zijn registraties in 1971 in omdat het ras niet in Europa mocht verschijnen vanwege de gezondheidsproblemen die het droeg. Veel Schotse plooien hadden problemen met hun genen, waardoor misvormingen van ledematen en problemen met oren en staarten ontstonden, daarom accepteerde Europa het ras niet.

Het ras werd echter rond de jaren 1970 naar de VS geëxporteerd, waar fokkers nieuwe katten bleven produceren en de Schotse plooien combineerden met andere rassen, zoals Amerikaanse kortharen en Britse kortharen.

De Cat Fanciers Association (CFA) erkende dit ras in 1973 en verwierf de kampioensstatus in 1978. Dit was een erkenning van de kortharige variëteiten van Schotse plooien. De langharige variëteit kreeg zijn erkenning pas in het midden van de jaren 1980.

grijze schotse vouw in een krabpaal
Image Credit: 美智子, Pixabay

Hoe de Grey Scottish Fold populair werd

De grijze Schotse plooien wonnen onmiddellijk aan populariteit vanwege hun interessante uiterlijk. Hun eerste populariteitsstijging was in Europa in 1966, maar het nam aanzienlijk af nadat de GCCF de registratie van dit ras in 1997 introk vanwege een reeks gezondheidsproblemen.

Hoewel hun populariteit in Europa afnam, steeg het in de VS. Dit ras kwam rond de jaren 1970 naar Amerika en is sindsdien beroemd. Deze katachtigen komen veel vaker voor in de VS en je zult ze zelden in Europa zien.

kattenpootverdeler

Formele erkenning van de Grey Scottish Fold

De eerste formele erkenning van de grijze Schotse vouw begon in 1966 toen de Raad van Bestuur van The Cat Fancy (GCCF) dit ras erkende. Ze trokken hun registratie in 1971 in, maar het ras werd al geëxporteerd naar de VS.

In de VS kreeg het ras in 1973 formele erkenning door de Cat Fanciers Association (CFA) en kreeg het zelfs de status van kampioenschap in 1978. De verscheidenheid aan Schotse plooien met lange vacht kreeg zijn erkenning veel later, in het midden van de jaren 1980. De langharige variëteit kreeg zijn kampioensstatus in 1993.

Het ras wordt ook geaccepteerd door de International Cat Association (TICA) en de American Cat Fanciers ‘ Association (ACFA).

grijs schots vouw kitten
Afbeelding Credit: Natakay, Pixabay

Top 3 unieke feiten over grijze Schotse plooien

Schotse plooien zijn echt uniek en er zijn veel dingen die hen onderscheiden van andere katten. Hieronder staan enkele interessante feiten over dit kattenras.

1. Schotse plooien hebben gevouwen oren als gevolg van een genetische mutatie

Hoewel velen geloven dat alle Schotse plooien gevouwen oren hebben, is dat niet het geval. Sommige vertegenwoordigers van deze soort hebben een genetische mutatie die resulteert in schattige, gevouwen oren, maar sommige niet. Hoewel deze look Schotse plooien doet opvallen, heeft het ook veel potentiële gezondheidsproblemen, wat iets is om in gedachten te houden als je deze katachtige als huisdier wilt houden.

thematische pauze

2. Deze katten worden geboren met rechte oren die na verloop van tijd vouwen

Velen gaan ervan uit dat Schotse plooien worden geboren met gevouwen oren. Dit ras wordt echter eigenlijk geboren met rechte oren die omvouwen Tijd. Sommige Schotse plooien hebben deze genetische mutatie niet en kunnen oud worden met rechte oren in plaats van ze te laten vouwen.

thematische pauze

3. Deze katten werden eerst Lop-Eared Cats genoemd in plaats van Scottish Folds

Schotse plooien waren vooral bekend als “lop-eared” katten. Na enige tijd kregen ze echter hun huidige naam, die een combinatie van hun oorsprong en hun meest intrigerende eigenschap vertegenwoordigt – hun gevouwen oren.

grijze schotse vouw slapen
Afbeelding Credit: xiruwin, Pixabay

Maakt de Grijze Schotse Vouw een Goed Huisdier?

De grijze Schotse vouw is een uitstekend huisdier, vooral voor gezinnen met kinderen. Deze katten zijn speels, energiek en sociaal, daarom zul je van ze houden.

Ze zijn spraakzaam, slim en aanhankelijk, dus ze zijn perfect voor binnenomstandigheden. Grijze Schotse plooien kunnen vrij goed overweg met andere huisdieren, dus je kunt dit ras bezitten, zelfs als je al andere huisdieren hebt.

Deze katachtigen zijn gemakkelijk te verzorgen omdat ze meestal onderhoudsarm zijn. Als u uw grijze Schotse vouw de juiste zorg en liefde geeft, is het een perfect huisdier voor uw gezin.

Kattenkogelverdeler 1

Conclusie

Grijze Schotse plooien zijn prachtige katten die al eeuwen bestaan en ze zijn universeel geliefd om hun unieke uiterlijk. Er is zeker enige controverse rond het fokken van deze katten vanwege hun gezondheidsproblemen, en dat is iets om in gedachten te houden voordat je er een mee naar huis neemt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Natakay, Pixabay