Zal kattenpoep mijn planten doden? Preventie Tips & FAQ

Een veel voorkomende uitdaging waar veel katteneigenaren onvermijdelijk mee te maken zullen krijgen, is de geur van kattenuitwerpselen. Kattenpoep heeft een vieze geur, die het huis gemakkelijk kan stanken. Dus als uw kat zijn behoefte buiten doet, kunt u de moeite besparen om schoon te maken en om te gaan met de niet-zo-aromatische geur van kattenuitwerpselen.

Hoewel handiger, denk je misschien dat je kat die buiten op je planten poept de betere keuze is, maar kan kattenpoep je planten beschadigen? Ja, kattenpoep kan schadelijk zijn voor je planten als ze niet goed gecomposteerd of verouderd zijn.

Benieuwd hoe kattenpoep schadelijk kan zijn voor je planten? Lees verder voor meer informatie!

3 katten gezichtsverdeler

Wat maakt kattenpoep gevaarlijk?

Afgezien van de onaangename geur, is verse kattenuitwerpselen potentieel gevaarlijk vanwege hoe het de chemie van uw grond kan beïnvloeden, evenals de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt.

Bodemchemie

Kattenpoep is in wezen vergelijkbaar met runderpoep in de zin dat het stikstof, fosfaat en kalium bevat. Deze elementen in uitwerpselen zijn de primaire ingrediënten in organische meststof. Het verschil, en de reden waarom verse kattenuitwerpselen schadelijk kunnen zijn voor je planten, is de hoeveelheid aanwezige stikstof. Kattenuitwerpselen bevatten bijna twee keer zoveel stikstof als runderuitwerpselen, die mogelijk planten kunnen verbranden en beschadigen als het aan de grond wordt toegevoegd.

Afgezien van de hoge niveaus van stikstof, kunnen verse kattenuitwerpselen ook schadelijke bacteriën, ziekteverwekkers en parasieten bevatten die uw planten mogelijk kunnen infecteren en beschadigen.

oranje kat poepen op het gras
Image Credit: topimages, Shutterstock

Gezondheidsrisico

Afgezien van de mogelijke schade die de poep van uw kat op uw planten kan veroorzaken, kan het achterlaten van de poep van uw kat in de tuin of plantenpot ook verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Mensen kunnen het risico lopen op ziekten, zoals Toxoplasmose, Salmonella, E. coli en rondwormen als kattenuitwerpselen niet op de juiste manier worden weggegooid en in de bodem worden afgebroken.

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de Toxoplasma gondii-parasiet, die wordt overgedragen via kattenuitwerpselen. Hoewel de meeste geïnfecteerden mogelijk geen symptomen ervaren, vormen zwangere vrouwen het hoogste risico, omdat toxoplasmose wordt beschouwd als een veel voorkomende oorzaak voor aangeboren gehoorverlies.

Een andere parasiet die via uitwerpselen aan mensen kan worden doorgegeven, zijn rondwormen, die ook ernstige ziekten kunnen veroorzaken.

Salmonella en E. coli zijn twee soorten bacteriën die kunnen worden overgedragen via kattenuitwerpselen. Beide bacteriën kunnen gastro-intestinale infecties en koorts veroorzaken.

De poep van uw kat schoonmaken

Vanwege de mogelijke schade aan uw planten en uw gezondheid, is het belangrijk om de poep van uw kat veilig op te ruimen. Om verspreiding of besmetting te voorkomen, moet u dikke rubberen handschoenen en een stofmasker dragen bij het schoonmaken van de uitwerpselen van uw kat. Schep met een schop alle uitwerpselen op, samen met alle omringende grond of producten die in contact zijn gekomen met de ontlasting. Om ervoor te zorgen dat je alles hebt verwijderd, probeer je de grond tot twee centimeter diep te graven van waar de kattenuitwerpselen rustten.

Met betrekking tot kattenurine hoeft u zich geen zorgen te maken over schadelijke effecten op de bodem, planten of de menselijke gezondheid. Het wordt echter nog steeds aanbevolen om urine op planten of de grond af te spoelen met water om de geur te beheersen en verdere schade aan uw planten te voorkomen.

kat poepen op het gras
Afbeelding Credit: Inoprasom, Shutterstock

Voorkomen dat uw kat op uw planten poept

Of het nu gaat om groentebedden of potplanten, er zijn een paar trucs beschikbaar om te voorkomen dat uw kat ze als kattenbakken gebruikt. Natuurlijk is de beste manier om je kat te trainen om zindelijk te worden op aarde door hem te trainen om de kattenbak in de eerste plaats te gebruiken. Katten zijn misschien nieuwsgierig en houden ervan om te verkennen, maar ze zijn ook gewoontedieren. Als ze de gewoonte ontwikkelen om hun zaken in de kattenbak te doen, dan is de kans groot dat ze het nergens anders zullen doen.

Als het volledig onvermijdelijk is, vooral als je in een gebied met zwerfkatten bent, moet je misschien een aantal afstotende methoden gebruiken. Kippengaas is een geweldige en eenvoudige manier om katten weg te houden van je tuin of potplanten door als kooi te fungeren. Een andere methode die barrières gebruikt, is het gebruik van grote stenen om de grond te bedekken. Dit heeft de voorkeur voor potplanten in plaats van grotere tuinen of groentebedden vanwege het aantal stenen dat nodig is om de grond te bedekken. Het gebruik van stenen maakt het oppervlak glad en hard, wat onaantrekkelijk is in vergelijking met de zachte textuur van de grond.

Afgezien van de barrièremethoden, zijn er ook afweermiddelen beschikbaar om uw kat uit de buurt van de planten te houden. Bewegingsgedetecteerde afleiderapparaten are geweldig en handig om te voorkomen dat uw kat in de buurt van planten en andere gebieden gaat. Deze apparaten produceren een bepaald geluid of geluid wanneer beweging wordt gedetecteerd, wat katten effectief afschrikt om dichterbij te komen. Het gebruik van veilige stoffen met overweldigende geuren, zoals appelciderazijn, kan ook veilige kattenafstotende sprays creëren.

Voor tuinen en groentebedden is het gebruik van bewegingsdetectie watersproeiers ook een geweldige manier om te voorkomen dat katten te dichtbij komen.

Kattenpoep als compost en meststof

Als je je afvraagt of kattenpoep als meststof kan worden gebruikt, is het antwoord ja – op voorwaarde dat het goed wordt gecomposteerd. Composteren is een natuurlijk proces dat de ontlasting afbreekt en schadelijke bacteriën en parasieten doodt. Compostering van kattenuitwerpselen samen met andere materialen moet worden gedaan uit de buurt van organisch materiaal om verontreiniging te voorkomen. Om overbemesting te voorkomen, is het het beste om kattenpoepcompost te verdunnen met andere soorten compost of organisch materiaal.

Voordat u het als meststof gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de compost volledig is afgebroken. Kattenpoepcompost mag alleen worden gebruikt op niet-eetbare planten, zoals bloemen, bomen of struiken. Kattenpoepcompost kan nog steeds gezondheidsrisico’s opleveren, ook al is het goed afgebroken en gecomposteerd, dus het is het beste om ze niet op fruit- of groenteplanten te gebruiken.

Vergeet bij het hanteren van tuinpoep of tuinmateriaal niet om handschoenen te dragen en uw handen te wassen om het risico op bacteriële of parasitaire infecties te verminderen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Je huis kan veel beter ruiken als je kat in de tuin poept, maar kattenpoep kan schadelijk zijn voor planten en mensen. Mocht uw kat uiteindelijk op uw planten poepen, zorg er dan voor dat u deze goed schoonmaakt met handschoenen en een schop om plantenschade en gezondheidscomplicaties te voorkomen.

Er zijn veilige manieren om te voorkomen dat uw kat zindelijk wordt rond uw plantenleven met behulp van barrières of insectenwerende middelen, maar het gebruik van kattenbakken is nog steeds de beste en geprefereerde manier om met de poep van uw kat om te gaan!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: AjayTvm, Shutterstock