Zal stoomreiniging van een tapijt kattenurinegeur verwijderen? Top Sanitatie Tips

Heb je je ooit afgevraagd welk huisdier gemakkelijker zindelijk te maken is – honden of katten? Katteneigenaren kunnen beweren dat katten veel gemakkelijker zindelijk te maken zijn dan honden vanwege hun natuurlijke neiging om de kattenbak te gebruiken. Hoewel hier een kern van waarheid in zit, hebben de meeste katteneigenaren te maken gehad met ongelukken met katten die hun zaken doen op plaatsen waar ze dat niet zouden moeten doen, zoals het tapijt!

Om met de geur om te gaan, heb je misschien overwogen om je tapijt van de plas van je kat met stoom te reinigen. Maar verwijdert stoomreiniging van uw tapijt effectief kattenurinegeur? Stoomreiniging alleen zal de urinegeur niet verwijderen en kan de dingen zelfs erger maken.

Hoewel stoomreiniging een goede manier is om uw tapijt schoon te maken, zijn er grondige stappen die u moet volgen voordat u stoom reinigt. Lees verder voor meer informatie!

3 katten gezichtsverdeler

Kattenurine Geur

Als je kat op het tapijt heeft geplast, heb je waarschijnlijk gemerkt hoe krachtig de geur is. De reden waarom kattenplas op tapijt moeilijk schoon te maken kan zijn, is vanwege de manier waarop de chemische samenstelling van de urine interageert met de vezels van het tapijt.

Kattenurine bevat hoge concentraties urinezuur. Urinezuur kan diep in de tapijtvezels reiken die in contact kunnen komen met bacteriën, die de sterke geur produceren. Naast urinezuur bevat kattenurine ook zwavelverbindingen, zoals thiolen en sulfiden die ook een sterke geur hebben. Het gehalte aan urinezuur en zwavelverbindingen is wat de kattenurine zijn sterke stank geeft, waardoor het moeilijk te beheren is.

kat met plasvlek op het tapijt
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Waarom het stomen van een tapijt alleen niet werkt

Stoomreiniging kan de geur voor een korte periode maskeren, maar het kan de situatie op de lange termijn zelfs verergeren. Hoewel stoomreiniging hoge temperaturen en druk gebruikt om het oppervlak te reinigen, werkt het niet voor kattenurine op tapijt, omdat de hitte ervoor kan zorgen dat de eiwitten zich hechten aan de stof van het tapijt. Dit kan ervoor zorgen dat de vlek permanent ondergaat, waardoor de geur moeilijker, zo niet onmogelijk te verwijderen is.

Hoe maak je je tapijt schoon

Bij het reinigen van kattenurine op het tapijt, moet u ervoor zorgen dat het tapijt er weer schoon uitziet en ruikt. Om de geur goed te reinigen en te neutraliseren, moet je kattenurine op chemisch niveau aanvallen.

Om de geur effectief te verwijderen en te voorkomen dat verse vlekken uitzetten, wilt u de vloeistof desmeten met een schone doek om zoveel mogelijk urine uit het tapijt te absorberen. Vermijd bij het vegen het wrijven of schrobben van het gebied om verspreiding van de urine te voorkomen.

Gebruik na het deppen een reinigingsoplossing van azijn en water in een spuitfles op het getroffen gebied en laat deze vijf tot 10 minuten zitten. Dep de reinigingsoplossing, spoel af en dep opnieuw om overtollig vocht te verwijderen. Om de eiwitten af te breken, moet het gebruik van enzymatische reinigingsmiddelen worden gebruikt. Breng bij het aanbrengen van enzymatische reinigingsmiddelen aan en laat zitten zoals aanbevolen op basis van de verstrekte instructies. Afspoelen met schoon water, deppen en laten drogen!

Het is belangrijk op te merken dat sommige tapijtmaterialen speciale reinigingsmethoden kunnen vereisen, dus zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met het materiaal van uw tapijt en de juiste onderhoudsinstructies voordat u het probeert schoon te maken.

Bij twijfel kunt u ook overwegen om professionele tapijtreinigingsdiensten te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw tapijt schoon en fris wordt achtergelaten!

calico kat kijkt naar rommel op tapijt
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock

garen ball divider

De 3 tips om ongevallen te voorkomen

De beste manier om met de geur van kattenurine op het tapijt om te gaan, is door het in de eerste plaats te voorkomen. Hier zijn een paar stappen om te voorkomen dat uw kat op het tapijt plast.

1. Kattenbakken

Katten hebben een natuurlijke neiging om hun zaken te doen in de kattenbak vanwege de textuur van het gebied. Zorg er dus voor dat je hun kattenbakken in een ruimte plaatst waar ze gemakkelijk bij kunnen. Katten zijn zeer territoriale dieren, dus het is het beste om één kattenbak per kat te hebben als je meerdere katten in één huishouden hebt. Zorg ervoor dat u elke kattenbak in een rustige omgeving met weinig verkeer plaatst om stress en onderbreking te voorkomen terwijl ze zindelijk zijn.

Kattenbakken worden beschouwd als de persoonlijke ruimte van een kat. Dit is een ruimte waar ze comfortabel genoeg zijn om zindelijk te worden. Hierdoor kunnen katten kieskeurig worden en verschillende voorkeuren hebben als het gaat om hun nest. Als hun nest een overweldigende geur of een textuur heeft die ze niet lekker vinden, kunnen ze het uiteindelijk niet gebruiken en elders hun zaken doen.

Zorg ervoor dat u de juiste kattenbakvulling voor uw kat kiest om ervoor te zorgen dat ze deze gebruiken in plaats van uw tapijt!

thematische pauze

2. Adres Stressors

Katten zijn gewoontedieren en kunnen zich gedragen als ze gestrest of angstig zijn. Kleine veranderingen in huis of in hun routine kunnen hen stress bezorgen, waardoor ze op ongebruikelijke plaatsen, zoals het tapijt, plassen. Katten kunnen ook stress en angst ervaren als ze niet goed worden gestimuleerd door spel en lichaamsbeweging.

Om dit aan te pakken, wilt u identificeren wat uw kat stress bezorgt. Katten die angst ervaren door de veranderingen in hun omgeving hebben meer geruststelling en aandacht nodig, dus zorg ervoor dat je meer tijd met je kat doorbrengt. U kunt ook krabpalen en speelgoed verstrekken om uw kat gestimuleerd te houden.

thematische pauze

3. Ongevallen onmiddellijk opruimen

Op de een of andere manier kan uw kat een ongeluk krijgen op het tapijt. Om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, reinigt u de vlek meteen voordat u de vlek laat uitharden. Dit geeft een signaal aan uw kat dat het tapijt niet de juiste plek is om zijn behoefte te doen.

kattenplas op tapijt
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Kattenkogelverdeler 1Kan ik mijn tapijt nog steeds stoomvrij maken?

Stoomreiniging van uw tapijt zonder een van de bovengenoemde stappen kan uw tapijt verpesten en mogelijk de geur van de plas van uw kat verergeren. Maar als het goed wordt gereinigd met blotting, reinigingsoplossingen en enzymatische oplossingen, kan stoomreiniging zeker worden opgenomen als de laatste stap in de reinigingsprocedure, wat enorm kan helpen bij het reinigen van uw tapijt en het verwijderen van ongewenste geuren.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

De sterke geur van kattenplas is een uitdaging waar de meeste katteneigenaren bekend mee zijn, vooral als uw kat op de verkeerde plaatsen plast, zoals uw tapijt. Stoomreiniging alleen is geen effectieve manier om de onaangename kattenurinegeur op uw tapijt schoon te maken en te verwijderen en kan deze zelfs verergeren. Zorg ervoor dat u de tapijtvlek voordat u stoomt, eerst vooraf reinigt met een reinigingsoplossing en een enzymatische oplossing.

Stoomreiniging is een geweldige manier om uw tapijt schoon te maken van de ongelukken van uw kat, maar zorg ervoor dat u eerst alle andere stappen doet!

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Pixel-Shot, Shutterstock