Zal een kat gestrest raken als hij zich nergens kan verstoppen?

Ben je ooit in een stressvolle situatie geweest waarvan je zou willen dat je er even tussenuit kon? Wanneer je vastzit aan nergens heen te gaan, neemt het stressniveau toe, voel je je verbijsterd en weet je gewoon niet waar je terecht kunt. Stel je nu hetzelfde voor, maar zet je kat op je plaats. Wanneer er dingen in huis gebeuren die hen van streek maken, willen katten ook weg. Het is hun normale reactie. Helaas, als een kat zich nergens kan verstoppen, kan dit gemakkelijk de stress verhogen die ze voelen over de situatie en de zaken erger maken.

Als goede kattenouder is het aan jou om ervoor te zorgen dat je kat zowel fysiek als mentaal op een goede plek is. Dit betekent dat ze al hun basisbehoeften moeten krijgen, inclusief een plek waar ze weg kunnen komen wanneer dat nodig is. Laten we eens dieper ingaan op katten en hun behoefte om een eigen ruimte te hebben, zodat u ervoor kunt zorgen dat u uw kat alles biedt wat hij nodig heeft voor een goed leven.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom verbergen katten zich?

kat verbergen
Afbeelding Credit: dfoot01, Flickr

Verstoppen is een natuurlijke zaak voor katten. In het wild zijn ze afhankelijk van hun vaardigheden om zich te verbergen en heimelijk te zijn om te overleven. Hoewel uw gedomesticeerde kat misschien niet op jacht is naar voedsel of zich verbergt voor roofdieren, maakt het gedrag nog steeds deel uit van zijn genetische samenstelling. U zult echter merken dat er andere redenen zijn waarom uw kat een plek kan zoeken om zich te verstoppen. Laten we die nu eens bekijken.

Veranderingen

Katten zijn geen fans van verandering. Zoiets eenvoudigs als het herschikken van de meubels in je woonkamer kan je kat in overdrive sturen. De nervositeit en het onbehagen dat ze voelen over de verandering in hun omgeving kan hen de kamer uit laten vliegen naar hun veilige ruimte om hen te helpen ontstressen en kalmeren.

Vreemden

Sommige katten zijn niet dol op iemand anders dan hun familie. Als uw kat overdreven verlegen is of nerveus wordt in de buurt van gasten, kunt u merken dat hij een verdwijnende handeling verricht wanneer iemand op de deur klopt. Het vermogen om zich tijdens deze tijden te verbergen, weerhoudt hen ervan om te stressen of te handelen als ze worden benaderd.

Seizoenen

U kunt ook merken dat uw kat de neiging heeft om zich meer te verstoppen wanneer het weer buiten koud wordt. Dit is niet de manier van je kat om je te vertellen dat je de hitte hoger moet zetten. Je kat wil gewoon een plek waar hij zich kan nestelen en warm kan blijven voor zijn dutje.

Routine

Hoe langer je kat in huis is, hoe meer hij gaat wennen aan de gezinsroutine. Als de kinderen elke dag op hetzelfde tijdstip lunchen en een beetje luidruchtig worden, zul je merken dat je kat in die tijd naar zijn favoriete schuilplaats ontsnapt. Als een deel van de normale huishoudelijke dag te veel is voor uw kat, zal hij leren om weg te glippen voordat de dingen te actief worden.

Ziekte

Terwijl sommige katten het middelpunt van de aandacht willen zijn, houden anderen liever voor zichzelf. Bij dit soort katten is het moeilijk te zeggen wanneer ze zich onder het weer voelen.  Als uw kat zich voor een langere periode verbergt zonder voedsel of water, moet u contact opnemen met een dierenarts. Ze kunnen ziek zijn of zich onder het weer voelen.

3 kattenverdeler

Moet ik me zorgen maken?

Zoals we al hebben gezegd, is wegstoppen en een eigen ruimte hebben onderdeel van het leven met een kat. Dit geldt vooral wanneer de kat zich gestrest voelt. Helaas, als uw kat voortdurend gestrest lijkt te zijn of zich gedurende langere perioden verstopt, moet u mogelijk hulp zoeken. Door met uw dierenarts te praten, kunt u bepalen of uw kat hulp nodig heeft bij zijn stress en angst. Gedragsproblemen, stress en angst, en ziektes komen voor. Door de tijd te nemen om de patronen van uw kat op te merken, inclusief het verbergen, kunt u zich realiseren of de dingen soepel verlopen of dat uw kat een controle nodig heeft.

een kat die zich verstopt onder een bank
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Zorg voor veilige ruimtes voor uw kat

Omdat verstoppen natuurlijk is voor uw kat, moet het ook natuurlijk voor u zijn om hem veilige plaatsen te bieden om dit te doen. Je vindt er talloze items die je voor je kat kunt kopen. Kattenappartementen, kattengrotten en kattenbedden bieden geweldige plekken voor uw kat om hun eigen te bellen. Wees echter niet verbaasd als uw kat meer obscure delen van het huis kiest wanneer ze gestrest zijn en weg moeten. Kasten, onder het bed en zelfs hoge planken kunnen de go-to-place van uw kat zijn wanneer ze proberen te ontsnappen aan de buitenwereld. Voordat u een kat in huis haalt, moet u alle mogelijke delen van het huis controleren om er zeker van te zijn dat uw kat nergens vast kan komen te zitten, uit het huis kan ontsnappen of zichzelf kan verwonden wanneer hij zich verstopt.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Als uw kat geen veilige plek krijgt om zich te verstoppen wanneer dat nodig is, zijn stressniveaus wzieke toename. Het laatste wat je wilt is dat je kat verwoed door het huis rent om zich veilig te voelen, maar niet in staat is om het toevluchtsoord te vinden dat ze hard nodig hebben. Bereid je in plaats daarvan van tevoren voor op je kat. Zorg voor gebieden waar ze naartoe kunnen gaan wanneer dat nodig is om te voorkomen dat ze meer stress in hun leven krijgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Mantikorra, Shutterstock