Waarom zijn katten zo flexibel? – Wat de wetenschap zegt!

Katten zijn verbazingwekkende wezens die in staat zijn tot een aantal fantastische prestaties van kracht en behendigheid. Wist je bijvoorbeeld dat een kat vanuit een zittende positie negen keer zijn hoogte omhoog kan springen? Dat zou het equivalent zijn van een 6 meter lange persoon die over een gebouw met 5 verdiepingen springt!

Katachtigen hebben ook een indrukwekkende flexibiliteit, die buiten de hitlijsten valt in vergelijking met mensen, honden en de meeste andere dieren. WHy zijn katten zo flexibel en wat heeft de wetenschappelijke gemeenschap te zeggen over de ongelooflijke flexibiliteit die katten bezitten? Als je als kat nieuwsgierig bent om erachter te komen, lees dan verder.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe zijn katten zo flexibel geworden?

Voordat ze werden gedomesticeerd, leken huiskatten veel op hun grotere neven, de tijger, lynx, panter en andere grote katachtigen. Ze leefden in het wild en moesten jagen op voedsel, zich verdedigen tegen roofdieren en gevaarlijke situaties overleven.

Katten moesten bijvoorbeeld kleine, ongelooflijk snelle dieren zoals vogels, muizen, ratten en konijnen vangen om te eten. In staat zijn om snel te bewegen, te draaien, te draaien en zichzelf te herpositioneren was een absolute must om dit te doen. Hetzelfde kan gezegd worden voor ontsnappende roofdieren zoals wolven, vossen, haviken en andere grotere katachtigen. Om te ontsnappen, ontwikkelden katten het vermogen om hoog te springen, snel te rennen, te draaien als een krakeling en ongelooflijk snel te bewegen.

een sneeuwschoen siamese kat die zich uitstrekt
Afbeelding Credit: Antonia Theriault, Pixy

Om dat te doen, ontwikkelden katten gedurende duizenden jaren een uitstekende flexibiliteit. Zoals vrijwel alle levende wezens, veranderden en pasten katten zich aan in de loop van de millennia, waarbij elke nieuwe generatie meer flexibiliteit had. Hoewel de gemiddelde huiskat niet vecht om te overleven, is de flexibiliteit die ze gedurende zoveel jaren hebben gefokt gebleven, en daarom kan je kat zulke schijnbaar verbazingwekkende prestaties leveren.

garen ball dividerWat maakt een kat zo flexibel? 4 Belangrijkste redenen

Anatomisch gezien zijn er verschillende redenen waarom katten zo extreem flexibel zijn. We zullen de grootste redenen hieronder nader bekijken.

1. De stekels van katten zijn zeer elastisch

Wetenschappers van het Cornell Feline Health Center hebben ontdekt dat katten een veel elastischere wervelkolom hebben dan mensen, honden en vele andere dieren. Katten hebben 30 wervels (tot 53 inclusief de staart) met gespecialiseerde tussenwervelschijven waardoor ze hun lichaam veel verder dan mensen van links naar rechts kunnen draaien, bijna 180 graden! Mensen kunnen slechts ongeveer 90 graden naar beide kanten draaien.

De tussenwervelschijven in de wervelkolom van een kat zijn zeer elastisch, waardoor katten kunnen draaien en roteren, vooral wanneer ze door de lucht vallen. Ze zijn niet alleen elastisch, maar de botten in de wervelkolom van een kat en de schijven zijn veel losser verbonden dan andere dieren, waardoor ze nog meer flexibiliteit hebben.

Er is ook een verschil in het aantal wervels in de thoracale en lumbale wervels met katten met 13 thoracale wervels en 7 lumbale wervels versus mensen 12 en 5. Dit vergroot het bewegingsbereik dat mogelijk is.

thematische pauze

2. De schouders van katten zijn alleen met spieren bevestigd

De schouders en schouderbladen van een kat zijn alleen door spieren aan zijn wervelkolom en lichaam bevestigd, niet door botten. Hierdoor kunnen katten hun schouders veel meer bewegen dan mensen, waardoor ze door openingen kunnen knijpen die voor hen onmogelijk lijken om doorheen te passen.

Vrouw die buiten met kat speelt
Afbeelding Credit: Helena Lopes, Pexels
thematische pauze

3. Katten hebben kleine sleutelbeenderen (sleutelbeenderen)

Veel zoogdieren, waaronder mensen, hebben grote sleutelbeenderen die in positie blijven en hen niet toestaan hun borst af te vlakken. Aan de andere kant hebben katten twee kleine sleutelbeenderen die niet aan andere botten zijn bevestigd, waardoor ze zich door ruimtes kunnen wurmen die er bijna onmogelijk uitzien.

thematische pauze

4. Kattenstaarten zijn ook erg flexibel

Katten hebben een groot aantal kleine botten in hun staart en er is heel weinig ruimte tussen de botten. Dit geeft hun staarten een hoge flexibiliteit en stelt katten in staat om hun staart te gebruiken voor evenwicht.

staart van een kat op vintage achtergrond
Afbeelding Credit: italay, Shutterstock

garen ball divider

Hoe landen katten altijd op hun voeten?

Een van de meest ongelooflijke prestaties van flexibiliteit is het vermogen om altijd op hun voeten te landen bij het vallen. Dit vermogen wordt de “rechtzettingsreflex” genoemd en gebeurt als gevolg van verschillende factoren. De eerste is dat katten hun binnenoor als een kompas gebruiken. Als ze vallen, geeft hun binnenoor onmiddellijk informatie door aan hun hersenen over de positie van their lichaam, hen laten weten welke kant op en neer is.

Het tweede ding dat katten in staat stelt om eerst voeten te landen, is hun flexibiliteit. Deze flexibiliteit stelt katten in staat om onmiddellijk te reageren wanneer ze vallen, hun lichaam te bewegen en hun voeten naar beneden te draaien om op hen te landen.

Ten slotte hebben katten een zeer laag lichaamsvolume in vergelijking met hun gewicht; hun lichamen zijn niet erg dicht. Wanneer ze vallen, kunnen katten hun lichaam open spreiden en windweerstand creëren die hen vertraagt en voorkomt dat ze gewond raken wanneer ze landen.

zijaanzicht van een blauwe tabby witte maine coon kat die van berkenboom in de achtertuin naar beneden springt
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Waarom zijn katten flexibeler dan honden?

Evolutie is de grootste reden dat katten flexibeler zijn dan honden. Honden evolueerden om roedeljagers te zijn en houden hun hoofd in een positie laag bij de grond om hun scherpe reukvermogen te gebruiken om op prooien te jagen. Ze doen dit dankzij een gespecialiseerd ligament genaamd de nekplooi dat komt ook voor bij mensen en paarden, maar niet op dezelfde manier bij katten.

Katten hebben ook veel meer natuurlijke vijanden dan honden en zijn geëvolueerd om bliksemsnelle reflexen te hebben die een zeer flexibele wervelkolom vereisen. Katten jagen ook alleen in tegenstelling tot honden die in roedels jagen, en om deze redenen zijn ze geëvolueerd om flexibeler te zijn.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten zijn ongelooflijk flexibel, dankzij verschillende fysieke voordelen. Hun stekels, inclusief de wervels (botten) en schijven, zijn zeer flexibel en worden losser bij elkaar gehouden dan andere dieren. Hun schouders zijn alleen bevestigd aan spieren en hun sleutelbeenderen zijn klein, waardoor ze nog meer flexibiliteit mogelijk maken.

Deze flexibiliteit stelt katten in staat om geweldige jagers te zijn, aan problemen te ontsnappen en te overleven in een koude, harde wereld. Kortom, katten zijn geëvolueerd om flexibel te zijn om te overleven en die flexibiliteit, hoewel de meeste huiskatten het niet nodig hebben, blijft tot op de dag van vandaag bestaan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: kevin burt, Pixabay