Kunnen katten rosbief eten? Is het goed voor hen?

Het is moeilijk om de drang te negeren om onze huisdieren te verwennen. We doen het immers de hele tijd voor onszelf, dus we willen onze lieve kat een lekkere traktatie van ons bord geven.

Maar voordat u menselijk voedsel aan uw kat geeft, is het verstandig om het eerst op te zoeken, zodat u weet dat het uw huisdier geen pijn zal doen. Dus, is rosbief veilig voor katten? Rosbief kan veilig zijn voor uw kat om te eten, maar het hangt af van hoe het wordt bereid. Alle gebruikte smaakmakers kunnen bijvoorbeeld giftig zijn voor katten.

Hier komen we in alles wat rundvlees en katten zijn, dus je weet hoe je dit vlees het beste kunt bereiden als je van plan bent om iets aan je kat te geven.

kattenpootverdeler

Hoe is rosbief gunstig voor katten?

Katten zijn obligate carnivoren en krijgen essentiële vitaminen en mineralen uit dierlijke eiwitten om ze gezond te houden. Experts zijn duidelijk over het belang van katten die vlees eten: als ze niet genoeg eten, is er een risico op gezondheidsproblemen en mogelijk de dood. Dit maakt rosbief een gezonde traktatie voor de meeste katten, omdat het vol zit met precies wat katten nodig hebben: eiwitten uit een dierlijke bron.

Een obligate carnivoor zijn betekent dat katten afhankelijk zijn van het verkrijgen van aminozuren en vitamines uit vlees die ze niet zelf maken:


 • Vitamine A: Katten moeten vlees eten om vitamine A in hun systemen te krijgen. Ze hebben geen effectieve enzymen om deze essentiële vitamine te synthetiseren, dus ze ontvangen vitamine A door vlees in te nemen. Katten kunnen hun gezichtsvermogen verliezen zonder het, en vitamine A heeft antioxiderende eigenschappen en ondersteunt een gezonde huid.

 • Taurine: De enige manier waarop katten taurine krijgen, is via dierlijke eiwitten. Het is van vitaal belang voor de gezondheid van hart en gezichtsvermogen.

 • Arginine: Net als taurine kunnen katten het aminozuur arginine niet produceren. Zonder arginine kan ammoniak zich ophopen, wat zal leiden tot lethargie, kwijlen, braken en stuiptrekkingen.

Dat gezegd hebbende, hoewel rundvlees zijn voordelen heeft voor katten, is er een goede manier en een verkeerde manier om het te serveren.

Persoon die vlees snijdt op bruine snijplank
Afbeelding Credit: Los Muertos Crew, Shutterstock

kattenpootverdelerWat zijn de problemen met het geven van rosbief aan katten? 3 Belangrijkste aandachtspunten

1. Voedselallergieën

Sommige katten kunnen moeite hebben met het eten van rosbief, vooral als ze last hebben van voedselgevoeligheden. Er zijn katten die mogelijk een rundvleesallergie hebben, dus neem contact op met uw dierenarts voordat u uw kat kennis laat maken met nieuw voedsel.

thematische pauze

2. Kruiderijen

Elke rosbief die je je kat geeft, kan waarschijnlijk niet rechtstreeks van je bord komen vanwege de mogelijke smaakmakers waarmee het is gekookt. Veel recepten voor rosbief vragen om uien en knoflook, die zeer giftig zijn voor katten.

Hetzelfde geldt voor zout en alcohol, zoals veel recepten vragen om rode wijn. Er zit waarschijnlijk niet genoeg alcohol of zout in één stuk rosbief om je kat ernstig te schaden, maar het is het risico niet waard.

thematische pauze

3. Trimmen

Voordat u uw kat een rosbief geeft, mag deze helemaal geen smaakmakers hebben. Het moet worden bijgesneden van zichtbaar vet en er mogen geen botten of botfragmenten in het vlees zitten.

Het vet kan leiden tot obesitas en het maagdarmkanaal en mogelijk de alvleesklier irriteren. Dit kan mogelijk ook pancreatitis veroorzaken.

Alle botten die in het vlees achterblijven, kunnen vast komen te zitten in de darm van de kat, wat leidt tot een blokkade die onmiddellijke chirurgie kan vereisen. Bovendien kunnen scherpe stukken bot de mond en het maagdarmkanaal doorboren.

kattenpootverdeler

Hoe zit het met rauw rundvlees?

Rauw rundvlees heeft het risico op door voedsel overgedragen ziekten. De American Veterinary Medical Association ontmoedigt het voeren van voedsel aan uw huisdieren dat niet genoeg is gekookt om schadelijke ziekteverwekkers te elimineren.

Rauw vlees kan uw kat mogelijk Salmonella, E. coli, Campylobacter en Listeria geven, evenals parasieten zoals Toxoplasma gondii.

Rauw rundvlees of vlees aan je kat voeren is geen goed idee. U zult ook worden onderworpen aan dezelfde ziekten door het hanteren van rauw vlees. Als u nog steeds wilt proberen uw huisdieren rauw vlees te geven, volg dan de richtlijnen van USFD voor het omgaan met rauw voedsel.

rauwe rundvleesblokjes
Afbeelding credit: PDPhotos, Pixabay

kattenpootverdelerWat moet ik doen als mijn kat mijn rosbief eet?

Als uw kat rosbief van uw bord of aanrecht heeft geplukt, vooral als het kruiden had of rauw was, observeer uw kat dan zorgvuldig op de volgende symptomen:

 • Bleek tandvlees
 • Lethargie
 • Verhoogde ademhalingsfrequentie
 • Snelle hartslag
 • Zwakheid
 • Maagklachten (maag pain, kwijlen, braken, diarree, etc.)
 • Instorting
 • Lage lichaamstemperatuur
 • Tremoren
 • Overmatige dorst en urineren

Als uw kat een van deze symptomen begint te vertonen na het eten van rosbief, breng ze dan onmiddellijk naar de dierenarts of de dichtstbijzijnde noodkliniek.

kattenpootverdelerRundvlees aan uw kat geven

De beste manier om rundvlees aan je kat te geven is via kattenvoer. Fabrikanten van kattenvoer voor rundvlees voegen het juiste aantal vitamines, mineralen en voedingsstoffen toe om uw kat een uitgebalanceerd dieet te geven. Zowel droog als nat kattenvoer kan rundvleessmaken hebben waar uw kat dol op zal zijn.

Uw kat kan geen rosbief eten als onderdeel van zijn hoofddieet omdat het niet alle juiste voedingsstoffen bevat om uw kat te laten gedijen. Als u af en toe rosbief aan uw kat wilt geven, zou dat prima moeten zijn, zolang u het maar goed bereidt.

Probeer gehakt bruin te maken en voeg het af en toe toe als een topper aan het normale voedsel van je kat. Vergeet niet om het grondig te koken en geen andere ingrediënten toe te voegen. Als je je kat een paar stukjes rosbief wilt geven, snijd dan een paar kleine stukjes van het hoofdrundvlees en plaats ze in de kom van je kat.

kattenvoer eten
Afbeelding Credit: Seattle Cat Photo, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Het dieet van uw kat moet altijd dierlijk vlees bevatten, dus rosbief is technisch veilig voor katten om te eten, maar het wordt niet aanbevolen vanwege het feit dat het meestal wordt gekruid met ingrediënten die giftig kunnen zijn voor katten. Het is echter geen volledig uitgebalanceerd dieet op zichzelf en dus moet 90% van wat uw kat eet compleet en uitgebalanceerd kattenvoer zijn.

Zorg ervoor dat u alle vet en botten verwijdert en kook het grondig om schadelijke parasieten en bacteriën te verwijderen. Het moet worden gekookt zonder enige smaakmaker. Als je kat een stuk gekruide rosbief pakt, zullen ze waarschijnlijk goed zijn, maar houd ze de komende 24 uur goed in de gaten.

Neem contact op met uw dierenarts voordat u besluit het dieet van uw kat te veranderen. Als uw kat een negatieve reactie op rundvlees of ander voedsel lijkt te hebben, vereist dit een bezoek aan de dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Shutterbug75, Pixabay