Kunnen katten Vegemite eten? Is het goed voor hen?

Sommige katten zijn kieskeurige eters, terwijl anderen alles lijken te willen proberen waar ze hun poten op kunnen krijgen. Katachtigen houden van “vlezige” en rijke smaken, dus het is logisch dat vegemite aantrekkelijk zou zijn voor een paar van hen. Hoewel vegemite geen vlees bevat, heeft het een diepe umami-smaak. Een kat die van vegemite houdt, maakt het niet uit wat erin zit. Ze denken gewoon dat het goed smaakt. Dus, kunnen katten vegemite eten? Het antwoord hierop is technisch ja, maar zo simpel is het uiteindelijk niet. Laten we het onderwerp hier meer bekijken.

3 katten gezichtsverdeler

Katten kunnen Vegemite consumeren, maar eigenaren pas op

Vegemite is een smaakverbeterende pasta die dezelfde textuur heeft als pindakaas. Veel mensen verspreiden het op toast of voegen het toe aan gerechten die ze in de keuken maken. Als je kat een vleugje vegemite krijgt, willen ze het misschien proberen. Het is prima als ze af en toe een beetje likken, maar dit product biedt hen geen gezondheidsvoordelen.

Aan de ene kant worden de ingrediënten in vegemite niet als bijzonder schadelijk voor katten beschouwd. Aan de andere kant is vegemite rijk aan natrium en te veel consumeren kan bijwerkingen veroorzaken zoals uitdroging en / of diarree.

Ook zijn katten carnivoren, dus ze hebben geen vegemite nodig om gezond te worden of te blijven. Het komt erop neer dat vegemite moet worden gezien als een occasionele “junkfood” -traktatie voor uw kat, als u besluit om ze überhaupt te laten hebben.

De iconische Australische spread vegemite op een snee vers brood smeren
Afbeelding Credit: jabiru, Shutterstock

Vegemite kan nuttig zijn voor medicatietoediening

Als uw kat de smaak en textuur van vegemite leuk lijkt te vinden, kunt u het product gebruiken om het toedienen van medicijnen gemakkelijker te maken. Bedek de pil die je je kat moet geven lichtjes met vegemite (een lichte laag is alles wat nodig is). Eenmaal in de mond van uw kat, zal de kleverigheid van de vegemite helpen voorkomen dat de pil wordt uitgespuugd. Als uw kat meerdere pillen per dag moet innemen, neem dan contact op met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat het goed is om alle pillen met vegemite te bedekken. De dierenarts wil misschien het natriumgehalte van uw kat tijdens het hele proces controleren. 1 eetlepel vegemite is meer dan de dagelijkse hoeveelheid natrium van uw kat, dus zorg ervoor dat u zo min mogelijk gebruikt.

Wat als uw kat Vegemite eet zonder toestemming?

Raak niet in paniek als je je kat betrapt op het likken van een open bakje vegemite of het van je toast eet. Houd ze gewoon in de gaten en zorg ervoor dat ze toegang hebben tot veel vers, schoon water. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw dierenarts. De kans is groot dat alles goed komt. Zorg er wel voor dat je de vegemite in de toekomst buiten hun bereik houdt.

Zwart-witte huiskat die op moderne kitchen_Sarah McGraw_shutterstock
Afbeelding Credit: Sarah McGraw Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Vegemite is een populair voedsel onder mensen, en sommige katten vinden het net zo lekker. Dit product wordt echter niet beschouwd als gezond voedsel en biedt geen extra voedingswaarde die uw kat niet kan krijgen door zijn normale voedsel te eten. Dat gezegd hebbende, een beetje likken of knabbelen hier en er is niets om je zorgen over te maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Shane White, Shutterstock