Zal een cat eye infectie genezen op zijn eigen? Onze dierenarts legt uit

Katten krijgen om verschillende redenen ooginfecties, waarbij virussen, verwondingen en allergieën de meest voorkomende oorzaken zijn. Het spreekt voor zich dat de ogen cruciaal zijn voor de algehele gezondheid van een kat – ze gebruiken ze constant om te springen, zich te verbergen en door hun omgeving te navigeren. Ogen zijn echter ook uiterst delicate structuren, dus elke afwijking in de ogen van uw kat moet onmiddellijk worden onderzocht.

Als uw kat een ooginfectie heeft of vatbaar lijkt te zijn om ze te krijgen, vraagt u zich misschien af of de infectie ooit vanzelf zal genezen. Hoewel dit afhankelijk is van de oorzaak, vereist de overgrote meerderheid van ooginfecties een vorm van behandeling. Kijken en wachten kan te riskant zijn. Lees verder voor meer informatie over kattenooginfecties en hoe u ze kunt beheren.

cat + lijnverdeler

Wat is een ooginfectie?

Ooginfectie is een algemene term die wordt gebruikt wanneer een van de structuren van het oog is “binnengedrongen” door ziektekiemen zoals bacteriën of virussen. Het specifieke deel van het oog dat is geïnfecteerd, is belangrijk.

Vaak geïnfecteerde delen van het oog zijn:

 • Hoornvlies – Helder voorste deel van het oog
 • Conjunctiva – Roze weefsel dat de oogleden bekleedt
 • Traanbuizen – Doorgang met tranen van de ogen naar de neus
Kat met ooginfectie
Afbeelding credit: Al.geba, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van ooginfectie bij katten?

De meeste ooginfecties, ongeacht de geïnfecteerde structuur, resulteren in vergelijkbare symptomen:

 • Roodheid
 • Zwelling van de oogleden
 • Het oog dichtknijpen
 • Afscheiding of pus uit de ogen
 • Bewolking

Bij sommige katten, omdat virale infecties ook kunnen leiden tot gevolgen voor de ogen, kunt u ook het volgende opmerken:

 • Niezend
 • Nasale afscheiding
 • Veranderingen in de ademhaling

garen kogelverdeler

Wat zijn de oorzaken van ooginfecties bij katten?

Hieronder staan de vier meest voorkomende oorzaken van ooginfecties bij katten, hoewel veel

andere zijn mogelijk.

1. Infectie (viraal, bacterieel)

Dit klinkt misschien als een voor de hand liggende, omdat we het hebben over ooginfecties. Katten kunnen echter worden geïnfecteerd met kattenherpesvirus of calicivirus, wat resulteert in veranderingen in het oog. Vaak profiteren opportunistische bacteriën na de virale infectie van het verzwakte immuunsysteem van de kat en infecteren ze het oog. Helaas blijven deze infecties levenslang bestaan. Veel katten worden “dragers” van het virus en vertonen meestal geen tekenen van slechte gezondheid, en af en toe kunnen stress of andere problemen ervoor zorgen dat de virale infectie oplaait, wat resulteert in ooginfecties.

thematische pauze

2. Trauma

Trauma is een woord dat dierenartsen gebruiken om een blessure te beschrijven. Dit kan van alles zijn, van een stokblessure, tegen een muur lopen of een kras van een andere kat. Dit kan leiden tot infecties van het hoornvlies, het bindvlies of de oogleden.

Oogafscheiding bij oude bruine kat. Feline bovenste luchtweginfecties
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

3. Vreemd lichaam

Een vreemd lichaam verwijst naar een voorwerp in het oog dat er niet zou moeten zijn. Deze komen vaak vast te zitten in het bindvlies, of achter het derde ooglid (een speciaal ooglid dat katten hebben, maar mensen niet). Vreemde voorwerpen kunnen een grassprietje zijn, een graszaadje, een stuk stok, een klomp vuil – de lijst gaat maar door. Deze veroorzaken over het algemeen een ernstige ontstekingsreactie die niet zal bezinken totdat het object fysiek is verwijderd.

thematische pauze

4. Allergie

Allergieën zijn een vrij veel voorkomende oorzaak van conjunctivitis bij katten, honden en mensen! Allergische katten reageren vaak op iets in de omgeving – grassen, pollen en stof. Voedsel kan echter ook allergieën bij katten veroorzaken. Deze allergieën hebben de neiging om seizoensgebonden te zijn. Ze komen en gaan vaak gedurende het hele leven van een kat, omdat er geen specifieke remedie is, hoewel het beheren van de omgeving van uw kat een groot verschil kan maken.

kattenpootverdeler

Zullen cat eye-infecties vanzelf genezen?

Over het algemeen hebben geen cat eye-infecties medicijnen nodig om te genezen. Dit hangt echter sterk af van de onderliggende oorzaak. Af en toe zal een milde ooginfectie veroorzaakt door een “opflakkering” van herpesvirus vanzelf verdwijnen.

Dit gezegd hebbende, kan het moeilijk zijn om te weten of de ooginfectie wordt veroorzaakt door een virale ziekte zonder de hulp van een dierenarts. Bovendien zijn ooginfecties veroorzaakt door kattenvirussen pijnlijk en ongemakkelijk, dus het raadplegen van uw dierenarts om medicatie te bespreken kan het herstel van uw kat helpen versnellen. Ooginfecties veroorzakened door trauma, vreemde lichamen, of allergieën zullen meestal niet vanzelf genezen.

Kat met ooginfectie
Afbeelding credit: KAY4YK, Shutterstock

Wat kan ik doen om ooginfecties te voorkomen?

Voor elk van de meest voorkomende oorzaken van kattenooginfecties hebben we enkele dingen opgesomd die u kunt doen om de kans op het optreden ervan te minimaliseren:

1. Virale ziekte

 • Vermijd interactie met geïnfecteerde of niet-gevaccineerde katten
 • Minimaliseer stress thuis
 • Regelmatige dierenartsbezoeken om op de hoogte te blijven van andere gezondheidsproblemen
 • Supplementen zoals L-lysine en visolie – deze moeten met uw dierenarts worden besproken
 • Uitgebalanceerd dieet – nooit rauw voedsel
thematische pauze

2. Vreemde voorwerpen

 • Houd je kat zoveel mogelijk binnen
Grijze kat met ooginfectie
Afbeelding credit: Natalia Kokhanova, Shutterstock
thematische pauze

3. Trauma

 • Voorkom gevechten tussen katten
 • Houd uw kat uit de buurt van zwerfkatten / verwilderde katten
 • Vermijd speelgoed of voorwerpen met scherpe randen
thematische pauze

4. Allergieën

 • Houd je kat zoveel mogelijk binnen
 • Reinig stof en schimmel regelmatig
 • Probeer speciale diëten – deze moeten met uw dierenarts worden besproken

Het is vermeldenswaard dat zelfs de bovenstaande lijst het risico op ooginfecties niet kan elimineren. Soms zullen er, ondanks je beste inspanningen, toch oogproblemen ontstaan!

3 kat face divider

Conclusie

Kattenogen zijn erg belangrijk en ook erg delicaat. Elk oogprobleem moet serieus worden genomen, omdat kattenooginfecties drastische gevolgen kunnen hebben voor het gezichtsvermogen. De meeste cat eye-infecties, met uitzondering van zeer milde virale infecties, zullen niet vanzelf genezen. Aarzel niet om contact op te nemen met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: sophiecat, Shutterstock