Neuskanker bij katten: wanneer euthanaseren (aanbevelingen van dierenartsen)

Weten wanneer je afscheid moet nemen is vaak een van de moeilijkste aspecten van het bezit van huisdieren. Misschien vraag je je af of je te lang hebt gewacht of je huisdier te snel hebt laten gaan. Misschien heeft je huisdier nog steeds meer goede dagen dan slechte dagen en zoek je begeleiding over wanneer het juiste moment is.

Katten kunnen subtielere signalen geven dan honden wanneer ze zich slecht voelen, dus we zijn hier om u te helpen beslissen wanneer uw kat klaar is om naar de Regenboogbrug te reizen.

cat + lijnverdeler

Wat is neuskanker?

Neuskanker komt minder vaak voor bij katten dan bij honden en vormt ongeveer 1% van alle kankers bij katten. Het is minder waarschijnlijk dat het zich verspreidt naar andere weefsels en organen in het lichaam. In plaats daarvan groeit het agressief in de neusholte en sinussen, waar het de lokale weefsels, botten vernietigt en zelfs in de hersenen van de kat kan komen. Veel voorkomende vormen van neuskanker gediagnosticeerd bij katten zijn plaveiselcelcarcinoom, adenocarcinoom en lymfoom.

kat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Afbeelding credit: Maria Sbytova, Shutterstock

Wat is de prognose?

De prognose voor katten met de diagnose neuskanker hangt af van het type tumor en hoe vroeg het werd gedetecteerd en behandeld. Zonder behandeling leven katten zelden langer dan een paar maanden. Behandelingsopties omvatten chirurgische verwijdering van de tumor, bestralingstherapie en chemotherapie. De behandeling is echter soms curatief, vanwege de agressieve aard van de kanker. De gemiddelde overlevingstijd voor katten na geavanceerde bestralingstherapie is 6 tot 18 maanden.

Hoe weet ik dat het tijd is?

Een belangrijk onderdeel van het weten wanneer u moet euthanaseren, is het beoordelen van de kwaliteit van leven van uw kat. Kwaliteit van leven verwijst naar de gezondheid, het comfort, het geluk en het welzijn van uw kat. Het meet de interesse van uw kat in dingen zoals favoriete activiteiten, voedsel, traktaties en interacties met u en andere mensen. Houd bij het beoordelen van de kwaliteit van leven van uw kat rekening met hun pijnniveau, eet- en drinkgewoonten, mobiliteit, gedrag, toiletbezoek, interesse in voorkeursactiviteiten en interacties met uw gezin. Een goede manier om uw observaties bij te houden, is door een dagelijks dagboek bij te houden dat de voortgang van uw kat weerspiegelt.

Lap of Love, een praktijk gewijd aan veterinaire hospice en euthanasie thuis, heeft een gratis online beoordeling van de kwaliteit van leven en een dagelijks dagboek voor uw gebruik. Ze bieden ook een “Quality-of-Life” -schaal en hebben een online vragenlijst voor de beoordeling van de kwaliteit van leven om u meer informatie te geven als u niet zeker weet of de kanker van uw kat zijn / haar leven beïnvloedt. Het bijhouden van de goede dagen versus slechte dagen van uw kat is ook nuttig bij het beslissen wanneer u moet euthanaseren. Wanneer de slechte dagen zwaarder wegen dan de goede dagen, is het misschien tijd om euthanasie te overwegen. Er is een gratis kalender beschikbaar voor uw gebruik om eventuele veranderingen in het gedrag van uw kat te volgen.

Tekenen die erop wijzen dat euthanasie moet worden overwogen voor katten met neuskanker zijn onder meer:

 • Gewichtsverlies
 • Verminderde eetlust
 • Verbergen of vermijden van gedrag
 • Vaker slapen
 • Frequente neusbloedingen
 • Overmatig niezen
 • Oncontroleerbare pijn
 • Verhoogde vocalisaties
 • Lethargie
 • Verstoord of moeite met ademhalen
 • Depressie
 • Gebrek aan verzorging
 • Verlies van interesse in favoriete activiteiten of eten
 • Verwarring, desoriëntatie of epileptische aanvallen
 • Moeite met bewegen in uw huis

U moet ook rekening houden met uw kwaliteit van leven en hoe de zorg voor een kat met neuskanker uw leven en dat van uw gezin kan beïnvloeden. Bent u in staat om dagelijks aanvullende voeding, hydratatie (onderhuidse vloeistoffen) en zuurstof te geven als uw kat dat nodig heeft? Kun je je kat alle voorgeschreven medicijnen geven? Ben je in staat om je kat schoon te houden als hij stopt met verzorgen of zichzelf bevuilt? Kun je je kat helpen om door het huis te reizen als zijn mobiliteit afneemt? Dit zijn vragen waar je over na moet denken bij het bepalen van het juiste moment om te euthanaseren.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: één foto, Shutterstock

Tips om uw kat comfortabel te houden

Het kan overweldigend zijn om te denken aan alles wat je kunt doen om het je kat naar de zin te maken.

Dus, hier zijn een paar tips die je kunt onthouden:

 • Gemakkelijke toegang tot voedsel, water en de kattenbak
 • Controleer eet-, drink- en toiletgewoonten
 • Geef alle medicijnen zoals voorgeschreven
 • Let op tekenen van pijn of ongemak
 • Controleer de ademhaling en het uiterlijk van de neus en het gezicht van uw kat
 • Houd dagelijks een dagboek bij van het gedrag en het energieniveau van uw kat
 • Stel uw kat niet bloot aan reirriterende stoffen zoals sigarettenrook
 • Overleg met uw dierenarts over zorg rond het levenseinde (palliatieve of hospicezorg)

3 kat face divider

Conclusie

Het doel van euthanasie is om een “goede dood” te bieden, vrij van verdere pijn en lijden. Als uw kat meer slechte dagen heeft dan goede dagen of als u niet in staat bent om uw kat verder te verzorgen, moet euthanasie worden overwogen. Als de kanker van uw kat verder is gevorderd dan het punt waarop hij wordt geholpen met medicijnen en pijnbestrijding, moet euthanasie worden overwogen.

Euthanasie is een geschenk dat ons in staat stelt om onze huisdieren te helpen vreedzaam over te gaan zonder lijden of pijn. Gezinnen die zorg aan het einde van het leven voor hun katten nastreven, zijn niet alleen, en samen kunnen we de moed, vastberadenheid en kracht vinden om de best mogelijke kwaliteit van leven voor onze huisdieren te bieden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: MakeStory Studio, Shutterstock