Zal bedwantsspray mijn kat pijn doen? Wat u moet weten!

Bedwantsen kunnen in elk huis een verontrustende plaag veroorzaken, en hoewel ze katten zelden lastig vallen, kunnen ze huisdieren gebruiken als een vorm van transport om zich door het hele huis te verspreiden. Je zult ze zo snel mogelijk kwijt willen, maar zal bedwantsspray je huisdieren pijn doen? Omdat bedwantsprays pesticiden zijn, kunnen ze ernstige schade toebrengen aan uw kat als ze niet veilig worden gebruikt. U kunt voorzorgsmaatregelen nemen bij het gebruik van in de winkel gekochte sprays of ongediertebestrijdingsdiensten om uw huis te beschermen tegen besmetting en uw kat veilig te houden.

garen ball divider

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen, zoals vlooien, houden ervan om zich tegoed te doen aan bloed. Ze leven meestal op matrassen, maar kunnen ook het tapijt, de bedframes en andere nabijgelegen locaties een aangename en gezellige omgeving vinden. Omdat ze worden aangetrokken door lichaamswarmte en je de hele nacht stilstaat, zijn je bed en slaapkamer een ideale locatie om te settelen.

Bedwantsen komen het meest voor in appartementen en eengezinswoningen. Toch brengen veel van deze bewoners ze onbewust mee naar huis tijdens het reizen in hotelkamers of zelfs van het openbaar vervoer en tijdens het bezoeken van ziekenhuizen of verpleeghuizen.

bedwants close-up
Afbeelding credit: Jay Ondreicka, Shutterstock

Hoe herken je ze?

Deze insecten voeden zich slechts ongeveer vijf minuten met een gastheer en trekken zich dan terug op een gezellige plek in uw matras, vloerbedekking of een andere geschikte locatie. Omdat ze niet lang nodig hebben om de voedingsstoffen te krijgen die ze nodig hebben en dan zullen onderduiken, kan het een uitdaging zijn om te weten dat je een bedwantsbesmetting in je huis hebt. Ze zijn ongeveer zo groot als een appelzaadje. Je zult waarschijnlijk weten dat je bedwantsen hebt als je sporen van hun uitwerpselen en vervelde huiden ziet.

Kan mijn kat bedwantsen krijgen?

Hoewel bedwantsen in veel opzichten op vlooien lijken, zijn ze ook anders. Bedwantsen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een menselijke gastheer boven een huisdier en kunnen een ritje maken op uw kat of hond om een ander deel van uw huis te bereiken, maar bijten ze zelden.

Als uw kat wordt gebeten door bedwantsen, is dit waarschijnlijk omdat de bedwantsen worden weggeduwd uit hun natuurlijke habitat of gastheren, zoals wanneer pesticiden of reinigingsmiddelen zijn gebruikt.

kattenkrabbend oor
Afbeelding Credit: fotovictoria, Shutterstock

Kun je Bed Bug Spray gebruiken?

Pesticiden kunnen lastig zijn rond huisdieren. Veel zelfgemaakte en natuurlijke remedies zijn misschien niet specifiek gemaakt voor bedwantsen of kunnen de zaken erger maken. U kunt ook per ongeluk uw huisdieren vergiftigen. In de winkel gekochte pesticiden kunnen worden bestempeld als niet-toxisch en veilig voor mensen en huisdieren, maar als ze worden misbruikt, kunnen ze ook problemen veroorzaken.

Als u een in de winkel gekochte pesticidenspray gaat gebruiken, volgen hier enkele tips om ervoor te zorgen dat u en uw huisdier veilig blijven:


 • Plaats huisdieren in een aparte kamer

 • Verwijder hun bedden, speelgoed en andere voorwerpen

 • Lees en volg alle instructies en waarschuwingen op het etiket

 • Laat het product volledig drogen

 • Open ramen voordat u huisdieren in de kamer toelaat

Ongediertebestrijdingsdiensten

Ongediertebestrijdingstechnici zijn opgeleid om bedwantsbesmettingen te herkennen en ze op de juiste manier te behandelen met pesticiden die expliciet voor hen zijn geformuleerd. Deze producten zijn veilig voor mensen, huisdieren en zelfs het milieu. Als u niet zeker weet hoe u pesticiden in uw huis moet gebruiken, kunt u contact opnemen met een lokaal bedrijf om vragen te stellen over hun producten en processen. Ze kunnen meestal bij u thuis komen om een schatting te maken en u meer informatie te geven over hoe hun pesticiden in uw huis en rond huisdieren werken. Dit is waarschijnlijk de veiligste optie om u een beter gevoel te geven over het wegwerken van de insecten zonder u of uw katten in gevaar te brengen.

man spuit pesticiden
Afbeelding Credit: egel94, Shutterstock

Tekenen van pesticidevergiftiging

Of u nu zelfgemaakte formules, in de winkel gekochte pesticiden of ongediertebestrijdingsdiensten gebruikt, u moet zich bewust zijn van de tekenen van pesticidenvergiftiging bij katten. Wanneer pesticiden in uw huis worden gebruikt, moet u letten op eventuele gedragsveranderingen. Bij veilig gebruik mogen uw huisdieren niet worden geschaad, maar het zo snel mogelijk opmerken van de tekenen en het zoeken naar behandeling is de beste manier om langdurige of ernstige reacties te voorkomen.

 • Kwijlen
 • Braken
 • Diarree
 • Tremoren
 • Ongecoördineerd lopen
 • Vangsten
 • Instorting

kattenpootverdeler

Conclusie

Als je een bedwantsbesmetting in je huis hebt gevonden, moet je een plan maken om het aan te pakken. Zorg ervoor dat u rekening houdt met de veiligheid van uw huisdier bij het gebruik van pesticiden. Als u een ongediertebestrijdingsdienst kiest, stel dan vragen over de plaagicides die ze gebruiken en alle stappen die u moet nemen om uw kat veilig te houden. Het wegwerken van bedwantsen kan een uitdaging zijn, maar je kunt het doen terwijl je het hele gezin gezond houdt, inclusief de kitties!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: T.TATSU, Shutterstock