Hoe maak je een kat minder schichtig (10 tips &trucs)

Terwijl sommige katten graag nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe omgevingen verkennen, doen anderen dat nadrukkelijk niet. Bijzonder schichtige katten verdwijnen soms volledig in het bijzijn van bezoekers. Hoewel sommige katten liever met rust worden gelaten, is het vaak mogelijk om schichtig gedrag te verminderen door een omgeving te creëren die uw huisdier een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Katten die zich veilig voelen en hun omgeving beheersen, zijn minder geneigd om weg te rennen zodra iemand voor de deur verschijnt. Blijf lezen voor 10 tips en trucs die je kunt gebruiken om je kat minder schichtig te maken.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe maak je een kat minder schichtig

1. Zorg voor een veilige ruimte

kat zittend op kattenmand
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Katten doen het het beste wanneer ze zich comfortabel en veilig voelen in hun omgeving, wat vaak betekent dat ze een plek hebben waar ze naartoe kunnen gaan waar ze zich veilig, geborgen en beschermd voelen. Geef uw kat een schuilplaats waar ze zich in kunnen terugtrekken wanneer interacties met kinderen, honden of vreemden overweldigend worden.

Richt het in met een mooi kattenbed, een afgesloten doosachtige schuilplaats en een kattentoren of andere hoge baars.

thematische pauze

2. Kattenbomen toevoegen

Grijze kat die in een krabpaal ligt met krabpaal
Afbeelding Credit: husnerova, Pixabay

Overweeg om een krabpaal toe te voegen aan je woonkamer of waar je vaak bezoekers vermaakt. Katten zijn van nature nieuwsgierig, maar ze zullen die nieuwsgierigheid niet aanspreken ten koste van hun gevoel van veiligheid. Geef je huisdier een plek lekker hoog om te zitten waar ze je menselijke vrienden in de gaten kunnen houden. De kans is groter dat je kat van ver blijft en observeert als hij een mooi veilige krabpaal heeft om in rond te hangen.

thematische pauze

3. Verblijf in een kamer

Probeer het grootste deel van uw tijd in één kamer of een deel van het huis door te brengen zodra uw bezoekers aankomen om te voorkomen dat uw kat angstig wordt. Door voornamelijk in een of twee kamers te verblijven, is het gemakkelijk voor uw kat om stressvolle ontmoetingen te vermijden en tegelijkertijd zijn angst niet te vergroten door zijn routine aanzienlijk te veranderen.

Zorg ervoor dat u uw bezoekers tips geeft over de beste manier om katachtig vertrouwen te winnen. Katten geven er over het algemeen de voorkeur aan om het naderende te doen en gaan er vaak vandoor wanneer vreemde mensen erop staan om te proberen te communiceren. Een kat dichter bij zijn niveau begroeten en niet naar hem staren zijn andere manieren om katten op hun gemak te stellen.

thematische pauze

4. Beloon het positieve

Houd een paar traktaties klaar om uit te delen als uw kat besluit om te verschijnen. Katten willen meestal hun mensen behagen en worden vaak gemotiveerd door knuffels en lof. Ze zijn meestal bereid om hun gedrag te veranderen als reactie op positieve aanmoediging met traktaties en liefde. Geef je huisdier de ruimte en tijd die ze nodig hebben om zich op zijn gemak te voelen bij nieuwe mensen en beloon ze vervolgens met tonnen knuffels (en een aantal smakelijke traktaties) wanneer ze besluiten om de nieuwe persoon een snuifje te geven. Zorg ervoor dat je bezoekers begrijpen hoe belangrijk het is om hun enthousiasme te behouden wanneer je buddy plotseling voor de eerste keer verschijnt om tegenslagen te voorkomen.

thematische pauze

5. Gebruik voedsel

Kattentraktaties
Image Credit Door: CC0 Publiek Domein, Pxhere

Katten houden over het algemeen van voedsel en zijn geneigd om op te warmen voor degenen die ze regelmatig voeren. Als je probeert een kat zoet te laten worden tegenover een huisgenoot, overweeg dan om die persoon de verantwoordelijkheid te laten nemen om je kat één maaltijd per dag te geven. Maar doe het rustig aan en zorg ervoor dat je in de loop van de tijd overgaat. Laat de andere persoon een paar keer “observeren” en laat hem dan het overnemen terwijl je nog in de kamer bent.

Uiteindelijk hoef je er niet te zijn en zal je huisdier zich waarschijnlijk meer op zijn gemak voelen bij je nieuwe vriend of huisgenoot.

thematische pauze

6. Probeer Aromatherapie

Elektrische etherische oliën Aroma diffuser
Afbeelding Credit: Denise E, Shutterstock

Het katachtige reukvermogen staat centraal in hoe katten de wereld zien en begrijpen. Kalmerende geuren helpen vaak om angstige katten te ontspannen. Commerciële producten die zijn ontworpen met katten in gedachten zijn vaak goede keuzes, omdat ze u niet-toxische opties bieden die soms het stressniveau van katten verlagen.

Als alternatief zijn er verschillende natuurlijke keuzes voor katten, waaronder hop, valeriaan en kamille, die kalmerende eigenschappen hebben. Vermijd essentiële oliën met angstverminderende ingrediënten, omdat deze producten kattenleverfalen kunnen veroorzaken.

thematische pauze

7. Verleiden met speelgoed

Laat een paar (maar niet alle) van het favoriete speelgoed van uw kat achter in gebieden die door bezoekers worden bezocht en zorg ervoor dat er een paar al zijnmanieren om te omzeilen wanneer frequente gasten komen bellen. Voeg een beetje vers kattenkruid toe voordat uw gasten arriveren, zodat uw kat bezoekers begint te associëren met positieve ervaringen, zoals vers kattenkruid krijgen.

Je kunt je kat een paar traktaties geven als hij met je gasten de kamer binnenkomt, maar probeer de dingen langzaam te verplaatsen. Katten warmen zich op voor mensen in hun eigen tijd en reiken uit zodra ze zich op hun gemak voelen. Uw kat toestaan om in zijn eigen tempo deel te nemen, is van cruciaal belang voor het creëren van het gevoel van veiligheid dat hij nodig heeft om nieuwe mensen vol vertrouwen te ontmoeten.

thematische pauze

8. Informeer menselijke bezoekers

Katten worden vaak angstig als reactie op menselijke lichaamstaal die katten als agressief begrijpen. Herhaalde pogingen om met angstige katten om te gaan, verergeren het probleem alleen maar, omdat deze goedbedoelde pogingen katten meestal op hun hoede maken. Zorg ervoor dat uw bezoekers begrijpen hoe belangrijk het is om uw kat toe te staan hen te benaderen. Het winnen van het vertrouwen van een kat kost tijd en geduld, dus laat uw bezoekers weten dat ze uw huisdier misschien de tijd moeten geven om eraan te wennen.

thematische pauze

9. Houd het stil

Twee katten slapen bij een raam
Afbeelding Credit: Lorraine Steriopol, Pexels

Katten hebben een gevoelig gehoor. Ze hebben een aantal van de beste gehoor in het dierenrijk – ze zijn zelfs in staat om in een breder bereik te horen dan honden! Omdat katten zulke gevoelige oren hebben, kunnen harde geluiden (inclusief deurbellen) katten vaak wegjagen. Luide en verhoogde stemmen kunnen katten er ook van overtuigen dat het het beste is om zichzelf schaars te maken.

Probeer de dingen redelijk stil te houden terwijl je met je vrienden rondhangt om je kat aan te moedigen om mee te doen. Zelfs \ goed aangepaste katten zullen vaak ontsnappen wanneer ze worden geconfronteerd met te veel ongebreidelde menselijke vrolijkheid.

thematische pauze

10. Bedank je kat met knuffels

zwangere kat krijgt wat knuffels
Afbeelding Credit: Al-Jauhara, Flickr

Geef je kat veel liefde en aandacht zodra je gasten vertrekken om ervoor te zorgen dat je maatje zich veilig en geborgen voelt. Katten verdienen het om een gevoel van comfort te voelen en ze moeten er zeker van zijn dat we hun grenzen en behoeften respecteren. Katten, net als mensen, hebben vaak een band met degenen die hun individualiteit zien, respecteren en vieren, inclusief hun keuzes bij interactie met mensen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten zijn om verschillende redenen schichtig, waaronder een gebrek aan blootstelling aan vreemde mensen als kittens. Het verminderen van de stress en angst van uw kat bij het tegenkomen van onbekende mensen en situaties is uiteindelijk de beste manier om hun schichtigheid te verminderen. Geef je kat een plek om zich terug te trekken als hij zich gestrest voelt en zorg ervoor dat hij het uitnodigend maakt met gezellige plekken om te dutten.

Beperk uw interacties met bezoekers tot een of twee kamers om uw huisdier een gevoel van veiligheid te geven en het uw bezoekers op zijn eigen tijd te laten begroeten. Uiteindelijk zal uw kat zich bij uw gasten voegen in plaats van zich onder het bed te verstoppen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Susan Schmitz, Shutterstock