Wordt een kat eenzaam zonder een andere kat? Hoe te vertellen

Katten hebben de reputatie enigszins afstandelijk en meer hands-off te zijn dan honden. Dankzij kattenbakken kun je je kat een dag alleen laten. Alle huiskatten hebben echter tot op zekere hoogte sociale interactie nodig. Sommige katten kunnen eenzaam worden zonder een andere kat in huis, vooral als ze eerder een katachtige huisgenoot hadden.

Lees meer over de tekenen van eenzaamheid bij katten en hoe u een nieuwe kat kunt introduceren bij uw huisdier.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe weet ik of mijn kat eenzaam is?

Droevige Kat
Afbeelding Credit Door: g3gg0, pixabay

Katten zijn niet altijd gemakkelijk te lezen. Zelfs de meest liefhebbende kat kan soms stoïcijns of onverschillig lijken. Katten die zich eenzaam voelen, kunnen veranderingen vertonen in hun eet-, verzorgings-, kattenbak- en speelgewoonten. Maar deze tekenen kunnen ook wijzen op een gezondheidstoestand. Voordat u aanneemt dat uw kat eenzaam is, moet u hem laten evalueren door uw dierenarts.

Worden katten ’s nachts eenzaam?

Je vraagt je misschien af of je kat een metgezel nodig heeft om ’s nachts mee op bezoek te gaan. Je moet slapen, maar je kat blijft op je duwen en kruipen. Er is meer aan dit gedrag dan eenzaamheid.

Katten zijn crepusculair, niet nachtdieren. Ze zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang en slapen dan af en aan gedurende de rest van de dag en nacht. De huidige huiskatten behouden het instinct om energiepieken te hebben tijdens de beste jachttijd. Maar je kat hoeft niet om 4.00 uur ’s nachts op een prooi te jagen, dus komen ze in plaats daarvan naar je toe.

Katten zijn niet per se eenzaam ’s nachts, maar ze hebben vaak meer energie wanneer je probeert in slaap te vallen, in slaap te blijven of wakker te worden. Er zijn veel redenen om nog een kat aan uw huis toe te voegen, maar u wilt waarschijnlijk geen tweede kat krijgen alleen omdat uw kat u ’s nachts wakker maakt. Het kan zijn dat je door beide katten wordt gewekt!

Zijn sommige kattenrassen aanhankelijker dan andere?

Hoewel katten hun eigen unieke persoonlijkheden en voorkeuren hebben, hebben sommige rassen de reputatie aanhankelijker te zijn dan andere. Dit verlangen naar genegenheid kan leiden tot eenzaamheid. Birmanen, Abessijnse, Siamese en Bombay-katten zijn enkele van de raszuivere katten die baat kunnen hebben bij kattengezelschap.

Hoe introduceer ik een nieuwe kat aan mijn inwonende kat?

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay

Als u een andere kat aan uw huis toevoegt, zijn er manieren om de overgang soepeler te laten verlopen. Probeer eerst een nieuwe kat te vinden met een vergelijkbaar energieniveau. Een speels kitten is misschien niet de beste katachtige vriend voor een oudere kat die veel slaapt. Ten tweede, het laatste wat je wilt doen, is een nieuwe kat meteen vrij spel geven in je huis. Hoe u precies een nieuwe kat aan uw inwonende kat introduceert, hangt af van hoeveel ruimte u in uw huis heeft.

Je moet twee katten in drie fasen introduceren: ruiken, zien en aanraken. Idealiter zou u in eerste instantie een nieuwe kat in een aparte kamer of een deel van uw huis moeten houden. Hoe snel je door elke fase gaat, is aan de katten. Zelfs een eenzame kat weet misschien niet wat hij van zijn nieuwe huisgenoot moet denken. Uw dierenarts is een goede bron voor ideeën over het succesvol toevoegen van een nieuwe kat aan uw huis.

kattenpootverdeler

Conclusie

Sommige katten zullen eenzaam worden zonder een andere kat in huis. Tekenen dat uw kat zich eenzaam kan voelen, zijn een verandering in eetlust, over- of onderverzorging en poepen of plassen buiten de kattenbak. Als u een andere kat aan uw huis toevoegt, probeer dan hun persoonlijkheid en activiteitsniveaus op elkaar af te stemmen. Een jongere, energieke kat kan het het beste doen met een katachtige huisgenoot met een vergelijkbaar temperament.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: medveda, Shutterstock