Is het waar dat alle katten carpale snorharen op hun benen hebben?

Het lijdt geen twijfel dat katten ongelooflijk schattig zijn. Alles, van hun prachtige ogen tot hun kleine pootjes, is niets minder dan schattigheid in overvloed. Maar een vaak over het hoofd gezien kenmerk dat bijdraagt aan deze schattigheid zijn de snorharen.

Katten hebben snorharen op hun schattige gezichten die er misschien uitzien als haren, maar eigenlijk gespecialiseerde sensorische organen zijn. Deze snorharen helpen katten te zien en te navigeren in het donker, en voelen veranderingen in luchtdruk en temperatuur.3 katten gezichtsverdeler

Wist je dat katten ook snorharen op hun benen hebben?

Als je ze niet op je kat hebt gezien, betekent dit dat je niet goed genoeg hebt gekeken. Om de vraag te beantwoorden of alle katten carpale snorharen hebben, ja, dat doen ze. Blijf lezen om meer te weten te komen over katten en hun interessante beensnorharen.

Wat zijn Carpal Whiskers?

cat carpal snorharen, kattenpoot snorharen
Afbeelding Credit: Sahel Fahmi, Shutterstock

Carpale snorharen, ook bekend als carpale vibrissae, zijn de gespecialiseerde snorharen die katten op hun voorpoten hebben. Deze beensnorharen zijn meestal langer en dikker dan die boven hun wenkbrauwen of op hun gezicht.

Hoewel ze misschien een vreemde functie lijken om te hebben, helpen carpale snorharen een kat een beter gevoel te krijgen van de grond waarop hij loopt. Ze kunnen minieme veranderingen in luchtdruk en temperatuur detecteren, wat hen helpt bij het identificeren van potentiële bedreigingen of prooien die zich in hun omgeving kunnen bevinden.

Zijn snorharen zo belangrijk?

Je kunt snorharen zien als de katachtige versie van insectenantennes. In tegenstelling tot antennes voelen snorharen echter niet echt iets. In plaats daarvan worden ze omringd door sensorische cellen die worden gestimuleerd door zelfs de kleinste bewegingen.

Hierdoor kan de kat trillingen in zijn omgeving waarnemen en dienovereenkomstig reageren.

Dit is ook logisch vanuit een evolutionair perspectief. Snorharen zijn een cruciaal onderdeel van de natuurlijke jacht- en foerageercapaciteiten van uw kat, waardoor hij zijn omgeving beter kan begrijpen en het meeste uit zijn omgeving kan halen.

Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele van de belangrijkste functies van kattensnorharen:

De 4 belangrijkste functies van kattensnorharen

1. Help katten hun omgeving beter te begrijpen

Kattensnorharen zijn ongelooflijk gevoelig en kunnen zelfs de meest subtiele veranderingen in luchtdruk oppikken. Door deze veranderingen waar te nemen, zijn katten beter in staat om door hun omgeving te navigeren en obstakels te vermijden die ze anders misschien niet zouden opmerken.

thematische pauze

2. Verbeter de nachtjachtvaardigheden van katten

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn in de uren vlak voordat de zon ondergaat. En niet nachtelijk, zoals de meeste mensen zouden beweren.

Katten jagen echter nog steeds veel ’s nachts, dankzij hun scherpe zicht en snorharen. De snorharen helpen hen hun prooi beter te voelen en de nodige aanpassingen te doen om een goede slag te krijgen.

thematische pauze

3. Help katten te beoordelen of ze door kleine ruimtes passen

Katten kunnen moeiteloos door kleine ruimtes passen en bijna de wetten van de fysica tarten, maar ze hebben hun grenzen. De snorharen helpen hen situaties te vermijden waarin ze waarschijnlijk vast komen te zitten. Het helpt hen te beoordelen of een ruimte te smal is om erin te passen.

thematische pauze

4. Help gevaren voor het gezicht en de ogen te voorkomen

kat spelen met vrouwelijke eigenaar
Afbeelding Credit: Oleg Ivanov, Unsplash

Twijgen, takken en andere voorwerpen kunnen gemakkelijk krabben of de ogen en het gezicht van een kat beschadigen. Gelukkig fungeren de snorharen als een soort radar en waarschuwen ze de kat als deze een obstakel nadert dat schade kan veroorzaken.

kattenpootverdeler

Zijn snorharen hetzelfde als bont?

Nee, snorharen zijn niet hetzelfde als bont. Ze zijn eigenlijk verlengstukken van de huid van de kat en moeten met zorg worden behandeld. Hoewel normaal kattenhaar gemakkelijk kan worden getrimd of geplukt om uw kat er netjes en opgeruimd uit te laten zien, moet u uw handen van zijn snorharen houden.

Het knippen van de snorharen van uw kat is niet alleen onnodig, maar het kan ook hun vaardigheden ernstig in gevaar brengen. Als uw kat graag buiten rondloopt, zal de afwezigheid van snorharen hem kwetsbaarder maken voor roofzuchtige aanvallen en moeilijker om door zijn omgeving te navigeren. Neem alle nodige stappen om de snorharen van uw kat te beschermen en ze een leven lang gezond te houden.

Groeien snorharen terug?

Ja, kattensnorharen groeien terug. In de meeste gevallen hoeven ze alleen af en toe te worden bijgesneden om ze netjes en opgeruimd te houden. Als u echter per ongeluk de snorharen van uw kat te kort knipt of schade aan het haarzakje veroorzaaktles, ze kunnen tussen de 6 weken en 3 maanden nodig hebben om terug te groeien.

Dit is veel te veel tijd voor uw kat om in de “veilige modus” te blijven. Het is het beste om te voorkomen dat je de snorharen van je kat knipt, tenzij absoluut noodzakelijk. Raadpleeg een dierenarts of een professionele trimmer als u niet zeker weet hoe u de snorharen van uw kat goed moet verzorgen.

Kunnen snorharen de stemming van uw kat communiceren?

Ja, snorharen kunnen helpen om de stemming van uw kat te communiceren. Als een kat bijvoorbeeld opgewonden of nieuwsgierig is naar iets, zal hij vaak zijn snorharen naar voren strekken om de situatie beter te voelen. Dit helpt andere dieren te weten hoe het zich voelt en dienovereenkomstig te reageren.

Als uw kat moe, angstig of gestrest is, worden de snorharen teruggetrokken tegen het gezicht. Dit is een teken dat uw kat tijd nodig heeft om te ontspannen en tot rust te komen. Zorg ervoor dat je het op deze momenten de aandacht en zorg geeft die het nodig heeft.

calico kat die op achterpoten staat
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Dus ja, elke kat heeft inderdaad carpale snorharen en ze spelen een cruciale rol bij het helpen van de katachtige bij het navigeren door zijn omgeving. Als u wilt dat uw kat een overvloedig en compleet leven leidt, zorg er dan voor dat u goed voor zijn snorharen zorgt en ze vrij houdt van schade of overmatig trimmen.

Wees voorzichtig bij het trimmen van de vacht van uw kat om te voorkomen dat hij zijn snorharen snijdt of beschadigt. Praat met uw dierenarts of een professionele trimmer als u vragen of zorgen heeft over de zorg voor de snorharen van uw kat. Blijf in de tussentijd alles doen wat je kunt om dit ongelooflijk belangrijke deel van het lichaam van je kat te ondersteunen en te beschermen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Koldunov Alexey, Shutterstock