Waarom heeft mijn kat bultjes op zijn huid? 8 veelvoorkomende redenen

Het kan eng zijn om een knobbeltje op de huid van je kat op te merken. Onmiddellijk hebben onze gedachten de neiging om naar het ergste scenario te haasten , maar trek nog geen overhaaste conclusies! Er zijn tal van redenen waarom uw kat een bult op zijn huid kan hebben die niet gerelateerd is aan kanker.

In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende redenen bespreken waarom uw kat knobbels op zijn huid kan hebben. De categorieën die we zullen behandelen, zijn traumagerelateerde hobbels, tumorgerelateerde hobbels en hobbels als gevolg van insecten, parasieten of schimmels.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 meest voorkomende redenen waarom katten bulten op hun huid kunnen hebben

Trauma-gerelateerde

Bultjes op de huid van uw kat kunnen te wijten zijn aan een eerder fysiek trauma dat is opgetreden. Als uw kat onlangs ruzie heeft gekregen, is het mogelijk dat dit de oorzaak is van de vreemde bult op zijn huid. Bekijk enkele van de mogelijkheden en kijk of ze misschien passen bij de omstandigheden van uw kat.

1. Letsel

Een blessure kan leiden tot knobbeltjes op deze huid. Dit kan gezwollen wonden, blaren, zweren en meer omvatten. Katten verbergen vaak hun pijn, dus het kan moeilijk zijn om te zeggen of ze al dan niet gewond zijn door hun gedrag alleen. Als een verwonding klein is en moeilijk om voorbij zijn vacht te kijken, merk je het misschien niet op. Als het letsel echter geïnfecteerd raakt, kunnen er meer duidelijke tekenen zijn. Tekenen dat uw kat een geïnfecteerd letsel heeft, zijn zwelling, roodheid, warmte en afscheiding.

Afhankelijk van de aard en ernst van het letsel, kan uw dierenarts verschillende behandelingsbenaderingen aanbevelen. Als u een wond op de huid van uw kat opmerkt, is het het beste om uw kat naar de dierenarts te brengen, zodat uw dierenarts de ernst van de zaak kan bepalen en de juiste zorg kan bieden.

thematische pauze

2. Abcessen

persoon krabt een senior kattenkop
Afbeelding Credit: MauriceDT, Unsplash

Abcessen zijn gerelateerd aan verwondingen omdat ze deze vaak veroorzaken. Deze infectiegebieden treden meestal op als gevolg van een beet of andere prikwond. Tekenen dat uw kat een abces kan hebben, zijn zwelling, koorts, pijn en afscheiding. Als de plek zich op een van de poten van uw kat bevindt, kunt u hem zien hinken.

Uw dierenarts kan uw kat verdoven voor een kleine operatie om het abces te verwijderen. Antibiotica zullen meestal worden voorgeschreven en thuisbehandeling zal noodzakelijk zijn.

thematische pauze

Tumoren

Helaas veroorzaken tumoren ook bultjes op de huid van uw kat. Niet al deze tumoren zijn echter gevaarlijk.

3. Vettumoren of lipomen

Vettumoren, of lipomen, zijn goedaardige tumoren. Het zijn over het algemeen zachte knobbels die gemakkelijk kunnen worden gemanipuleerd. In vergelijking met honden zijn deze tumoren relatief zeldzaam bij katten. Deze knobbels zijn niet-kankerachtig en hebben de neiging om niet levensbedreigend te zijn, hoewel ze nog steeds moeten worden gediagnosticeerd voor het geval behandeling noodzakelijk is.

Meestal veroorzaken lipomen geen pijn bij je kat, maar dat is niet altijd het geval. Vaak zal uw dierenarts alleen een zorgvuldige controle van de lipoom aanbevelen, maar er kunnen gevallen zijn waarin chirurgische verwijdering noodzakelijk is.

thematische pauze

4. Mestcellen Tumoren

Mestcellen zijn een vorm van witte bloedcellen die in het hele lichaam van uw kat aanwezig zijn. Een mestceltumor wordt gevormd wanneer deze cellen zich snel vermenigvuldigen en delen. Mestceltumoren zijn het op één na meest voorkomende type huidtumor bij katten.

Deze tumoren kunnen zich over een lange periode ontwikkelen en kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Mestceltumoren op de huid zijn vaak goedaardig, terwijl mestceltumoren op andere lichaamsdelen de neiging hebben kwaadaardig te zijn. Wanneer mestceltumoren zich op de huid ontwikkelen, is chirurgische verwijdering de meest voorkomende behandelingsmethode.

thematische pauze

5. Fibrosarcoom

Fibrosarcomen zijn weke delen sarcomen die zeer invasief kunnen zijn voor andere delen van de huid, maar zich over het algemeen niet verspreiden naar andere organen. Deze knobbels hebben de neiging om langzaam te groeien. Behandeling van fibrosarcoom kan moeilijk zijn, omdat het onmogelijk kan zijn om te verifiëren of alle kankercellen volledig zijn verwijderd vanwege hun microscopische aard. Meerdere operaties en bestralingstherapie kunnen nodig zijn.

De prognose hangt sterk af van de ernst van de tumor, de locatie van de groei en de aangeboden behandeling. Zonder agressieve behandeling zullen sommige tumoren terugkeren.

thematische pauze

Insecten, parasieten of schimmels

Verwondingen en ziekten zijn niet de enige mogelijke oorzaken van knobbels op de huid van uw kat. Insecten, parasieten en schimmels kunnen ook leiden tot vreemde hobbels.

6. Teken

verwijderde teek van kat
Afbeelding Credit: Ivan Popovych, Shutterstock

Teken zijn vervelende parasites waar onze dieren veel te vaak last van hebben. Als uw kat een vreemde knobbel op zijn huid heeft, kunnen teken de oorzaak zijn. Katten verzorgen zichzelf vaak, dus het is niet waarschijnlijk dat je meer dan een of twee teken op zijn lichaam zult vinden. Als u meerdere teken vindt, kan dat wijzen op een ernstiger ziekte, omdat ziekten ertoe kunnen leiden dat katten slecht verzorgen.

Als u een teek op de huid van uw kat ziet, kunt u hem naar de dierenarts brengen of zelf verwijderen. Nadat u het hebt verwijderd, moet u het gebied desinfecteren. Uw kat zal vatbaarder zijn voor infecties na het verwijderen van de teek, dus grondig wassen is noodzakelijk.

thematische pauze

7. Bug Bites of Steken

Net als verwondingen kan een eerdere insectenbeet of steek op de huid van uw kat een bult achterlaten. Als uw kat is gebeten of gestoken door een insect, probeer dan te identificeren welk insect de knobbel heeft verlaten. Afhankelijk van welk insect het was, kon de beet of steek leiden tot andere ernstige gezondheidscomplicaties. Sommige tekenen dat een insectenbeet of -steek gevaarlijk is, zijn zwelling, netelroos, kwijlen en ademhalingsmoeilijkheden.

Doe wat je kunt om zwelling te minimaliseren en te voorkomen dat je kat de wond likt of krabt. Als u ooit onzeker bent over de ernst van de insectenbeet of -steek, neem dan contact op met uw dierenarts.

thematische pauze

8. Ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie die de huid van uw kat beïnvloedt. De schimmelinfectie heeft een rond, rood, verhoogd uiterlijk, waar de naam ringworm vandaan komt. Ringworm is een zoönotische ziekte, wat betekent dat het van uw kat aan u kan worden doorgegeven, dus wees voorzichtig met elke kat die ringworm kan hebben.

Katten die besmet zijn met ringworm zullen ongeveer 3 weken besmettelijk zijn. Om de aandoening te behandelen, moet u volhardend zijn in uw methoden. Afhankelijk van het geval kan uw dierenarts orale of actuele behandelingen aanbevelen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende veel voorkomende redenen waarom de huid van uw kat vreemde knobbels of bultjes kan hebben ontwikkeld. Trauma of tumoren kunnen de oorzaak zijn, hoewel kleine wezens zoals insecten, parasieten of schimmels ook de huid van uw kat kunnen aantasten. Raadpleeg in ieder geval uw dierenarts over eventuele vreemde knobbels die u op de huid van uw kat opmerkt. Als er een mogelijkheid is dat uw kat aan iets ernstigs lijdt, is het essentieel om de aandoening te diagnosticeren en vroegtijdig te behandelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: rihaij, Pixabay