Kunnen twee mannelijke katten met elkaar opschieten?

Katten worden vaak in paren of groepen gehouden. Als je één kat hebt en je bent in de verleiding om een andere te nemen, is het moeilijk te voorspellen of je huidige kat een andere zal accepteren. Katten zijn sociaal flexibel, maar variëren nog steeds in hoe graag ze andere katten in hun territorium willen verwelkomen.

Kunnen twee katers met elkaar opschieten? Er is weinig bewijs dat suggereert dat het geslacht van katten van invloed is op de vraag of ze met andere katten overweg kunnen, zolang alle katten worden gesteriliseerd of gecastreerd.

3 katten gezichtsverdeler

Zijn mannelijke katten sociaal?

Zwart-witte-Thaise-katten-met-bel-halsbanden
Afbeelding credit: Wasuta23, Shutterstock

Katten zijn familiegerichte dieren. In verwilderde groepen zijn katten meestal verwante vrouwtjes en nakomelingen, maar dat betekent niet dat niet-verwante vrouwtjes, man-vrouwparen of niet-verwante mannetjes niet met elkaar overweg kunnen. Het hangt meer af van de leeftijd en persoonlijkheid van de individuele katten dan van het geslacht.

Over het algemeen accepteren jongere katten meer nieuwe katten. Volwassenen zijn minder flexibel. Een sociale volwassen kat zal waarschijnlijk vriendelijk zijn; evenzo zal een eenzame volwassen kat waarschijnlijk solitair blijven en minder bereid zijn om anderen te accepteren.

Moet ik een andere kat krijgen?

Als je een kitten hebt, is het mogelijk om een ander kitten binnen te halen en een paar te hebben dat zich sterk zal binden als ze de adolescentie en volwassenheid ingaan.

Als je een volwassen kat hebt die in je huis is gevestigd, dan wil je misschien goed nadenken over het krijgen van een andere. De introductieperiode kan een tijdje duren voordat beide katten volledig zijn geacclimatiseerd, en zelfs als je alles goed doet, zullen sommige volwassen katten nooit een andere volwassen kat in hun ruimte accepteren.

Of je nu katten van gemengd geslacht of katten van hetzelfde geslacht krijgt, het is belangrijk dat ze vastzitten. Agressie en gevechten komen vaker voor met geslachtshormonen die vrij stromen.

Bovendien is het voor volwassen vrouwtjes die zijn gevestigd als de enige kat in het huishouden, het beste om een jonger vrouwtje te krijgen. Mannetjes kunnen eng zijn voor vrouwtjes. Zelfs een mannelijk kitten zal uitgroeien tot een onstuimige tiener die een vrouwtje kan irriteren.

Vrouwtjes accepteren over het algemeen minder nieuwe katten, maar jonge, sociale mannetjes zullen waarschijnlijk een band met elkaar opbouwen. Als je een jonge, actieve man hebt, kan het een goede optie zijn om een ander te krijgen. Evenzo kunnen oudere gecastreerde mannetjes genieten van een mannelijk of vrouwelijk kitten.

Hoe weet ik of mijn kat een metgezel wil?

Twee bruine en witte katten
Afbeelding Credit: Anastasia Lashkevich, Pexels

Zoals gezegd heeft de persoonlijkheid van de individuele kat meer invloed dan het geslacht van de kat. Als uw kat, reu of vrouw, agressie of angst vertoont wanneer andere katten in de buurt zijn, zoals sissen en grommen naar verwilderde katten of buiten markeren, is het waarschijnlijk niet het type om een andere kat in zijn ruimte te verwelkomen.

Als je kat sociaal was met een andere kat, betekent dat niet dat hij een nieuwe zal verwelkomen. Sommige katten zijn van nature gemakkelijk in de omgang en vriendelijk, terwijl anderen meer gereserveerd zijn. Het is mogelijk dat je kat goed overweg kon met die ene kat, maar een conflict heeft met een andere.

Probeer idealiter persoonlijkheidstypen te matchen wanneer u op zoek bent naar een metgezel voor uw kat om een harmonieuze omgeving voor iedereen te garanderen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten die in een sociale groep leven, worden eerder beïnvloed door hun persoonlijkheid, niet door hun geslacht. Mannelijke katten hebben vaak een band met andere mannetjes, op voorwaarde dat ze zowel sociaal als jong zijn wanneer ze worden geïntroduceerd. Over het algemeen zijn katten socialer met andere verwante katten en accepteren vrouwtjes minder nieuwe katten dan mannen van welke leeftijd dan ook.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay