Worden katten jaloers op baby’s?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Elke katteneigenaar weet dat elke kat een eigen persoonlijkheid heeft, sommige zijn knuffelig, andere zijn voedselbedelaars, en er zijn er die ook het jaloerse type lijken te zijn.

Deze katten hunkeren naar aandacht en als ze niet krijgen wat ze willen, kunnen ze zich gedragen. Maar wat gebeurt er als je iemand anders in je leven brengt die veel meer aandacht nodig heeft…zoals een baby.

Worden katten jaloers op baby’s? Katten kunnen jaloers worden op pasgeboren baby’s omdat ze niet langer het middelpunt van de aandacht zijn. Bij grote veranderingen in het leven, zoals een baby, kunnen routines drastisch veranderen en sommige katten kunnen stressgerelateerd gedrag vertonen, waaronder een beetje jaloezie.

Helaas doen sommige gezinnen afstand van hun katten als ze in verwachting zijn, of als de jaloerse kat zich misdraagt.

Als je meer wilt weten over de jaloerse driftbuien van je kat, wilt onderzoeken waar deze gevoelens vandaan komen en hoe je het jaloerse gedrag kunt stoppen, lees dan verder!

Worden Katten Jaloers Op Baby’s?

Katten zijn gewoontedieren waarbij zelfs de kleinste veranderingen in hun omgeving of hun dagelijkse routine kunnen leiden tot stress en angst. Een baby kan de mooiste gebeurtenis in je leven zijn, en terwijl sommige katten blij zullen zijn om dit geluk met je te delen, zullen anderen de baby zien als een bedreiging voor een leven dat ze tot nu toe hebben gekend.

De jaloezie die je kat voelt zodra de baby er is, is normaal. Hoewel katten dit gevoel niet noodzakelijkerwijs ervaren zoals wij mensen, of in zijn volle complexiteit, is het zeker vergelijkbaar. Het is duidelijk dat onze katachtige metgezellen hun territorium niet willen verliezen, wat zowel hun omgeving, bepaalde voorwerpen, en hun mensen omvat. Wat ook opmerkelijk is, is het feit dat al deze “processies” onze katten het gevoel van veiligheid en geborgenheid bieden.

Een voortdurend benauwde kat zal niet alleen tekenen van jaloezie vertonen, maar kan ook gedragsproblemen ontwikkelen naarmate de baby opgroeit. Daarom is het belangrijk om je kat te helpen zich emotioneel veilig te voelen binnen het groeiende gezin.

Waarom worden katten jaloers?

Achter het gevoel van jaloezie, vind je meestal onzekerheid en de angst om iemands bezittingen of veiligheid te verliezen. Voor je kat ben jij die veiligheid en hoewel deze dynamiek tot nu toe heeft gewerkt voor jou en je kat, kan het in bepaalde situaties, zoals de komst van je pasgeboren baby, negatieve emoties teweegbrengen die geworteld zijn in angst.

Dus, waarom lopen sommige katten het jaloerse pad op?

Slechte Socialisatie

De mate waarin een kat andere mensen en huisdieren accepteert, hangt voornamelijk af van hun socialisatie als kitten. Deze prille periode, de eerste 9 weken, is van cruciaal belang en zal de sociale ontwikkeling van uw kat beïnvloeden, en op lange termijn, hoe ze zullen reageren op een nieuwe baby.

Debra Horwitz, DVM stelt dat “kittens die vanaf de geboorte gestimuleerd en behandeld worden meer zelfvertrouwen hebben, socialer zijn, meer verkennen, sneller volwassen worden en beter met stress om kunnen gaan als ze zich ontwikkelen.” Ze voegt er ook aan toe dat “hoe meer een kitten wordt blootgesteld aan mensen van alle leeftijden, andere huisdieren, en nieuwe situaties, hoe beter dat kitten zal zijn aangepast.”

Onze katten zijn ook in staat om een veilige of onzekere gehechtheid te vormen, een patroon dat zowel bij kinderen als honden kan worden waargenomen. In principe betekent dit dat je kat kan worden gesocialiseerd om aanhankelijk te zijn en dat ze naar jou kunnen kijken voor veiligheid, vooral wanneer ze zich gestrest voelen. Maar wanneer u natuurlijk in deze nieuwe opvoedende rol opgaat, zal uw kat zich buitengesloten beginnen te voelen. Uw kat, die ooit het middelpunt van de aandacht van zijn baasje was, zal zich angstig voelen als de dynamiek verandert en hij niet langer het middelpunt van uw wereld is.

Slechte Omgeving

Mijn jarenlange ervaring als kattenouder heeft me geleerd dat mijn kittens in staat zijn om een band te scheppen met elkaar en met mij, en wanneer iemand meer aandacht krijgt dan zijn ze ook perfect in staat om hun jaloezie te uiten.

Als je erover nadenkt, zijn wij als kattenouders een deel van hun omgeving en onze rol is om hen te vermaken, knuffels te geven en ervoor te zorgen dat aan hun behoeften wordt voldaan. Veranderingen in ons gedrag en de gevestigde omgeving, of het nu is dat je geen tijd hebt om met je kat te spelen of dat je plotseling hun voedingsschema verandert omdat je al je aandacht bij je nieuwe baby hebt, kunnen katachtige gedragsproblemen veroorzaken die voortkomen uit jaloezie.

Het verplaatsen of weghalen van hun persoonlijke bezittingen van hun gebruikelijke plek kan ook bijdragen aan hun frustratie. Als u bijvoorbeeld de logeerkamer, waar u de kattenbak en andere bezittingen van uw kat bewaard, in de nieuwe kinderkamer verandert, voelt dat als een grote verandering. Het is een verlies van territorium en in zekere zin van hun persoonlijke veiligheid.

Het is volkomen begrijpelijk dat een baby het grootste deel van de aandacht van een ouder in beslag neemt, en dit kan resulteren in een over het hoofd geziene kattenbak, een vergeten maaltijd, en een gebrek aan jachtspelletjes. Deze en de onvoldoende tederheid waaraan uw kat gewend was, kunnen gedragsproblemen veroorzaken, zoals agressie en zelfdestructief gedrag.

Tekenen van Jaloezie Bij Katten

De manier waarop een kat zijn jaloezie tegenover je baby zal manifesteren, kan op verschillende manieren komen.

Tekenen van Agressie

Als je door de deur komt, zie je misschien meteen een verandering in hun lichaamstaal.

Een angstige kat: Zal neergehurkt zitten, met een gespannen lichaam, en de staart er tegenaan geplooid. De pupillen zijn meestal verwijd, de oren zijn plat tegen de kop en naar achteren getrokken.

Een ongelukkige en boze kat: Staat meestal, met hun lichaam zijwaarts gehouden, een gebogen rug, en de vacht opgetrokken. De ogen en oren zijn gelijk aan die van een angstige kat, maar de mond kan open en gespannen zijn en de tanden kunnen zichtbaar zijn.

Een andere kat heeft misschien meer tijd nodig om te beseffen dat de dynamiek in het huishouden is veranderd en dat ze niet de gebruikelijke aandacht krijgen. Het kan zijn dat uw kat fysiek tussen u en de babykamer komt als hun frustratie groeit. Of ze reageren alleen zo als jij de baby vasthoudt. Sommige katten zouden hun agressie kunnen richten op andere voorwerpen, en huisdieren, of gewoon wanneer ze benaderd worden door jou of je partner, door te slaan en te krabben om iedereen weg te houden.

Al deze gedragingen kunnen gezien worden als agressief, maar voor katten is het een verdedigingsmechanisme omdat ze zich hoogstwaarschijnlijk bedreigd voelen door de nieuwe baby. Volgens de ASPCA “is territoriale agressie van katten meestal gericht op andere katten, maar het kan ook gericht zijn op honden en mensen.”

Problemen met de kattenbak

Agressief gedrag als gevolg van jaloezie is gemakkelijk te herkennen, en het kan voorkomen vanaf het moment dat je je baby mee naar huis neemt, of het kan zich na verloop van tijd ontwikkelen, maar niet alle katten zullen tekenen van agressie vertonen. Een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten is ongepaste uitwerpselen. Debra Horwitz, DVM legt uit dat “sommige katten zullen elimineren op horizontale oppervlakken wanneer ze gefrustreerd, gestrest of angstig zijn.

Uw kat kan beginnen met het bevuilen buiten de kattenbak, plassen op verschillende plaatsen of voorwerpen in het huis, vooral naast de kinderkamer, of gewoon overmatig krabben aan de kattenbak.

Overdreven Gedrag

Als geen van de bovenstaande symptomen u bekend in de oren klinken, dan gebruikt uw kat haar miauwen misschien om haar frustratie te uiten over de komst van het nieuwe kleine mensje. Misschien merkt u dat uw kat miauwt in een andere kamer, om uw aandacht weg te vragen van de baby.

Overmatig miauwen kan de eerste reactie van uw kat zijn op het gebrek aan huisdieren en traktaties, maar als niet aan hun behoeften wordt voldaan kan deze frustratie leiden tot destructief gedrag zoals overgrooming, bekend als feline psychotogene alopecia. Debra Horwitz legt de redenen achter dit gedrag uit door te zeggen dat “net als bij andere dwangstoornissen, feline psychogene alopecia kan beginnen als een verplaatsingsgedrag dat voortkomt uit situaties van conflict, frustratie of angst, maar op den duur dwangmatig kan worden.”

Sommige katten worden ook minder actief, teruggetrokken, en vermijden tijd door te brengen met hun baasjes. Sommigen weigeren te eten, en ontwikkelen zelfs medische aandoeningen als gevolg van deze stressvolle situatie.

Hoe bereid je je kat voor op de komst van je baby?

Om de kans te verkleinen dat je kat jaloers wordt op je pasgeboren engel, is het belangrijk om deze zaak al vroeg in eigen hand te nemen, nog voor de baby er is.

Op deze manier heb je niet alleen controle over de reactie van je kat terwijl je zwanger bent, maar heb je ook de juiste basis gelegd voor wanneer je baby er zal zijn, waardoor een eventuele jaloerse reactie tot een minimum wordt beperkt!

Voordat je baby thuis is

Een goed begrip van uw eigen kat kan u helpen de reactie van uw kat te voorspellen. Als je de antwoorden kent op vragen als, is je kat extreem aanhankelijk, reageert hij agressiever als iets niet naar zijn zin gaat, of heeft hij ongewenst gedrag gebruikt als een coping mechanisme tijdens stressvolle situaties, zoals een verhuizing, zou je een voordeel moeten hebben. Maar vergeet niet dat zelfs de meest rustige kat jaloers kan worden.

Dus in plaats van het huis een paar dagen voor de komst van de baby in te richten, doe het lang voordat dat gebeurt. Zorg ervoor dat je de meubels van je baby zo vroeg mogelijk inricht en laat je kat aan alles in de kinderkamer ruiken totdat ze geen interesse meer hebben. Als de baby eenmaal onderweg is maak de kamer dan ongewenst door dubbelzijdig plakband op de oppervlakken te plakken, ook op de wieg zodat je kat er niet in probeert te slapen.

Gebruik positieve bekrachtiging door ze een traktatie te geven telkens als ze luisteren naar je instructies bij het wegblijven van de wieg en zelfs de kamer helemaal. Als de kinderkamer vroeger de kamer van je kat was, verplaats dan langzaam de kattenbak en de rest van hun spullen naar een nieuwe locatie. Geef ze de tijd om dit nieuwe territorium op te eisen terwijl ze zich losmaken van hun oude kamer.

Sommige van mijn vrienden speelden bandjes met babygeluiden af, zodat hun katten aan deze geluiden konden wennen, en ze lieten vrienden met kinderen een paar keer langskomen, zodat hun kat een voorproefje kon krijgen van wat ze zouden kunnen verwachten.

Eindelijk vergeet niet om de routine van je kat te veranderen, lang voordat de baby komt. Verander de voerroutine, of overweeg de aanschaf van een automatisch kattenvoerbakje, zodat je kat nooit zonder eten zit. Ook al heb ik geen kinderen, toch vond ik zelfs als ik niet thuis was! Dit kan helpen een van de belangrijkste routines op zijn plaats.

Verzorgings- en speelsessies moeten ook veranderen volgens het schema van een nieuwe ouder. Het kan even duren voordat je katje gewend is aan deze veranderingen, maar ze zullen ze in ieder geval niet associëren met de baby, wat hun jaloezie en defensiviteit sterk kan verminderen.

Nadat uw baby thuis is

Als je eenmaal een routine hebt die werkt voor je kat, is het belangrijk om dezelfde positieve sfeer te behouden voor je katachtige vriend, zelfs nadat de baby is geboren. Ik kan me voorstellen hoe hectisch het kan zijn, vooral in het begin, met een nieuwe baby in huis, maar wat je kat moet begrijpen is dat ze jou, hun territorium, niet gaan verliezen en dat de baby iets positiefs is.

Dus, zorg ervoor dat je kat vertrouwd raakt met de geur van je baby. Je kunt dit doen door gebruikte babydekens of -kleertjes neer te leggen rond de plekken waar je kat slaapt en eet, aangezien deze twee activiteiten het meest plezierig zijn voor alle dieren. Speel om beurten met je partner met je poes of vraag een vriend waar ze zich prettig bij voelen om het gat in te vullen, zodat min of meer hetzelfde schema wordt aangehouden.

Straf je harige vriend niet, zelfs niet als ze zich misdragen, want ze doen het niet om gemeen te zijn. In plaats van tegen ze te schreeuwen, probeer uit te zoeken wat dit gedrag veroorzaakt heeft. De baby alleen is niet altijd het probleem, het is meestal het gebrek aan aandacht van de eigenaren of verwaarlozing van hun basisbehoeften. Hun territorium afbakenen, of tekenen van problematisch gedrag vertonen is hun manier om zich te laten gelden.

Vergeet niet uw huisdier te belonen met een traktatie, een jachtspel, en een aai wanneer ze ontspannen lijken en goed opgevoed zijn. Wees altijd aanwezig wanneer je kat in dezelfde kamer is als je baby, en het is het beste om de kinderkamer off-limits te houden. U kunt gewoon de deur naar de kinderkamer sluiten, of als er geen deur is een tijdelijke hordeur gebruiken of een wiegentent over de wieg plaatsen om uw jaloerse harige vriend buiten te houden.

Hoe stop je het jaloerse gedrag van je kat?

Of je nu geprobeerd hebt om je kat voor te bereiden op de komst van je baby of niet, het is mogelijk dat ze nog steeds jaloezie zullen vertonen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je zo snel mogelijk met problematisch gedrag omgaat.

1.Bepaal de oorzaak

De eerste stap die je moet nemen om met de jaloezie van je kat om te gaan, is het vinden van wat precies de oorzaak is van deze negatieve reactie. Natuurlijk kan de zwangerschap en de komst van de baby een rol spelen, maar je kat associeert de baby waarschijnlijk met negatieve emoties.

Probeer oplettend te zijn op je kat en stel vast wanneer ze op een destructieve manier reageren. Is het een gebrek aan aandacht van jouw kant, hebben ze geen toegang meer tot je slaapkamer, of heb je niet genoeg aandacht besteed aan hun kattenbak?

Je denkt misschien dat je baby de hoofdoorzaak is achter de jaloerse reactie van je kat, maar het kan iets heel kleins zijn en het zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met je eigen gedrag of de toestand van hun omgeving.

2.Breng meer tijd door met je kat

Door de trigger-punten van je kat te vinden, zul je hoogstwaarschijnlijk de manieren vinden om een nieuw harmonieus evenwicht te creëren waarin je kat, jij en je baby vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. Maar meestal is de manier om hun harige hart terug te winnen en hun frons op zijn kop te zetten, door ze meer liefde te geven.

Meestal worden mensen jaloers als ze iets verliezen, aan iemand anders, en als er een baby in je leven komt kun je niet anders dan al je aandacht geven aan hun behoeften. Dit laat je katachtige metgezel in een eenzame toestand. Voor onze katten zijn we een sociale en liefdevolle uitlaatklep, dit betekent dat ze ook hunkeren naar onze aandacht in de vorm van toneelstukjes, of knuffels. Dus, neem de tijd om uw kat de aandacht te geven waar ze naar hunkert.

Het hebben van een pasgeboren baby kan moeilijk zijn, maar jij en je partner zouden kunnen proberen een paar minuten per dag opzij te zetten om je kat te aaien en met ze te spelen. Zelfs als je wat geld investeert in extra speeltjes, en de beste catnip, zal je kat je nog steeds nodig hebben!

3.Geef je kat persoonlijke ruimte

Hoewel katten wel degelijk onze aandacht nodig hebben, is het belangrijk om te begrijpen dat wat sommige katten misschien missen niet alleen een paar aai-sessies zijn, maar een meer katvriendelijke omgeving. Zodra je het territorium van je baby hebt vastgesteld, moet je ervoor zorgen dat je kat ook zijn eigen ruimte heeft om zijn natuurlijke gedrag te uiten.

Katten hunkeren naar veiligheid en het gebruik van de kattenbak of eten zijn kwetsbare posities waarin ze zich veilig moeten voelen. Dus, zorg ervoor dat hun kattenbak, water, en etensbak op aparte en rustige plaatsen in het huis staan. Het is ook normaal dat er veel bezoek komt om je baby te zien, dus zorg ervoor dat je kat genoeg gezellige verstopplekjes heeft. Investeer in een hoge kattenboom omdat katten graag hun omgeving van bovenaf verkennen, en als je een tuin of een groot genoeg balkon hebt, kijk dan of je kunt investeren in een catio, voor die extra katachtige mentale en fysieke stimulatie!

Tot slot, als je merkt dat je kat tekenen van agressie vertoont, probeer ze dan wat tijd en ruimte te geven in plaats van ze onder druk te zetten, of ze te overspoelen met huisdieren. Je zou uiteindelijk gewond kunnen raken door de vlucht of vecht staat van je kat, zorg er gewoon voor dat ze een spannende omgeving hebben waar ze hun innerlijke balans kunnen vinden.

4.Train je kat om je baby te accepteren

Het komt misschien als een verrassing voor sommigen van jullie dat katten getraind kunnen worden, maar ze zijn echt in staat om nieuwe trucjes te leren en ongewenst gedrag te stoppen, zolang het goed gedaan wordt. Ellis, de co-auteur van The Trainable Cat vertelt ons dat eigenaren hun katten elke dag onbewust trainen, maar omdat het geen bewuste beslissing is, zijn de resultaten vaak het tegenovergestelde van wat ze zouden willen.

Schreeuwen en geweld gebruiken om een kat te stoppen jaloers te zijn op je baby gaat zeker niet werken, in plaats daarvan geef je “onbedoeld de kat aandacht, wat in de geest van de kat beter is dan niets, en dus is het belonend,” zegt Mikel Delgado, een gevestigde kattenexpert.

Wat je in plaats daarvan moet doen is positieve bekrachtiging gebruiken om je kat te helpen je baby te associëren met positieve gevoelens, in plaats van de negativiteit die jaloezie met zich meebrengt. Zoals ik al eerder zei, het achterlaten van je baby’s oude kleren in hun favoriete haltes of naast hun eten, kan helpen met geurassociatie. Zodra uw kat zich meer op haar gemak voelt rond u wanneer u de baby vasthoudt, kunt u traktaties gebruiken als beloning. Wanneer u zich meer op uw gemak voelt kunt u ze voorzichtig dichter bij de baby laten komen, en als uw kat nog steeds ontspannen is, dan kunt u ze misschien zelfs aan de baby laten ruiken.

Beloon het gedrag dat je leuk vindt en disciplineer ze met een ferme nee terwijl je ze voor een paar seconden uit de kamer haalt. Een lange aai en een traktatie, telkens als je de baby vasthoudt of in de buurt van hun wiegje bent, zal je een heel eind op weg helpen en kan helpen de jaloezie en onzekerheid die ze voelen op te lossen.

Na verloop van tijd zul je merken dat je kat aanhankelijk wordt, zelfs beschermend voor je baby. Als je ziet dat je kat tegen de wieg wrijft of tegen jou als je de pasgeborene vasthoudt, beschouw dat dan als een positief teken! Sommigen zullen natuurlijk onverschillig staan tegenover het nieuwe leven dat je op deze wereld hebt gezet.

Deze kat is waarschijnlijk niet onder de indruk van het gebrek aan vacht!

https://www.youtube.com/watch?v=8BL_Rc_Kem4

5. Raadpleeg een kattengedragstherapeut of dierenarts

Sommige katten zijn gemakkelijk over te halen en met de juiste instelling kun je ze misschien over de jaloezie heen helpen die ze ooit voelden voor de pasgeboren baby, maar als de agressie of het problematische gedrag aanhoudt wees dan niet bang om professionele hulp te vragen.

Katten kunnen zich in tal van situaties gedragen, en katteneigenaren hebben misschien niet de juiste kennis of zelfs geen hulpmiddelen om dergelijk gedrag te beheersen. Dierenartsen of kattengedragstherapeuten daarentegen zijn meestal de experts bij uitstek op het gebied van de psyche van de kat en kunnen u in de juiste richting wijzen.

Indien mogelijk zou je op zoek kunnen gaan naar een gedragstherapeut voor katten bij jou in de buurt en hem of haar vragen bij je thuis langs te komen, zodat hij of zij de jaloerse driftbuien van je kat kan observeren, de situatie kan beoordelen, en je nuttige adviezen kan geven. En vergeet niet dat hoe eerder je hulp zoekt, hoe gemakkelijker het hele proces zal verlopen!

Afsluitende gedachten

Wie had kunnen verwachten dat zelfs het meest relaxte poesje het groenogige monster kan worden dat om je liefde strijdt tegen je eigen baby?

Het is natuurlijk een natuurlijk gedrag dat zelfs andere mensen kunnen vertonen, en gelukkig hebben wij de macht om onze kitties te helpen door ze veel genegenheid en aandacht te geven en ze te laten zien dat ze nog steeds een belangrijk deel van het gezin zijn!

Vertel ons nu eens welke rol jouw kat overnam toen je je baby mee naar huis nam? Werd het een kat-moeder of een ouder en jaloers kind?