Moet je sissen naar je kat?

Moet je sissen naar je kat

Ik ben er zeker van dat de meeste kattenouders graag de taal van hun kat zouden verstaan en spreken.

Sommigen van ons zouden dit geschenk gebruiken om onze katachtige metgezellen te vertellen hoeveel we van hen houden, en af en toe zouden we hen waarschijnlijk uitschelden voor het springen op het aanrecht of het krabben aan de zijkanten van de bank.

Misschien zouden we dat nog kunnen doen door kattengeluiden te gebruiken, zoals sissen.

Maar moet je sissen naar je kat?

Je moet niet sissen naar je kat, omdat ze je gesis kunnen opvatten als een bedreiging en bang kunnen worden. Omdat katten sissen als een verdedigingsmechanisme gebruiken om ongemak, stress of angst uit te drukken en om confrontaties te vermijden, moet je ook vermijden om sissen te gebruiken om hen te straffen.

Het nabootsen van de lichaamstaal van je kat, in het bijzonder het sissen, kan een negatieve invloed hebben op je kat, dus laten we dit gedrag eens nader bekijken en waarom je moet vermijden het te reproduceren.

Moet je sissen naar je kat?

Degenen onder u die zich hebben afgevraagd of sissen naar uw kat een goed idee is, kunnen verschillende redenen hebben om deze vraag te stellen.

Misschien wil je een gezond commando vinden dat je kat een signaal geeft wanneer je wil dat hij stopt met een bepaald gedrag.

Of u wilt weten of sissen naar uw kat een negatief of positief effect op hen zal hebben, ongeacht wat uw motief is achter het voortbrengen van dit geluid.

Hoe dan ook, het is het beste om niet te sissen naar je kat, omdat katten sissen wanneer ze zich angstig voelen. Meestal is sissen een waarschuwingsteken, en volgens PetMD zullen katten het gebruiken om andere katten te vertellen dat ze uit hun buurt moeten blijven.

Je moet sissen ook niet gebruiken om ongewenst kattengedrag te voorkomen of te bestraffen. Je kat zal het in plaats daarvan opvatten als een confrontatie en het kan hen gemakkelijk afschrikken. Als je herhaaldelijk blijft sissen naar je kat kunnen ze je zelfs gaan ontwijken of van je wegrennen.

Soms kunnen verrassingstactieken bij sommige katten werken, zoals het gebruik van denkfluitjes, of plotselinge geluiden zoals handgeklap of het schudden van een blikje met centen om ze te laten stoppen met zich misdragen.

Maar net zoals je je kat niet moet bespuiten met een waterfles, moet sissen niet worden gebruikt als verrassingstactiek, en zelfs katachtige gedragsdeskundigen raden deze hulpmiddelen meestal af om een kat te disciplineren, vooral bij katten die nerveuze persoonlijkheden hebben.

Ik wil er ook aan toevoegen dat katten af en toe een sis of lichte stoot op de kop kunnen gebruiken om hun kittens te disciplineren. Maar wij zijn geen katten en we kunnen dit geluid niet exact nabootsen, onze timing kan verkeerd zijn, en onze katten kunnen onze bedoelingen gemakkelijk verkeerd begrijpen.

Waarom Sissen Katten?

Om beter te begrijpen waarom sissen naar je kat een slecht idee is, moeten we begrijpen waarom katten in de eerste plaats sissen. Op deze manier weet u wat uw kat zou kunnen horen elke keer dat u dit geluid maakt.

Ze zijn bang

Zoals ik hierboven al heb gezegd, is de belangrijkste reden waarom je niet naar je kat moet sissen, dat je ze bang zou kunnen maken.

We zien sissen vaak als agressief gedrag dat katten gebruiken voordat ze een andere kat, huisdier, of zelfs mensen aanvallen.

Maar sissen drukt geen agressie of haat uit. Integendeel, “wanneer katten zich bedreigd of bang voelen, zullen ze sissen,” Alana Stevenson, een gediplomeerd dierengedragstherapeut zegt, en merkt op dat “het niet iets is wat ze kunnen controleren.”

Sommige katten kunnen ook sissen bij nieuwe voorwerpen zoals een speeltje of meubilair in hun omgeving omdat ze zich geschrokken voelen.

Als dit geluid gericht is op levende wezens is het meestal een waarschuwing, wat betekent dat als ze niet met rust gelaten worden ze zullen aanvallen om zichzelf te verdedigen.

Je kunt je dus voorstellen wat je kat plotseling denkt als je naar ze sist. Sommigen zullen het de eerste paar keer misschien negeren, of ze kunnen in de war lijken, maar je kat kan ook het gevoel hebben dat ze zich in een gevaarlijke situatie bevinden.

Ik denk niet dat een kat jouw sissen zal associëren met dat ze iets slechts doen, in plaats daarvan zullen ze gewoon bang voor je worden.

Tijdens een Confrontatie

Katten kunnen sissen naar andere katten of mensen en wanneer ze aan de ontvangende kant van een sis zijn, kan dit plotselinge geluid schokkend zijn en uw kat zal het snel associëren met een mogelijke aanval.

Dr. Marci Koski, stelt dat “katten echt niet van confrontaties met andere dieren houden, en sissen is een van de beste manieren om een ‘agressor’ te vertellen dat ze gewoon afstand moeten houden.”

Voor een kat die kattengevechten heeft meegemaakt, kan het horen van een sissend gebaar van hun baasje op z’n zachtst gezegd heel erg triggeren of verwarrend zijn. Dus, als je denkt aan sissen naar je kat om hun reactie te zien of om ze te straffen, dan zou je ze kunnen laten denken dat je in plaats daarvan een confrontatie met ze aangaat.

Ze zijn gestresst

Sissen kan ook voorkomen in stressvolle situaties zoals, wanneer je probeert je kat in het reismandje te zetten, wanneer de dierenarts met ze bezig is, of sissen kan gebeuren tussen meerdere katten die niet genoeg kattenbakken hebben.

Over het algemeen gaan katten niet goed om met stress, en bepaalde situaties kunnen hun vecht- of vluchtinstinct triggeren, en voordat ze wegrennen of een gevecht aangaan zal een kat sissen.

Daarom is het altijd het beste om te proberen een kalme omgeving te creëren die onze kitties zal helpen ontspannen te blijven. Per slot van rekening, komen de meeste problematische kattengedragingen voort uit stress.

Maar door te sissen naar je kat, zul je waarschijnlijk spanning creëren, en door ze bloot te stellen aan harde geluiden, vooral bedreigende geluiden zoals sissen, kan je kat nog meer angst ervaren.

Dit is zeker iets wat je wilt vermijden, omdat langdurige stress problemen kan veroorzaken in je kat-mens relatie, maar ook mogelijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Volgens PDSA, kan stress “medische problemen verergeren en het kan ook medische problemen veroorzaken, zoals stress blaasontstekingwat een pijnlijk en potentieel gevaarlijk probleem is voor katten.”

Om hun kittens te beschermen

Kattenmoeders zullen ook sissen wanneer een ander dier, mensen, of zelfs hun favoriete baasje te dicht bij hun kittens komt.

Ze zullen ook wel eens naar hun eigen kittens sissen als die zich misdragen of te vervelend zijn.

Maar als je probeert te sissen naar je kat, geloof ik niet dat ze plotseling zullen denken dat je in hun moeder bent veranderd. Waarschijnlijk zullen ze je sissen niet zien als een tactiek om discipline op te leggen, dus het is het beste om een andere manier te gebruiken om te communiceren met je kat die zich misdraagt.

Ze hebben pijn

Als je uit nieuwsgierigheid naar je kat sist, kan het zijn dat je kat je met pretoogjes aankijkt en zich afvraagt wat er mis met je is.

Katten sissen namelijk als ze pijn hebben en als je toevallig dat gevoelige deel van hun lichaam aanraakt of je per ongeluk op hun staart trapt, dan zul je aan de ontvangende kant van dat gesis komen te zitten.

Je zou dus dezelfde verbaasde en verwarde reactie van je kat kunnen krijgen als je sissen gebruikt om ze te vertellen dat ze van je laptop af moeten gaan. Ook al is dit misschien wat ver gezocht, in plaats van te denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan, zou je kat kunnen denken dat je pijn hebt.

Ze spelen sissend

Zoals we al hebben vastgesteld sissen katten niet als ze blij zijn, maar ik heb mijn kat zien sissen naar zijn speelgoed tijdens het spelen.

Dat komt omdat katten soms ook zullen sissen als ze kennismaken met onbekend speelgoed, of als ze bezig zijn met ruw spel met andere katten.

Als het meestal gebeurt met speelgoed oud of nieuw kan dit betekenen dat uw kat helemaal opgaat in hun jachtspel en wanneer het speelgoed opspringt of van hen wegrolt zullen ze sissen als reactie.

Als dit gebeurt tussen twee katten die aan het spelen zijn, dan kan de ene kat sissen om aan te geven dat ze zich niet op hun gemak voelen en dat ze willen stoppen.

Maar omdat wij geen katten zijn, zouden we het sissen niet moeten gebruiken als we met onze katten spelen, omdat we een speelse activiteit kunnen veranderen in iets agressiefs. Als de kat je gekrabd heeft is het het beste om jezelf uit de situatie te verwijderen en je kat te negeren totdat ze gekalmeerd zijn.

Is het Oké om terug te sissen naar je kat?

Hoewel het sissen naar je kat geen fysieke schade aanricht, is het nooit een goed idee, vooral niet als je kat opgewonden is en zij degene waren die het eerst naar je siste.

Als je kat naar je sist betekent dit niet dat ze zich misdragen. Integendeel, ze uiten hun eigen gevoelens van stress, angst, of zelfs pijn.

Door terug te sissen naar je kat confronteer je ze en dat zal ervoor zorgen dat ze zich bedreigd voelen en ze kunnen zelfs eindigen met jou aan te vallen of hun defensieve agressie om te buigen naar een huisdier of persoon in de buurt.

In plaats van terug te sissen naar je kat kun je beter luisteren naar je pluizige opperheer en de reden aanpakken waarom ze in de eerste plaats naar je sisten.

Misschien heb je ze opgepakt toen ze niet vastgepakt wilden worden, of aaide je ze op een plek die ze niet prettig vonden.

Ik wil er ook op wijzen dat door regelmatig terug te sissen naar je kat of dit geluid te gebruiken wanneer je kat al geagiteerd is, je ze uiteindelijk verder van je af duwt en dat kan zelfs jullie band beschadigen.

Daarom is het het beste om de kamer te verlaten en je kat zelf te laten kalmeren.

Wat zal je kat denken als je naar ze sist?

We kunnen niet zeker weten wat elke kat zal denken of ervaren als ze hun baasje horen sissen of terugsissen naar hen. Maar hsissen kan zeker een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid en de algehele communicatie van uw kat.

Hoogstwaarschijnlijk zal je kat verbaasd zijn als je naar hem of haar sist, en het kan hem of haar ervan weerhouden door te gaan met wat hij of zij ook aan het doen was.

Zoals dit poesje dat stopte met bijten van zijn eigenaar op het moment dat ze hem hoorden sissen.

https://www.youtube.com/watch?v=jyk2YhRS-fw

Gelukkig is deze video erg mild en gebeurt er niet echt iets agressiefs. Maar er zijn genoeg video’s waar katten uiteindelijk hun baasjes krabben omdat ze verkeerd werden behandeld en hun baasjes terug sisten naar hen.

Dus, als je doorgaat met sissen naar je kat, kan het zijn dat ze weglopen, bang voor de confrontatie die kan volgen of ze kunnen terug sissen en agressief defensief worden.

Ik denk niet dat sissen onder geen enkele omstandigheid zal werken als een scheldtechniek. De resultaten kunnen onvoorspelbaar zijn van kat tot kat, en sommige kunnen meer problematisch gedrag veroorzaken.

Wat te doen als je kat naar je sist?

Sissen is meestal een waarschuwingsteken dat uw kat met rust gelaten wil worden. Dus, als uw kat naar u sist, dan is het eerste wat u moet doen, hem wat ruimte geven.

Sis niet terug, gebruik geen waterflessen of harde geluiden, want dit kan je kat alleen maar banger maken, en ze kunnen weglopen, of ze kunnen er zelfs voor kiezen om aan te vallen.

Dan moet je erachter komen wat de oorzaak is van deze reactie. Je moet de bron van hun ongemak achterhalen.

Als je kat ziek is of pijn heeft dan “kan ze grommen, of sissen als mensen of andere huisdieren in het huishouden hen benaderen,” zoals Malcolm Weir, DVM, stelt.

In het geval dat dit een gezondheidsprobleem is, zul je moeten zoeken naar meer tekenen dat je kat onwel is, maar omdat sissen zo’n drastische gedragsverandering is, is het beste wat je kunt doen je kat eerst naar de dierenarts brengen.

Als je kat gezond is, maar nog steeds naar je sist, dan zul je naar zijn omgeving moeten kijken. Plotselinge veranderingen, zoals het brengen van een extra huisdier, of een familielid dat verhuist, kan uw kat stress geven en ze kunnen hun frustratie op u afreageren.

Tijdens deze stressvolle situaties zul je moeten kijken naar het katvriendelijker maken van de omgeving van je kat. Koop een extra kattenboom en zet die bij het raam, voeg schuilplaatsen toe en gebruik misschien kunstmatige kattenferomonen.

Dr. Tynes stelt dat deze feromonen, “een specifieke troostende boodschap naar het huisdier sturen, zoals ‘je bent hier veilig’ of ‘je hoort hier thuis’.”

U kunt de Feliway Classic kalmerende diffuser bekijken die verkrijgbaar is op Amazon. Ze kunnen helpen uw kat te kalmeren en het sissen te verminderen, houd in gedachten dat u nog steeds moet uitzoeken wat de oorzaak is van het sissen van uw kat.

Afsluitende gedachten

We spreken misschien niet dezelfde taal, maar er zijn meerdere manieren waarop wij onze katten kunnen begrijpen en zij ons.

We kunnen onze katten met ons laten praten door middel van hun lichaamstaal, hun langzame knipperen, en hun veeleisende miauwen, en we kunnen zelfs hun sissen accepteren als een waarschuwingsteken dat we te ver zijn gegaan.

Maar sissen naar onze katachtige metgezellen is geen optie voor ons, in plaats daarvan moeten we andere vriendelijke en stress-vrije manieren vinden om onze kitties te leren zich te gedragen.

Heb je ooit naar je kat gesist en hoe reageerden ze?