Weten katten wanneer je slaapt?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

weten katten wanneer je slaapt

Katten maken mensen ’s nachts waarschijnlijk al wakker zolang ze bij mensen wonen.

Oké, ik heb misschien geen oude Egyptische kunst van een gefrustreerde kattenouder die zijn kat uit de slaapkamer duwt, maar het is veilig om te zeggen dat katten niet altijd het meeste respect tonen voor onze sluimering.

Maar geven katten echt gewoon niet om onze slaap of is er meer aan de hand? Weten katten eigenlijk wel dat we slapen?

We kunnen niet met zekerheid weten of katten het idee van slaap begrijpen zoals wij dat doen, maar het is duidelijk dat katten begrijpen dat we door een lange periode van verminderd reactievermogen gaan. In plaats van slaap of rust, is het waarschijnlijker dat katten gewoon onze routine begrijpen.

Katten lijken ook duidelijk te begrijpen dat ze iets meer moeite moeten doen om ons in beweging te krijgen tijdens deze perioden van inactiviteit.

Laten we dit eens van wat dichterbij bekijken en proberen uit te vinden wat katten denken dat we aan het doen zijn als we in bed kruipen.

Begrijpen katten het concept van slapen?

Voordat we ons kunnen afvragen of katten begrijpen wanneer we slapen, moeten we ons afvragen of katten het concept slaap überhaupt begrijpen.

Het is tenslotte een idee dat we als vanzelfsprekend beschouwen, maar het is eigenlijk een behoorlijk ingewikkeld concept dat enig begrip vereist van bewustzijn in vergelijking met onbewust zijn.

Die verklaring alleen al zou ons moeten vertellen dat katten slaap waarschijnlijk niet op deze voorwaarden beschouwen, maar toch duidelijk weten dat er iets anders is. Vergelijkbaar met het idee of katten wel of niet weten dat we van ze houden, hoeven onze katachtige vrienden het idee van slaap niet volledig te begrijpen om er een praktisch of werkend begrip van te hebben en dat is waar we voor het grootste deel van dit artikel van uit zullen gaan.

Hoe weten katten dat we slapen?

Hoewel katten het idee van slaap misschien niet vanuit een wetenschappelijk perspectief begrijpen, hebben ze wel genoeg aanwijzingen om uit te vogelen wat er aan de hand is.

Laten we eens kijken naar een paar van hen.

Katten begrijpen routines

Hoewel katten misschien niet de fijne kneepjes van REM-slaap begrijpen, of ons gebrek daaraan als ze om 3 uur ’s nachts een aanval van de zoomies krijgen, kunnen onze katten een goede routine zeer zeker waarderen.

Als je goed op de routine van je kat let, doen ze waarschijnlijk elke dag dezelfde dingen. Ze letten ook goed op jouw routine en het samenvoegen van deze twee routines is een van de beste delen van het hebben van een kat.

Dus hoewel je kat misschien niet helemaal begrijpt dat je bewusteloos bent, weten ze wel dat je elke dag op ongeveer dezelfde tijdstippen niet veel van iets doet. Ze weten ook dat dit gebeurt wanneer jij in bed kruipt en dat er verschillende voorspelbare dingen zijn die daarvoor gebeuren (zoals je tanden poetsen, douchen, enz.). Bovendien weten katten dat ze iets harder moeten werken om op die momenten uw aandacht te krijgen.

Door in deze termen over slaap te denken, kun je beginnen te zien hoe katten misschien niet begrijpen maar ze weten genoeg van onze routine om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Katten merken de fysiologische verschillen op tijdens de slaap

Katten zijn diep verbonden met en opmerkzaam voor de wereld om hen heen… ook voor ons.

Hoewel honden vaak de eer krijgen voor hun superzintuigen, zijn er genoeg verhalen van katten die kanker opsporen en veel concretere voorbeelden van katten die consequent epileptische aanvallen voorspellen. Met dat soort geloofsbrieven zal het voor katten gemakkelijk zijn om de vele fysiologische veranderingen te detecteren, zoals een daling van de ademhalingsfrequentie of een vermindering van de spiertonus.

Nogmaals, katten denken misschien niet bij zichzelf, “Oh, haar ademhalingsfrequentie is gedaald, dus ze slaapt.” Maar in plaats daarvan maakt het deel uit van een meer algemeen begrip van slaap als deel van onze routine en hoe het onze activiteit beïnvloedt.

Doen Katten Verzorging Dat we slapen?

We kunnen gerust zeggen dat alle katten het idee van slapen kunnen doorgronden, maar of ze er iets om geven hangt sterk af van de individuele katachtige en de reacties die ze krijgen van het verstoren van jouw slaap.

Sommige katten zullen van nature leren om ons te negeren terwijl we slapen, omdat ze weten dat het veel meer moeite zal kosten om onze aandacht te krijgen. Dus hoe erg ze het ook vinden dat de deur dicht is of hoe graag ze willen ontbijten, ze wachten gewoon geduldig tot we weer alert worden.

Andere katten zullen minder tolerantie hebben voor onze slaap en gewoon op ons hoofd springen tot we wakker worden. Nog hardnekkiger katten kunnen zelfs besluiten om ons een lik te geven, een knabbel, of allebei om ons wakker te krijgen.

Maar de grootste factor in hoe katten zich gedragen is wat jij doen.

Als je opstaat om je kat eten te geven als ze je probeert wakker te maken, dan heb je dat gedrag net versterkt. Dat is een voor de hand liggend voorbeeld, maar in sommige gevallen is er niet veel voor nodig om gedrag te versterken en zelfs het erkennen van de pogingen van je kat om je aandacht te krijgen kan al genoeg zijn.

Naast hoe je reageert, is het belangrijk om te begrijpen waarom een kat u wakker maakt, zodat u het probleem kunt oplossen. Dat is een veel groter onderwerp en u kunt hier meer te weten komen over hoe u dit probleem kunt aanpakken.

Als het probleem voedsel is, en dat is het vaak, is investeren in een degelijke automatische voederautomaat meestal een goede plek om te beginnen.

Afsluitende gedachten

Het is vrij duidelijk dat katten elke nacht weten dat er iets met ons aan de hand is. Hoewel ze misschien niet de finesses van slaap begrijpen, of het zien als hetzelfde als zij, lijken katten wel een praktisch begrip te hebben van onze sluimer.

Katten weten dat we niet zo snel reageren en ze zullen ook de fysiologische veranderingen opmerken die tijdens de slaap optreden, waardoor het voor hen duidelijk is dat er iets anders is.

Maar of ze zich er iets van aantrekken, hangt af van de individuele kat en hoe jij reageert!

Wat denk jij? Heeft uw katachtige vriend respect voor uw slaap?