Krijgen katten winterjassen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Naarmate de koudere maanden naderen en de dagen korter worden, zal je een verandering opmerken in het uiterlijk van je kat. Ze zijn niet meer de slanke kat die ze tijdens de zomer waren, in plaats daarvan veranderen ze in deze pluizige bal van vacht.

Net zoals wij dikkere kleren beginnen te dragen, beginnen ook onze katachtige metgezellen aan hun eigen vacht te werken.

Maar wat brengt zo’n harige verandering teweeg?

Krijgen katten een wintervacht? Katten beginnen een wintervacht te krijgen tijdens de herfst wanneer het daglicht minder wordt. Omdat hun wintervacht niet noodzakelijk wordt beïnvloed door de temperatuur, maar voornamelijk door het zonlicht, zullen zelfs binnenkatten die de extra isolatie niet nodig hebben, een seizoensgebonden verharing doormaken.

Als je meer wilt weten over de winterkant van het verharen, ga dan dieper in op de vraag waarom je kat een dikkere vacht krijgt!

Laten we beginnen!

Krijgen Katten Winterjassen?

Als je een nieuwe katteneigenaar bent die verward is door de fluctuerende staat van de vacht van je kat, en zich afvraagt waarom je kat er plotseling dikker of dunner uitziet naarmate de seizoenen komen en gaan, maak je dan geen zorgen, ze weten gewoon hoe ze zich gepast moeten kleden voor elke seizoensgebonden gelegenheid!

De meeste katten kweken wintervachten om zichzelf warm te houden. Zodra de winter voorbij is, werpen ze een groot deel van hun vacht af om koel te blijven tijdens de zomer en groeien ze terug, elk jaar opnieuw, om zich te isoleren tegen het koude seizoen. Tammy Hunter, DVM legt dit proces in meer detail uit, “sommige katten die in koelere klimaten leven, vooral als ze zich vaak buiten wagen, ondergaan twee zware seizoensgebonden verharingscycli per jaar (late lente en late herfst), waarbij een groot deel van de ondervacht in klontjes uitvalt”.

Bij sommige katten kan de overgang van een winter- naar een zomervacht een enorm verschil maken in hun uiterlijk. Bijvoorbeeld, langharige katten die gebouwd zijn om de kou te weerstaan, zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat, kunnen er heel anders uitzien als ze van het ene seizoen naar het andere gaan.

Wat is precies een wintervacht?

Zoals met de meeste kat-gerelateerde dingen, is een wintervacht een belangrijk proces en het is er om het leven van een kat gemakkelijker en veiliger te maken. Maar om te begrijpen hoe dit proces, dat bekend staat als seizoensgebonden verharen, werkt, moeten we hun vacht nader bekijken.

De Functie van de Vacht van Katachtigen

De meeste kattenrassen hebben een gelijkaardige vacht, hij kan natuurlijk variëren in lengte, maar ze hebben meestal een gladde buitenste vacht van dekharen die het grootste deel van het kleurpigment bevatten. Als je hun vacht borstelt en van dichtbij bekijkt, zul je ook een veel fijnere ondervacht ontdekken die een grijzige tint heeft. Deze ondervacht is het belangrijkste deel van wat wij de wintervacht noemen en zorgt voor extra isolatie.

Tammy Hunter, DVM, en Ernest Ward, DVM verklaren dat “de vacht van uw huisdier bestaat uit duizenden haren die in haarzakjes worden geproduceerd. Omdat de haren onder constante omgevingsstress staan, worden ze voortdurend uitgevallen en vervangen.”

Op zichzelf beschermt de kattenvacht de kat tegen externe stressoren, zoals chemische schade, huidtrauma, ultraviolet licht, en tegen contact met hete oppervlakken. Het belangrijkste is dat de vacht van uw kat helpt bij het reguleren van zijn lichaamstemperatuur. Dit proces heet thermoregulatie, waarbij uw kat zijn haarzakjes zal verplaatsen om ze dichter bij elkaar te brengen als ze het koud heeft of verder uit elkaar als ze het warm heeft.

Vacht lengte

Een ander ding waar u rekening mee moet houden als het gaat om de wintervacht van uw kat, is dat het type vacht en de lengte ervan er ook toe doen. De meeste katten krijgen een wintervacht, maar natuurlijk zal de volheid variëren, afhankelijk van hun ras, het klimaat van het land waar zij wonen, en de verwarmingsomstandigheden van hun huis, maar het type vacht dat zij hebben is ook van belang.

Zoals Tammy Hunter, DVM, en Cheryl Yuill, DVM, MSc, CVH uitleggen, “Selectief fokken heeft geleid tot katten met een aantal vachtkenmerken, variërend van de haarloze Sphinx katten tot pluizige langharige rassen.”

Uiteraard zou je kunnen veronderstellen dat een wintervacht niets voorstelt als je een Sphynx bezit, of je zult niet onder de indruk blijven van de korte vacht van de Brits Korthaar, maar als je katachtige metgezel een Syberische kat is, dan zul je zeker de drastische veranderingen in hun vacht zien tijdens beide seizoenen. Maar zelfs katten met een korte vacht zullen verharen en een dikke ondervacht laten groeien om hen te beschermen tegen de kou.

Ik bedoel, kijk naar deze mini panter die geniet van de sneeuw. Ik ben er zeker van dat hij er een goede wintervacht onder heeft om hem te beschermen!

Wanneer verliezen katten hun wintervacht?

De vacht van uw kat groeit ergens in de late herfst en begint te verharen in de late lente. Het verharen wordt sterk beïnvloed door het aantal uren daglicht buiten (de fotoperiode), omdat de dagen langer worden in de lente en korter in de herfst, en in zekere mate door de stijging en daling van de buitentemperatuur.

Huiskatten die hun leven binnenshuis doorbrengen, zullen hoogstwaarschijnlijk minder worden beïnvloed door het buitenklimaat, omdat zij in een consistente omgeving leven. Hetzelfde kan waar zijn als je in een gebied woont met een mildere winter. Ik woon bijvoorbeeld in een land waar de winters vrij mild zijn, en ik heb gemerkt dat mijn kittens geen drastische veranderingen in de wintervacht ondergaan zoals ik heb gezien bij vergelijkbare kortharige katten in een paar noordelijke landen die ik heb bezocht.

Als je het geluk hebt om in een land te wonen dat altijd warm is, en je laat je kat buiten, dan is de kans groot dat je niet het volledige potentieel van hun wintervacht zult zien, en dat hun verharing min of meer ondermaats zal zijn. Als je op het noordelijk halfrond woont, zal je kat waarschijnlijk een dikke ondervacht ontwikkelen om hem te isoleren tegen de kou, vooral als hij ook toegang heeft tot de buitenlucht.

Hebben katten nog een wintervacht nodig?

Voor katten is het volkomen natuurlijk om een mooie wintervacht te hebben. Sommige haarloze rassen zullen nooit weten hoe het voelt om in een dikke vacht gedrapeerd te zijn, maar zoals we hebben vastgesteld zal de meerderheid van de katten deze verandering ervaren. De dikte kan natuurlijk variëren, maar het is zeker iets waar ze zelf geen controle over hebben.

Hoewel katten zijn uitgerust om koude temperaturen te weerstaan, betekent dit niet dat ze dat ook moeten doen en dat het goed voor ze is. Ervoor zorgen dat ze het comfortabel en warm hebben zou dus onze prioriteit moeten zijn als verantwoordelijke en liefhebbende kattenouders!

Tekenen dat je kat het koud heeft

De normale lichaamstemperatuur van katten is 38,3 tot 39,2°C (101,0 tot 102,5°F), wat veel hoger is dan de normale menselijke lichaamstemperatuur van 37°C (98,6°F). Dit betekent dat onze pluisjes veel harder moeten werken om zich warm te houden, dus ze zullen altijd een wintervacht nodig hebben.

Maar zelfs met een weelderige vacht om hen te beschermen kan je katachtige metgezel het nog steeds koud krijgen, vooral als ze naar buiten mogen. Volgens de American Veterinary Medical Association, “Net als bij mensen, kan de koude tolerantie van huisdieren variëren van huisdier tot huisdier, gebaseerd op hun vacht, lichaamsvet opslag, activiteitsniveau, en gezondheid. Wees je bewust van de tolerantie van je huisdier voor koud weer en pas je daaraan aan.”

Als je merkt dat je kat minder alert of lusteloos is, vooral nadat hij buiten is geweest of ergens waar de temperatuur lager is, dan kan hij onderkoeld zijn. Een ander, meer voor de hand liggend teken is trillen en bibberen, wat katten doen om het warmer te krijgen. Sommige katten gaan huilen, of zoeken warme plekjes op om te zitten met hun pootjes ingestopt voor extra isolatie.

Deze tekenen zijn natuurlijk niet genoeg om te weten of je kat onderkoeld is, omdat ze het gevolg kunnen zijn van een medische aandoening, maar als je merkt dat je kat het koud heeft, wikkel hem dan in warme handdoeken, meet zijn temperatuur, en bel je dierenarts voor verdere instructies. Krista Williams, BSc, DVM, CCRP, waarschuwt: “temperaturen boven de 40°C (104°F) of onder de 37,2°C (99°F) zijn noodsituaties”.

Houd uw kat warm tijdens de winter

Ik denk dat de lijn van overschatting en onderschatting van de wintervacht van uw kat gemakkelijk kan worden overschreden, voor nieuwe katteneigenaren, en vooral voor degenen onder u die een kitten of een oudere kat onder uw hoede hebben. Ook katten die een kortere vacht hebben, of helemaal geen vacht, zullen waarschijnlijk meer verzorging en bescherming nodig hebben tijdens de koudere maanden, zonder dat dit betekent dat u uw langharige harige vriend moet verwaarlozen.

De eerste stap die je moet nemen is het creëren van meerdere plekken in je huis die warm en gezellig zijn voor je kat om te slapen. Onze vloeren kunnen behoorlijk koud zijn voor hun voeten en buik, dus het neerleggen van tapijten, of simpelweg het toevoegen van een paar extra zelfverwarmende kattenbedden kan de truc doen! Zorg ervoor dat ze niet naast deuren staan in verband met koude tocht, en als je een krabpaal bij een raam hebt staan, haal hem dan weg zodat hij niet het koude glas raakt.

Respectievelijk moet het kleden van uw kat in kattenkleren worden vermeden, tenzij u de vacht van uw kat in de winter moest scheren en uw dierenarts u heeft aangeraden om ervoor te gaan. Ik weet dat kleine katten er schattig uitzien in kleine piratenkostuums, maar ze zullen waarschijnlijk de bewegingsvrijheid van uw kat beperken, en stress en ongemak veroorzaken en mogelijk leiden tot oververhitting.

Het aanpassen van de voeding van je kat tijdens de koude weer maanden kan daarentegen helpen om ze warm te houden omdat ze dan extra energie verbranden. Het belangrijkste is dat als uw kat zich graag buiten waagt, u kunt overwegen hem binnen te houden tijdens de extra koude maanden. Maar als u ze toch buiten laat, waarschuwt de ASPC dat “antivries, net als koelvloeistof, een dodelijk gif is voor honden en katten. Zorg ervoor dat u gemorste vloeistoffen grondig opruimt en overweeg producten te gebruiken die propyleenglycol bevatten in plaats van ethyleenglycol.”

Zorg ervoor dat u de pootjes van uw kat controleert na uw wandeling of wanneer ze terugkomen, aangezien ze gevoelig zijn voor bevriezing. Als u een kleurverandering opmerkt, een gebarsten schilferige huid die afschilfert en er rood, grijs of wit uitziet, maak ze dan eerst schoon met een warme vochtige handdoek om de temperatuur terug te brengen, en bel dan uw dierenarts voor een controle en een behandeling.

Wat te doen als uw kat zijn wintervacht verliest?

Misschien heb je je kat de hele winter zien rondscharrelen terwijl hij trots zijn dikke vacht droeg, maar zoals we allemaal weten gaat deze vacht niet eeuwig mee. Ik heb met afschuw toegekeken hoe mijn katjes hun vacht loslieten op elk oppervlak van mijn huis, mijn meubels, en vooral mijn kleren! Maar hoe beangstigend het ook mag lijken, ik beloof je dat er een manier is om het verharen de baas te blijven!

Grooming

In tegenstelling tot buitenkatten die in de loop van de seizoenen sterk verharen, verharen binnenkatten meestal het hele jaar door, en als uw katachtige metgezel ook kortharig is en strikt binnenshuis wordt gehouden, hoeft u uw verzorgingsroutine misschien niet te veel aan te passen.

Desalniettemin, bovenop de wintervacht of zomervacht van je kat zijn is het hele jaar door uiterst belangrijk, maar ik denk dat ik voor de meeste katteneigenaren spreek dat de lente de tijd is waarin je extra grondig wilt zijn. Natuurlijk kunt u helpen het verharen te verminderen door hun voer te veranderen naar een merk dat verharen helpt minimaliseren, maar niets zal u meer besparen dan een goede kattenborstel!

Ik weet dat de markt vol zit met opties, er zijn speciale handschoenen voor de schuchtere katjes, en de gebruikelijke metalen borstels die min of meer lijken op een middeleeuws martelwerktuig (dat denk ik tenminste!) Maar de enige borstel die mij echt door de verharingsperiode van de wintervacht heeft geholpen is deze Als je meer wilt weten hoef je alleen maar naar de reviews te kijken om te zien dat er meer dan 20.000 tevreden klanten naast me staan te raaskallen!

Het is belangrijk om te onthouden dat verharen hoe dan ook optreedt, maar regelmatig borstelen van de vacht van uw kat zal niet alleen de stofhaasjes in uw huis verminderen, maar het zal ook de huid van uw pelsbaby gezond houden en hun vacht vrij van klitten.

Pluis rolt alles op!

Mijn laatste tip voor elke lente zal voor altijd het wonder zijn dat bekend staat als Lint Roll! Ik denk echt dat ze een zegen zijn voor de meeste katteneigenaars, want ze houden niet alleen mijn kleren grotendeels pluisvrij, maar ik zorg er ook voor dat ik ze gebruik op oppervlakken zoals mijn bank, het bed van mijn kat, en elk kussen waar ze besloten hebben een dutje op te doen.

Ik probeer ook mijn leven gemakkelijker en zo pelsvrij mogelijk te maken, door de meeste van mijn meubels te bedekken met lichte dekens, die gemakkelijk wasbaar zijn en waar de vacht niet zo gemakkelijk aan blijft kleven. Ik weet dat het allemaal een tijdrovend en overweldigend proces kan lijken, vooral voor nieuwe katteneigenaars, maar deze periode is van korte duur, en het kan helpen om je lenteallergieën tot een minimum te beperken!

Afsluitende gedachten

Of uw kat nu een lange en weelderige manen heeft of een zijdezachte korte vacht, hij verhaart in de zomer en pluist hem weer op om hem uiteindelijk geschikt te maken voor de winter. Het is een oneindige cyclus en maakt deel uit van hun prachtige ontwerp.

Ik denk eerlijk gezegd dat dit een prachtige vaardigheid is om te hebben, zelfs als tijdens de lentemaanden de helft van hun vacht op mij en in mijn koude dranken zal eindigen. Maar er is iets magisch aan je kat plotseling te zien ontpoppen tot een zachte en harige lordling! Ik bedoel, ze zijn zo pluizig, ik ga dood!

Nu is het jouw beurt om ons te laten weten of je ook vindt dat je kat er schattiger uitziet in hun wintervacht!