Wereld Rabiës Dag 2023: alles wat u moet weten

Wereld Rabiës Dag is een internationale bewustmakingscampagne jaarlijks op 28 september.

Hoewel hondsdolheid misschien niet vaak wordt besproken in plaatsen als de VS en Canada, dankzij de hoge vaccinatieniveaus bij gedomesticeerde huisdieren, blijft het nog steeds een belangrijk gezondheidsprobleem in landen over de hele wereld. Feit blijft dat hondsdolheid 100% te voorkomen is, maar toch sterven er elk jaar bijna 60.000 mensen aan. Lees verder om meer te weten te komen over Wereld Rabiës Dagen en wat er wordt gedaan om het bewustzijn te vergroten.

kat + lijnverdeler

Wat is hondsdolheid?

Hondsdolheid is een 100% te voorkomen virale ziekte die kan worden overgedragen via de beet of krab van een hondsdol dier. Het virus tast het centrale zenuwstelsel aan en veroorzaakt ziekte in de hersenen en uiteindelijk de dood.

Het heeft twee klinische vormen:

 • Woedende hondsdolheid (opgemerkt door hyperactiviteit en hallucinaties)
 • Paralytische hondsdolheid (opgemerkt door verlamming en coma)

Hondsdolheid is bijna 100% dodelijk zodra de klinische symptomen beginnen.

De meeste gevallen die aan de Centers for Disease Control and Prevention worden gemeld, komen voor bij wilde dieren, hoewel elk zoogdier de ziekte kan oplopen. Hoewel de tienduizenden gevallen van hondsdolheid die zich jaarlijks bij mensen voordoen, bijna allemaal worden verkregen door de beet van een geïnfecteerde hond.

Een kat met hondsdolheid kan echter worden doorgegeven aan hun baasjes of aan iedereen die de kat bijt. Tekenen dat uw kat hondsdolheid kan hebben, zijn onder meer:

 • Veranderingen in gedrag
 • Agressief worden
 • Onvermogen om te slikken; Kwijlen
 • Afname van spiercontrole

Over hondsdolheid wordt misschien niet vaak gesproken in plaatsen als de VS en Canada vanwege de hoge vaccinatieniveaus bij gedomesticeerde huisdieren; Het blijft echter een belangrijk gezondheidsprobleem in landen over de hele wereld. Hoewel hondsdolheid een 100% te voorkomen ziekte is, sterven jaarlijks wereldwijd bijna 60.000 mensen (voornamelijk kinderen) aan hondsdolheid.

Het sissen van de kat
Afbeelding tegoed: yvonneschmu, Pixabay

Wat is Wereld Rabiësdag?

Werelddag van hondsdolheid wordt gevierd om het bewustzijn over de preventie van deze vreselijke ziekte te vergroten en om de vooruitgang te benadrukken die is geboekt bij het verslaan ervan.

28 september werd gekozen als Wereld Rabiës Dag omdat het de datum is waarop Louis Pasteur stierf. Pasteur was een Franse chemicus en microbioloog die samen met zijn collega’s het eerste vaccin tegen hondsdolheid ontwikkelde.

Elk jaar kiest de Rabiës Alliance een thema dat volgens hen relevant is voor de huidige rabiëssituatie en wereldwijde trends met betrekking tot de ziekte.

Wat wordt er gedaan aan hondsdolheid?

In meerdere sectoren in de Verenigde Staten en Canada worden enorme inspanningen geleverd om hondsdolheid te voorkomen. Natuurbiologen distribueren miljoenen aas tegen hondsdolheid aan wilde dieren om de overdracht van virussen bij de bron te stoppen. Dierenartsen vaccineren jaarlijks meer dan 40 miljoen gedomesticeerde katten en honden om ziektebescherming te bieden aan de dieren en hun families. Humane samenlevingen en reddingsacties bieden onderdak aan zwerfdieren, geven ze een thuis van de straat en verminderen de verspreiding van het virus. Wetenschappers werken ijverig aan de ontwikkeling van nieuwe preventiemethoden, waaronder nieuwe vaccins en behandelingsmodaliteiten.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een wereldwijd strategisch plan om tegen 2030 een einde te maken aan menselijke sterfgevallen door hondsdolheid door hondsdolheid. Dit plan, “Zero By 30”, bestaat uit een aanpak in drie fasen om landen te betrekken, te versterken en in staat te stellen zich te concentreren op eliminatie-inspanningen.

De drie doelstellingen van “Zero By 30” zijn onder meer:

 • Effectief gebruik van vaccins, medicijnen, hulpmiddelen en technologieën om het risico op hondsdolheid bij de mens te verminderen
 • Het genereren en meten van de impact van de inspanningen door te zorgen voor betrouwbare gegevens en het implementeren van effectief beleid
 • Betrokkenheid en middelen in stand houden door gebruik te maken van de betrokkenheid van meerdere belanghebbenden

Wat kan ik doen om Wereld Rabiës Dag te vieren?

Er zijn veel dingen die u kunt doen om Wereld Rabiës Dag te erkennen.

 • Zegt het voort. Omdat hondsdolheid niet zo vaak voorkomt in Canada en de Verenigde Staten als op andere plaatsen in de wereld, is het beste wat je kunt doen op Wereld Rabiës Dag het verspreiden van bewustzijn over deze gruwelijke ziekte.
 • Bevorder vaccinatie. Vaccinatie tegen hondsdolheid is een van de beste manieren om de overdracht van de ziekte te voorkomen. Als uw huisdieren hun rabiësvaccins of hun boostershots niet hebben gehad, is het tijd om contact op te nemen met uw dierenarts en ze te laten inenten. Katten en honden hebben een jaar na hun eerste rabiësvaccin een booster nodig en daarna om de drie jaar een booster. Afhankelijk van de wetten waar u woont en het gebruikte vaccin, hebben uw huisdieren mogelijk jaarlijks boosters nodiglly versus om de drie jaar.
 • Informeer jezelf over bijtpreventie. Bijtpreventie is de sleutel tot het verminderen van uw risico om de ziekte op te lopen. Laat alle dieren in het wild met rust en ken uw risico; de meeste gevallen van sterfgevallen door hondsdolheid in de VS treden op door contact met geïnfecteerde beten, gevolgd door blootstelling aan hondsdolle honden tijdens internationale reizen.
 • Steriliseer en castreer uw huisdieren. Sterilisatie en castratie vermindert het aantal ongewenste huisdieren dat zwerfdieren worden of niet goed worden verzorgd of regelmatig worden gevaccineerd.
Vaccinatie van katten
Afbeelding tegoed: bmf-foto.de, Shutterstock

Hondsdolheid in cijfers

Volgens statistieken die zijn vrijgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie en de CDC tijdens de viering van Wereld Rabiës Dag in september vorig jaar:

 • Elk jaar worden ongeveer 4 miljoen Amerikanen gebeten door dieren.
 • Bijna 800.000 van die Amerikanen kregen medische hulp voor deze beten.
 • Naar schatting zijn ongeveer 60.000 Amerikanen blootgesteld aan het rabiësvirus en krijgen ze er een behandeling voor.
 • Minder dan 4.000 dieren testen positief op het virus, voornamelijk ratten, stinkdieren, vossen, katten en honden.
 • In 2018 werden slechts 241 gevallen van hondsdolheid gemeld door de CDC.
 • Minder dan 3 sterfgevallen door hondsdolheid in de Verenigde Staten.
 • 95% daling van het aantal menselijke sterfgevallen ten opzichte van de piek in 1945.
 • Hondsdolheid is verantwoordelijk voor 59.000 menselijke sterfgevallen in meer dan 150 landen.
 • 95% van de gevallen van hondsdolheid komt voor in Afrika en Azië.
 • De helft van de gevallen van hondsdolheid komt voor bij kinderen jonger dan 15 jaar.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Hondsdolheid is een gruwelijke ziekte die jaarlijks tienduizenden doden tot gevolg heeft. Er is de afgelopen decennia veel aan de ziekte gedaan, en hoewel het aantal gemelde gevallen per jaar afneemt, moet er meer worden gedaan om tegen 2030 nul gevallen te bereiken. Door elk jaar Wereld Rabiës Dag te vieren, kunnen we het bewustzijn over deze vreselijke ziekte bevorderen en ons steentje bijdragen aan het bereiken van een rabiësvrije wereld.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: elwynn, Shutterstock