Waarom zijn katten bang voor stofzuigers? 5 veelvoorkomende redenen

Als je arme kat in paniek wegrent bij het zien van de stofzuiger, weet dan dat je niet de enige eigenaar van een huisdier bent die zich in deze situatie heeft bevonden. Angst voor stofzuigers is misschien wel een van de meest voorkomende angsten bij huisdieren. Zelfs menselijke baby’s zijn vaak doodsbang voor dit donderende geluid de eerste keer dat ze het horen. Maar wat zit er achter deze fobie bij onze katachtige metgezellen?

Volgens de kattenexperts van het College of Veterinary Medicine van de Cornell University1reageren katten anders op harde geluiden zoals stofzuigers op basis van hun persoonlijkheid, ervaringen uit het verleden en zelfs genetica. Ook als onze kat bang is voor een geluid, voelen we vaak de behoefte om ze te kalmeren. Maar verrassend genoeg is dit misschien niet zo nuttig als je zou denken.

Lees verder om volledig te begrijpen waarom katten bang zijn voor stofzuigers en wat u kunt doen om hen te helpen hun fobie te overwinnen.

kat + lijnverdeler

De 5 meest voorkomende redenen waarom katten bang zijn voor stofzuigers

Er zijn veel redenen waarom een kat bang kan zijn voor de stofzuiger, waaronder:

1. Gebrek aan socialisatie en blootstelling

Socialisatie is niet alleen voor puppy’s! Inderdaad, de vroege socialisatie van kittens met nieuwe mensen, dieren, situaties en objecten, zoals de angstaanjagende stofzuiger, is een essentiële stap in hun ontwikkeling. Dit houdt in dat deze jonge katten voorzichtig worden blootgesteld aan nieuwe dingen die ze als volwassenen regelmatig zullen tegenkomen, zodat ze met vertrouwen kunnen reageren in plaats van met angst of bezorgdheid.

Thematische pauze

2. Genetica

De genetische samenstelling van een kat speelt een belangrijke rol bij hun reactie op harde geluiden. Sommige katten zijn van nature bang voor bijna alles en hebben de neiging om te vluchten voor allerlei geluiden, situaties en zelfs geïmproviseerde gasten. In tegenstelling tot honden die proberen weg te rennen, trekken katten zich vaak terug en zoeken ze hun toevlucht in huis, zoals in een kast, onder het bed of hoog op een keukenkastje.

Thematische pauze

3. Eerdere ervaringen

Als uw huisdier bang is geworden voor de stofzuiger, kan dit een echte fobie worden. Ze hebben waarschijnlijk een sterke negatieve associatie met de stofzuiger gecreëerd.

Kat in de buurt van vacuüm
Afbeelding tegoed: Mr_Mrs_Marcha, Shutterstock
Thematische pauze

4. Persoonlijkheid

Sommige katten hebben over het algemeen een verlegen of angstig temperament. Een kat die bang is voor bijvoorbeeld onweer of vuurwerk, kan ook schrikken van de stofzuiger.

Thematische pauze

5. Verschillen tussen soorten

Katten en honden reageren verschillend op geluid. Terwijl honden vaak bang zijn voor harde geluiden zoals onweer en vuurwerk en vaak proberen weg te rennen, zijn katten eerder bang voor plotselinge geluiden in huis, zoals van een stofzuiger, bouwwerkzaamheden of een haardroger.

Kat die de stofzuiger bekijkt
Afbeelding tegoed: Poberezhna, Shutterstock

Kattenpoot verdeler

Moet u zich zorgen maken over de angst van uw kat?

Als u merkt dat uw kat zich onder de bank verstopt, trilt, hijgt of overmatig miauwt, kan dit erop wijzen dat hij ernstige stress ervaart. Hoge niveaus van angst kunnen de cortisolspiegels in hun lichaam verhogen, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Daarom is het van cruciaal belang om uw huisdier te helpen zijn angst te overwinnen, zodat hij een goede gezondheid en welzijn kan behouden.

Hoe u uw kat kunt helpen zijn angst voor stofzuigers te overwinnen

Als je kat bang is, zal je eerste instinct hem waarschijnlijk in je armen nemen om hem te kalmeren. Sommige dierenartsen raden echter niet aan om uw kat op deze manier te troosten, omdat ze dit kunnen interpreteren als een reden om bang te zijn voor het geluid. Dit zal dan hun angst versterken. Wat je ook kiest om te doen, straf je kat nooit omdat hij bang is, want dit zal zijn angst alleen maar vergroten.

Het is het beste om ze te laten kiezen waar ze zich willen verstoppen en daar te blijven totdat ze zich veilig voelen. Dit is een natuurlijk gedrag voor katachtigen, zowel in het wild als thuis. Als uw kat zich echter te lang verstopt en u zich zorgen begint te maken, probeer hem dan te verleiden met iets lekkers of zijn favoriete speeltje. Maar onthoud, dwing uw huisdier nooit uit zijn schuilplaats, tenzij hij in gevaar is.

Een andere manier om uw kat te helpen omgaan met angstaanjagende geluiden is door de desensibilisatietechniek te gebruiken:

  • Laat de stofzuiger eerst achter in een kamer waar uw kat tijd doorbrengt, maar zorg ervoor dat deze is uitgeschakeld. Beloon je kat met traktaties/complimenten als ze in dezelfde kamer zijn. Houd het daar een paar dagen en verplaats het naar verschillende kamers (vermijd de kattenbak, het bed en de voer- en waterbakken van uw kat).
  • Laat vervolgens iemand anders de stofzuiger in een andere kamer draaien terwijl u bij uw kat blijft en bied hem comfort/traktaties aan. Zodra uw kat het geluid op afstand goed vindt, probeer hem dan in dezelfde kamer aan te zetten, maar op afstand van uw huisdier. Beloon je kat als hij niet wegloopt.
  • Zet ten slotte de stofzuiger aan en gebruik hem normaal, zelfs als dat betekent dat je in de buurt van je kat moet komen (beloon hem daarna). Wees geduldig met deze techniek, want het vereist zowel tijd als geduld. Door consequent te oefenen, zou uw kat zich meer op zijn gemak moeten voelen met de stofzuiger.

Bovendien, als uw kat overdreven geagiteerd en bang wordt door het vacuüm, kunt u een kalmerende spray proberen. Dit product bevat een katachtig feromoon dat katten kan kalmeren in tijden van stress. Het kan worden gebruikt als spray of diffuser.

Tot slot, als uw kat ondanks al uw inspanningen extreem angstig en angstig blijft wanneer u de stofzuiger tevoorschijn haalt, neem dan contact op met uw veterinaire team voor verder advies.

Doen schrikken kat die het vacuüm bekijkt
Image Credit: één foto, Shutterstock

3 Gezichtsverdeler voor katten

Waar het op neer komt

Hoewel het leuk kan zijn om de ninjabewegingen van je kat te zien ontsnappen aan de gevreesde stofzuiger, vergeet nooit dat deze angst reëel is en echt leed en angst kan veroorzaken.

Gelukkig kunt u, door te proberen de redenen voor deze angst te begrijpen en maatregelen te nemen om deze te verlichten, uw katachtige metgezel helpen zich veiliger te voelen in uw huis. Misschien zullen ze op een dag de stofzuiger beschouwen als een luidruchtig maar onschadelijk apparaat, in plaats van als een gezworen vijand.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: VH-studio, Shutterstock