Hoe houd je een huis schoon met katten – 7 tips van experts

Katten zijn lieve wezens, maar met al die geweldige kattenliefde en gezelschap komen een paar verantwoordelijkheden, zoals ze voeren, met ze spelen en je huis schoon houden. Katten zijn over het algemeen behoorlijk kieskeurig en verzorgen zichzelf meerdere keren per dag. Ze kunnen echter ook een behoorlijke puinhoop in je huis veroorzaken.

Kattenhaar en kattenbakvulling moeten regelmatig worden aangepakt, maar katten stoten ook dingen om, spuiten, poepen buiten de kattenbak en plassen af en toe op tapijten. Blijf lezen voor zeven tips om een huis schoon te houden met een kat.

kat + lijnverdeler

De 7 tips om een huis schoon te houden

1. Borstel je kat

Het regelmatig borstelen van je kat heeft een paar voordelen. Het vermindert de hoeveelheid haren van huisdieren die door uw huis drijven, en het kan ook de hoeveelheid huidschilfers van huisdieren verminderen die in uw omgeving terechtkomen, wat een rol kan spelen bij het minimaliseren van sommige allergiesymptomen bij mensen die allergisch zijn voor katten.

Kortharige katten moeten meestal ongeveer een of twee keer per week worden geborsteld, terwijl katten met langhaar vaak regelmatiger verzorging nodig hebben. Verzorging is ook een leuke hechtingsactiviteit waar veel, maar niet alle, katten van genieten. Voor katten die er niet van genieten, kunnen een paar traktaties en een beetje geduld hen helpen eraan te wennen.

Mans hand kammen Maine Coon kat met haar borstel
Afbeelding tegoed: Sergey Fatin, Shutterstock
Thematische pauze

2. Stofzuig grondig

Regelmatig stofzuigen, voordat haren en huidschilfers van huisdieren zich echt ophopen, kan ook helpen om uw huis schoon te houden. Tapijten, gestoffeerde meubels en bedden voor huisdieren hebben allemaal regelmatig aandacht nodig om schoon te blijven. Ook het stofzuigen van hardhouten vloeren is belangrijk.

Stofzuigers met HEPA-filters zijn geweldig om huidschilfers van huisdieren tot een minimum te beperken, wat goed nieuws kan zijn voor mensen met allergieën. Het is relatief eenvoudig om betaalbare opties te vinden met HEPA-filters en speciale hulpstukken om dierenbont op te pakken. Om je huis mooi en schoon te houden, moet je minstens een paar dagen per week je stofzuiger trainen.

Thematische pauze

3. Omgaan met ongelukken

Katten missen soms de kattenbak en braken op tapijten of banken. Schoonmaakongelukken zo snel mogelijk nadat ze zich hebben voorgedaan, kunnen vlekken en geuren voorkomen. Er zijn speciale producten beschikbaar die zijn ontworpen om de geur van kattenpis te verwijderen en te voorkomen dat katten terugkomen naar dezelfde plek om de badkamer te gebruiken. De meeste reinigingsmiddelen werken aan zowel oude als nieuwe vlekken en geuren, en enzymatische formules zijn het beste om latere incidenten op dezelfde plek te voorkomen.

Kat die toekijkt terwijl menselijke nevel tapijt reinigt
Afbeelding tegoed: Kristi Blokhin, Shutterstock
Thematische pauze

4. Minimaliseer het volgen van zwerfvuil en geuren

Katten sporen vaak zwerfvuil door het hele huis en kleine stukjes zijn vaak zelfs onder de kussens van de bank te vinden. Het kan helpen om een merk zwerfvuil te gebruiken dat niet zoveel bijhoudt. Kattenbakken met toppen kunnen de kattenbakvulling verminderen die katten eruit schoppen bij het graven.

Er zijn ook matten die zijn ontworpen om zwerfvuil te verzamelen als katten eroverheen lopen. Overweeg om een mini-stoffer en blik dicht bij de kattenbak van uw huisdier te houden, zodat u deze gemakkelijk kunt opruimen zonder de grote stofzuiger uit te hoeven graven. Ontgeurende producten kunnen aan kattenbakvulling worden toegevoegd om penetrante geuren te absorberen.

Thematische pauze

5. Maak toonbanken en voerbakken regelmatig schoon

Katten kunnen ziektekiemen op hun poten dragen, en zelfs de best opgevoede huisdieren springen soms op het aanrecht, waardoor vuil en bacteriën kunnen achterblijven. Dat maakt het regelmatig schoonmaken van werkbladen een prioriteit, vooral voordat u voedsel bereidt.

Voerbakken voor huisdieren kunnen bacteriën bevatten als ze niet regelmatig worden schoongemaakt met heet zeepsop. U moet al het natvoer dat uw kat niet heeft gegeten binnen een paar uur na de maaltijd verwijderen en de kom grondig schoonmaken. Roestvrijstalen en keramische kommen zijn vaak gemakkelijk schoon te houden en geurvrij.

Voerbakken wassen onder de kraan in de gootsteen.
Afbeelding tegoed: MargaPI, Shutterstock
Thematische pauze

6. Minimaliseer stof

Als u een natte doek gebruikt om af te stoffen, kunnen er wat vachten en huidschilfers van huisdieren worden opgepikt die zich ophopen op harde oppervlakken zoals tafels en boekenkasten. Nat afstoffen reinigt het oppervlak zonder deeltjes op te schoppen en te verspreiden.

Nat dweilen kan ook worden gebruikt om hardhouten vloeren schoon te houden. Microvezeldoeken doen goed werk om stof efficiënt te verzamelen, vooral als ze nat zijn. Gezichtsmaskers kunnen het schoonmaken gemakkelijker maken voor mensen die gevoelig zijn voor stof.

Thematische pauze

7. Geef je wasspel een boost

Regelmatig de mand van huisdieren wassenDing kan geuren, haren van huisdieren en huidschilfers verminderen. Het is ook van cruciaal belang voor het beheer van allergieën en het onder controle houden van vlooien. Veel huisdierbedden hebben gemakkelijk afneembare hoezen die je in de wasmachine kunt gooien, maar je kunt ook een opgevouwen handdoek over de mand van je kat leggen, die je kunt uitschudden en gewoon in de was kunt gooien.

Als u uw kat toestaat om met u in bed te kruipen, overweeg dan om uw kussens en dekbed regelmatig te wassen om bacteriën en haren van huisdieren te verwijderen.

De zitting van de kat op kattenbed
Afbeelding tegoed: Afrika Studio, Shutterstock

3 Gezichtsverdeler voor katten

Conclusie

Je huis schoonhouden met een kat in huis is niet ingewikkeld. De sleutel is om een schema aan te houden met regelmatig stofzuigen, schoonmaken en wassen en om klaar te zijn om in actie te komen met de juiste producten als uw kat een ongeluk krijgt.

Een stofzuiger is een essentieel hulpmiddel om kattenbont en huidschilfers te verwijderen, maar het schoonmaken van werkbladen en andere oppervlakken waar uw kat vaak komt, voorkomt ook de verspreiding van schadelijke bacteriën op de poten van uw kat. Door uw huis regelmatig schoon te maken, blijven uw kat en gezin gezond en gelukkig.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Mr_Mrs_Marcha, Shutterstock