Selamectine voor katten: overzicht, dosering en bijwerkingen

Selamectine voor katten: Eigenaar die antiparasitaire druppels op de schoft van de kat aanbrengt, waardoor de gezondheid en bescherming van het huisdier wordt gegarandeerd.

Eigenaar die antiparasitaire druppels op de vacht van zijn kat aanbrengt. Shutterstock.com

Selamectine voor katten is een actueel medicijn dat op de huid wordt aangebracht. Het werkt om bepaalde uitwendige en inwendige parasieten te doden en te voorkomen, waaronder vlooien, hartworminfectie, oormijt en darmwormen. Het wordt aangetroffen in een reeks veel voorkomende antiparasitaire behandelingen.

In dit artikel leert u hoe selamectine werkt, voor welke parasieten het effectief is, mogelijke bijwerkingen waar u op moet letten en enkele veelgestelde vragen.

Selamectine voor katten

Medicatie Type:

Avermectine antiparasiticide

Medicatie Vorm:

Topische vloeibare oplossing

Merknamen:

Revolutie, Opstand, Selarid

Effecten:

Preventie en bestrijding van vlooien, preventie van hartwormziekte, behandeling en bestrijding van oormijt, haakwormen en rondwormen. Gebruik buiten het label voor notoedrische schurftmijten en cheyletiellosemijten.

Beschikbare doseringen:

15 mg voor katten/kittens onder de 5 pond, 45 mg voor katten van 5,1-15 pond, 60 mg voor katten van 15,1-22 pond

Mogelijke bijwerkingen:

Tijdelijk haarverlies op de toedieningsplaats, diarree, braken, spiertrillingen, jeuk, kwijlen, snelle ademhaling

Voorzorgsmaatregelen:

Voorzichtig gebruik geadviseerd bij drachtige of zogende katten, laat de medicatie niet aflikken, vermijd baden binnen ten minste 2 uur na toediening.

Contra-indicaties:

Vermijd het gebruik bij zieke of verzwakte katten en katten met een bekende gevoeligheid voor selamectine of andere avermectines. Vermijd het gebruik bij katten waarvan bekend is dat ze drager zijn van de MDR-1-genmutatie.

Over selamectine voor katten

Selamectine is een avermectineparasiticide dat is ontworpen om specifieke parasieten te doden en te voorkomen. Selamectine wordt aangetroffen in actuele producten die op de huid worden aangebracht. Revolution is het eerste merk dat selamectine als actief ingrediënt bevatte en is het meest herkenbaar. Nu zijn er verschillende merken die selamectine bevatten in de VS, waaronder Revolt, Selarid, Senergy en Paradyne. Merken die in Canada te vinden zijn, zijn onder meer Selevectine en Evicto. In Europa zijn dat merken als Stronghold en Chanhold.

Bij katten is selamectine geïndiceerd en door de FDA goedgekeurd voor:

Het is belangrijk op te merken dat selamectine een van de weinige producten is die bij katten is goedgekeurd voor de preventie van hartworm.

Off-label gebruik van producten, waarbij het product niet specifiek voor dit gebruik is gelicentieerd maar toch op grote schaal wordt toegepast, is heel gebruikelijk in de diergeneeskunde. Selamectine heeft off-label bewezen effectief te zijn voor de behandeling en bestrijding van verschillende mijtenplagen, waaronder notoedrische schurft (Notoedres cati), sarcoptische schurft (Scabiei van Sarcoptes) en cheyletiellose (Kanton Cheyletiella).

Selamectine heeft een beperkt vermogen om teken te doden en te voorkomen en tekenplagen te bestrijden. Het is alleen geïndiceerd voor de behandeling van de Amerikaanse hondenteek (Variabilis van Dermacentor). Selamectine kan ook worden gevonden in combinatieproducten zoals Revolution Plus, dat sarolaner bevat, een ingrediënt dat het veel effectiever maakt voor de behandeling en preventie van teken.

Selamectine werkt door de afgifte van gamma-aminoboterzuur (GABA) te verbeteren, een chemische stof die betrokken is bij zenuwgeleiding. Door de afgifte van GABA te verbeteren, veroorzaakt selamectine verlamming en de dood van aangetaste parasieten. Sommige andere darmwormen, zoals leverwormen en lintwormen, gebruiken geen GABA, waardoor selamectine niet effectief is tegen hen.

In tegenstelling tot de meeste andere topische producten (zoals fipronil), wordt selamectine systemisch door het lichaam opgenomen nadat het op de huid is aangebracht. Hoewel vervelend ongedierte zoals vlooien en mijten kunnen worden gedood door in contact te komen met de huid van een kat die met selamectine is behandeld, is het belangrijk op te merken dat selamectineproducten geen echte afstotende werking hebben. Volgens het etiket van Revolution kan het product binnen 12 uur beginnen met het doden van volwassen vlooien, waarbij een meerderheid binnen 24 uur wordt gedood. Het kan een paar dagen duren voordat de volledige effecten zichtbaar zijn bij een zware vlooienplaag.

Dosis voor katten

De aanbevolen dosis selamectine voor katten is vrij standaard, zelfs voor generieke producten. Selamectine is goedgekeurd voor katten van acht weken en ouder. Alle doseringen van lichaamsgewicht zijn gebaseerd op het originele etiket voor Revolution voor katten.

 • Katten/kittens ≤ 5lb: injectieflacon van 15 mg
 • Katten 5,1 lb tot 15 lb: injectieflacon van 45 mg
 • Katten van 15,1 lb tot 22 lb: injectieflacon van 60 mg

Selamectine-producten moeten elke 30 dagen worden gebruikt voor de beste bescherming.

Revolution wordt binnen 2 uur na het aanbrengen als waterdicht beschouwd. De fabrikant raadt echter aan om 24 uur te wachten na het aanbrengen van selamectine om een kat indien mogelijk te wassen. Aanbrengen op een natte huid/vacht of te snel na een bad heeft invloed op de opname van selamectine door het lichaam en dus op de effectiviteit van het product.

Hoe selamectine aan katten toe te dienen

Selamectine voor katten: Katteneigenaar die vlooienmedicatie toedient voor het welzijn en comfort van hun kat

Het is essentieel dat het product wordt aangebracht waar het niet door de kat kan worden verzorgd of afgelikt, omdat het niet bedoeld is om in te nemen. Shutterstock.com

Selamectine komt in veel producten voor, waaronder producten die worden gebruikt bij puppy’s en honden. Lees altijd de instructies voor elk actueel product zeer zorgvuldig voordat u het aanbrengt, en zorg ervoor dat het product is goedgekeurd voor gebruik bij katten en voor de juiste gewichtsband.

Voor het originele Revolution-product opent u de blisterverpakking en verwijdert u de kleine injectieflacon. De flacon heeft een dop die naar beneden moet worden geduwd om de flacon zelf te doorboren. De dop kan dan worden verwijderd en de volledige inhoud van de injectieflacon kan op de huid worden aangebracht.

De plaats van toediening moet de basis van de nek/het hoofd zijn, net voor de schouderbladen. Dit gebied is het moeilijkst te bereiken voor een kat en verlaagt de kans dat het product kan worden afgelikt aanzienlijk. De vacht moet bij het aanbrengen worden gescheiden, zodat het product op de huid zelf wordt aangebracht in plaats van op de vacht.

Het aanbrengen van een actueel product is doorgaans niet stressvol voor een kat, hoewel sommige katten het gevoel van de vloeibare toepassing op de huid niet prettig vinden. Kies een moment waarop uw kat kalm, in beslag genomen of rustend is. Dit kan op schoot zijn, op een favoriete snoozing-locatie of tijdens het eten van een maaltijd.

Bijwerkingen van selamectine voor katten

Selamectine-producten zijn doorgaans veilig wanneer ze worden gebruikt zoals voorgeschreven en bijwerkingen komen niet vaak voor. U kunt na het aanbrengen wat klonterend haar, stug haar of een licht poederachtig residu zien – dit is normaal en tijdelijk.

Topische producten die selamectine bevatten, mogen nooit worden ingenomen. Accidentele inname door het aflikken van een product kan vaak leiden tot speekselvloed (kwijlen) en tekenen van braken. Dit is typisch een slechte smaakreactie versus een echte toxiciteit. De meest voorkomende bijwerking die tijdens veiligheidsstudies voor Revolution werd gemeld, was tijdelijk haarverlies op de behandelingsplaats. Dit kwam voor bij ongeveer 1% van de katten. Andere bijwerkingen werden waargenomen bij minder dan 0,5% van de huisdieren, waaronder braken, diarree en spiertrillingen.

In 2021 werden ervaringsgegevens na goedkeuring vrijgegeven, waarin bijwerkingen werden vermeld die aan de FDA waren gemeld. Het is belangrijk op te merken dat wanneer bijwerkingen aan de FDA worden gemeld, deze niet altijd direct aan een product kunnen worden toegeschreven. Deze zijn opgesomd in afnemende volgorde van gerapporteerde frequentie (de percentages zelf waren niet beschikbaar):

 • Reacties op de toedieningsplaats (haaruitval, roodheid (netelroos), pruritus (jeuk), ontsteking, blaren, ontvellingen, haarverkleuring)
 • Lethargie
 • Gebrek aan eetlust/anorexia
 • Braken
 • Dood
 • Gegeneraliseerde jeuk
 • Slecht evenwicht/coördinatiestoornissen/ataxie
 • Koorts
 • Gegeneraliseerde haaruitval
 • Tremoren
 • Overmatig kwijlen
 • Roodheid/erytheem en ontsteking van de huid
 • Vangsten

In 2001 werd een mutatie in het MDR1-gen bij honden ontdekt, waardoor sommige honden ernstige bijwerkingen hebben van medicijnen, waaronder avermectines zoals selamectine. Begin 2022 ontdekten onderzoekers van de Washington State University dezelfde mutatie ook bij katten. In tegenstelling tot honden is er bij katten geen aanleg voor het ras gevonden, maar de prevalentie van de mutatie wordt verondersteld ongeveer 4% van de kattenpopulatie te zijn, waaronder ongeveer 4 miljoen katten in de VS. Katten met deze mutatie kunnen ernstigere bijwerkingen hebben op selamectineproducten, waaronder epileptische aanvallen, tremoren en overlijden. De mutatie beïnvloedt ook reacties op verschillende andere soorten medicijnen. WSU heeft wel testen beschikbaar om de genmutatie te detecteren.

Overdosis en noodgevallen

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van een selamectineproduct, als inname van het product wordt vermoed of als de verkeerde maat injectieflacon wordt aangebracht, neem dan onmiddellijk contact op met een of meer van de volgende personen voor advies:

 • Uw dierenarts
 • ASPCA Dierengif Controlecentrum (1-888-426-4435)
 • Hulplijn voor huisdierengif (1-855-764-7661)

Selamectineproducten kunnen bij mensen irritatie van de huid en ogen veroorzaken. Zorg ervoor dat u uw handen wast nadat u het product op uw kat hebt aangebracht.

Potentiële geneesmiddelinteractieionen met selamectine

Selamectine voor katten: Kat met vlooien jeukt met zijn poot aan zijn nek, wat het ongemak veroorzaakt door vlooien benadrukt

Selamectine kan worden gebruikt naast andere preventieve zorgmaatregelen, waaronder andere antiparasitaire behandelingen. Shutterstock.com

Er zijn geen geneesmiddelinteracties gedocumenteerd met selamectine. Tijdens klinische studies voor Revolution werd selamectine veilig gebruikt met vaccins, ontwormingsproducten, andere antiparasitaire middelen, antibiotica, steroïden, zeep, shampoos en dipsauzen (gebruikt voor de behandeling van uitwendige parasieten).

Selamectine alleen heeft een beperkt tekencontrolevermogen. De meer recente toevoeging van Revolution Plus, dat een betere tekencontrole heeft, heeft echter de noodzaak verminderd om katten twee afzonderlijke actuele producten te geven als tekenbestrijding een probleem is.

Veelgestelde Vragen/FAQ

Welke producten bevatten selamectine?

Hoewel Revolution het oorspronkelijke product was dat selamectine bevatte, zijn er nu veel generieke producten die het bevatten. Naast Revolution voor katten zijn dit:

Revolution Plus bevat ook selamectine in combinatie met sarolaner. De toevoeging van sarolaner zorgt voor een betere bescherming tegen teken.

Waarom is selamectine alleen op recept verkrijgbaar?

Hoewel het plaatselijk wordt aangebracht, wordt selamectine systemisch door het lichaam opgenomen. Daarom is het effectief tegen door muggen overgedragen hartwormen en darmrondwormen en haakwormen. Vanwege de systemische absorptie valt het onder de FDA-regelgeving en is een recept vereist. Daarentegen worden de meeste andere actuele parasiticidemedicijnen alleen door de huid geabsorbeerd en vallen ze onder de EPA-regelgeving, waardoor ze zonder recept kunnen worden verkocht.

Wat moet ik doen als ik een dosis selamectine mis?

Als u een dosis selamectine overslaat, kan er een gat in de bescherming zijn, maar het is oké om de volgende dosis te geven zodra u eraan denkt. Het mag echter niet vaker dan om de 30 dagen worden aangebracht, dus zorg ervoor dat u de volgende toepassingsdatum 30 dagen naar voren schuift. Als u niet zeker weet of een dosis correct is toegediend, of als u zich zorgen maakt dat u nog steeds vlooien op uw kat ziet na het aanbrengen van een selamectineproduct, kunt u het beste uw dierenarts bellen voor advies in plaats van een extra dosis toe te passen.

Hoe lang duurt het voordat selamectine werkt bij katten?

Selamectine-producten kunnen iets langer nodig hebben om volledig te werken in vergelijking met sommige andere vlooien-/tekenproducten. Volgens het label van Revolution beginnen vlooien binnen 12 uur te sterven en wordt de meerderheid binnen 24 uur gedood. Bij gebruik als preventief middel voorafgaand aan blootstelling aan vlooien, begint Revolution binnen 6 uur met het doden van vlooien, waarbij de meerderheid na 12 uur wordt gedood.

In het geval van zeer zware vlooienplagen kunnen vlooien in de omgeving blijven uitkomen en op een kat springen. Zeer weinig actuele producten bij katten bieden enige afstotende werking en vlooien moeten in contact komen met de huid om te worden aangetast. In deze gevallen kan het tot een week duren voordat de vlooienbestrijding volledig is, afhankelijk van hoe erg de omgeving is aangetast, volledige effecten ziet.

Hoe lang kunnen katten selamectine gebruiken?

Als een kat geen tekenen van bijwerkingen van selamectine heeft vertoond, is er geen reden waarom een product niet kan worden voortgezet gedurende het leven van een kat. Selamectine kan het hele jaar door worden gebruikt. Na meer dan 20 jaar op de markt te zijn geweest, zijn er geen officiële meldingen dat selamectine na verloop van tijd minder effectief wordt voor een kat of dat het risico op bijwerkingen in de loop van de tijd toeneemt (als al het andere onveranderd blijft met de algemene gezondheidstoestand van een kat).

Cats.com gebruikt hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig gecontroleerd en bijgewerkt op juistheid. Bezoek onze
Over ons-pagina om meer te weten te komen over onze normen en om kennis te maken met onze veterinaire beoordelingsraad.

 1. A.F. Vatta et al. Werkzaamheid van een nieuwe actuele formulering met selamectine plus sarolaner tegen drie veel voorkomende tekensoorten die katten in de Verenigde Staten teisteren. Dierenarts Parasitol. 270, Suppl 1, blz. S19-S25 (2019).

 2. Chailleux N, Paradis M. Werkzaamheid van selamectine bij de behandeling van natuurlijk verworven cheyletiellose bij katten. Can Vet J. 2002 okt; 43(10):767-70. PMID: 12395757; PMCID: PMC339606.

 3. D.J Shanks et al. De werkzaamheid van selamectine bij de behandeling van natuurlijk verworven auditieve besmettingen van Otodectes cyanotis bij honden en katten. Dierenarts Parasitol. 91, 3-4, blz 283-290. (2000).

 4. Becskei C, Reinemeyer CR, King VL, Lin D, Myers MR, Vatta AF. Werkzaamheid van een nieuwe spot-on formulering van selamectine plus sarolaner bij de behandeling van Otodectes cynotis bij katten. Veterinaire parasitologie. 2017; 238:S27-S30. doi:10.1016/j.vetpar.2017.02.029

 5. EVICTO selamectine topische oplossing (45 mg) voor katten (Canada). Drugs.com.

 6. Paradyne voor dierlijk gebruik. Drugs.com.

 7. Revolt (selamectine) voor dierlijk gebruik. Drugs.com.

 8. Revolution actuele vlooienbehandeling voor honden/katten. Drugs.com.

 9. Selarid (selamectine) voor dierlijk gebruik. Drugs.com.

 10. Selavectine (45 mg) voor katten (Canada). Drugs.com.

 11. Senergy (selamectine) voor dierlijk gebruik. Drugs.com.

 12. Fisher M, Shanks DJ. Een overzicht van het off-label gebruik van selamectine (Stronghold®/Revolution®) bij honden en katten. Acta Veterinaria Scandinavica. 2008; 50(1). doi:10.1186/1751-0147-50-46

 13. Gollakner, R. Selamectine. VCA Dierenziekenhuizen. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 14. Merola, V. en Dunayer, E. Toxicology Brief: De 10 meest voorkomende toxicosen bij katten. DVM360. 2006. Geraadpleegd op 14 september 2023.

 15. Toxicologie Brief: De 10 meest voorkomende toxicosen bij katten. DVM 360. Gepubliceerd op 27 april 2020.

 16. M.J. Krautmann et al. Veiligheid van selamectine bij katten. Dierenarts Parasitol 91, 3-4, pp 393-403. (2000).

 17. Krautmann MJ, Novotny MJ, De Keulenaer K, et al. Veiligheid van selamectine bij katten. Veterinaire parasitologie. 2000; 91(3-4):393-403. doi:10.1016/s0304-4017(00)00307-1

 18. Revolutie (selamectine) [package insert]. Leverancier:Zoetis Inc.

 19. REVOLUTION® (selamectine) actueel parasiticide voor honden en katten

 20. Sarasola, P., Jernigan, A.D., Walker, D.K., Castledine, J., Smith, D.G. en Rowan, T.G. (2002), Farmacokinetiek van selamectine na intraveneus, orale en lokale toediening bij katten en honden. Tijdschrift voor veterinaire farmacologie en therapieën, 25: 265-272.

 21. Williams, K. Selamectin + Sarolaner Actueel. VCA Dierenziekenhuizen. Geraadpleegd op 14 september 2023. –sarolaner-actueel